На Одещині виник конфлікт між виноградарями та переробниками

2 вересня 2017 336 0
Виноградник
pixabay.comВиноградник

Наразі в Одеській області виник конфлікт між виробниками винограду та виноробами через закупівельні ціни на сировину.

Про це повідомили в Одеській ОДА.

Читати по темі: Аграрії розпочали сезон збору винограду

Виробники сировини заявили про так звану картельну змову виноробів. За словами очільника Одеської ОДА Максима Степанова, наразі необхідно визначити шляхи вирішення проблеми та, якщо необхідно, внести зміни у законодавство. 

«Звісно, я даю відповідні доручення, щоб ми розробили схеми взаємодії. Я готовий говорити і з Президентом, і прем’єр-міністром, щоб наступного року ситуацію змінити. Надайте мені своє бачення вирішення проблеми. Я обов’язково вивчу питання, як це робиться в інших країнах і що для цього необхідно, аби це не заперечувало нашому законодавству», ― зауважив Максим Степанов. 

За словами одеських виноградарів, цього року їм запропонували ціни на сировину не тільки нижчі, ніж у 2016 р., але нижчі за собівартість. 

«Нам озвучили ціну в районі 6-6,5 грн/кг винограду при собівартості виробництва ― 6,5-7 грн! Площі виноградників скорочуються, а обсяг вина, виробленого в Україні, не зменшується. І при цьому нам дають таку ціну за нашу продукцію, що взагалі нижче нашої рентабельності. Ми будемо викорчовувати виноградники!», ― наголосив представник виноградарського підприємства  Віталій Горбалінський.  

Виробники продукції в свою чергу запевняють, в них ситуація не краща через обвал ринку майже на 50%. На це вплинула і велика частка імпортної продукції, що реалізується в Україні. На багатьох заводах є залишки виноматеріалу, тож закуповувати сировину взагалі немає сенсу. 

В свою чергу, за словами Максима Степанова, якщо дійсно має місце картельна змова, звертатись до Антимонопольного комітету України. Наразі, жодної такої заяви до відомства від одеських виноградарів не надходило.

Виконано за допомогою Disqus