Закарпатська садівниця вирощує найсолодший у світі виноград

21 серпня 2017 650 0
Виноград
pixabay.comВиноград

Садівник Наталія Мартишинець розпочинала з вирощування декількох сортів, тепер у її господарстві налічується понад 150 різновидів винограду, а також численні екзотичні фруктові, серед яких: ківі, хурма, інжир, гранат та надзвичайно рідкісна для України — азіміна трілоба.

Про досягнення Ужгородської садівниці повідомляє SuperAgronom.com з посиланням на «М-студіо».

Вирощуванню екзотичних плодових сприяє місцевий мікроклімат, сади Наталії Мартишинець розташовані на схилах гори. Це місце, каже жінка, наче створене для ведення садівництва.

«Чорна гора, на якій живу, має свій мікроклімат, взимку температура повітря тут зазвичай на 5-10 градусів вища, аніж на низовині, тому умови української зими екзотичним рослинам переносити значно легше», — розповідає садівниця.

На плантаціях Наталії Мартишинець дозріває занесений до «Книги рекордів Гіннеса», як найсолодший у світі, виноград сорту Голд Фінгер (японська селекція). Загалом, на плантаціях налічується понад 150 сортів культури. Продукція садівниці екологічно чиста, та славиться своїми смаковими властивостями.

Окрім винограду у господарстві ростуть численні екзотичні культури: ківі, інжир, гранат. Найбільш незвична та рідкісна рослина — азіміна трілоба. Незвична ця тропічна рослина тим, що її квіти мають запах гнилого м'яса, а запилюють їх зовсім не бджоли, а зелені мухи. Проте плоди, як каже Наталія, надзвичайно смачні.

Скаржиться садівниця на цьогорічний урожай інжиру та гранату. Холодна весна та численні дощі неодноразово перешкоджали розвитку рослин, проте інакші культури встояли проти весняних холодів, збирати урожай винограду жінка планує на початку вересня.

Про рослини садівниця дбає ретельно, постійно підживлює, за потреби підрізує та слідкує, щоб комахи не шкодили майбутньому врожаю. На досягнутому Ужгородський садівник зупинятись не збирається, колекцію екзотичних фруктів старається доповнювати новими екземплярами.

 

Виконано за допомогою Disqus