Український клімат більше не підходить українським культурам

13 жовтня 2017 1065 0
Сорго
pixabay.comСорго

Через кліматичні зміни Україна «посунулась» на 400 км на південь, що для сільського господарства означає інші культури та умови для їхнього вирощування. Традиційні культури вже не витримують виснажливого спекотного літа.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Фермер з Переяславщини Віктор працює на землі вже понад 25 років. За цей час клімат суттєво змінився. Тепер за порадами фермер звертається до колег з Ізраїлю і США.

«В американських преріях мало вологи — і тому ми переймаємо їхній досвід, як зберегти вологу», — пояснює чоловік.

Вирощувати на такому ґрунті Віктор готується те, що сіють у себе араби й азіати.

«В нашу сторону більше сунеться сорго», — каже він.

Сорго вже вирощують на експериментальному полі Інституту зрошувального землеробства разом нутом, чечевицею та іншими культурами. Все це вчені досліджують, як альтернативу класичним українським культурам — земля наближається до стану напівпустелі.

Зрошення вже потребує 90% території, придатної для ведення сільського господарства. Однак навіть штучний полив цього літа не допоміг багатьом землеробам. Помідори запеклися прямо у полях. Температура повітря сягала влітку 40 градусів, а ґрунт прогрівався до 70.

Але фермери змогли скористатися і такими «пустельними» умовами. Дехто збирає два урожаї картоплі. Перший врожай зібрали у червні, тоді ж частину бульби знову закопали в землю, аби вродила ще раз — восени.

«В один день — це все конвеєром іде. Обробили стимуляторами — і зразу висаджується в поле. Потім цей врожай збирається у першій декаді жовтня», — розповідають фермери.

Експериментальні поля на Херсонщині фахівці вже порівнюють із кліматом Азербайджану, а там, де було Полісся, кажуть, формується степ. На Київщині вже панують умови, які 100 років тому були характерні для Одещини, тоді як самі одесити наближаються до турецького клімату.

Виконано за допомогою Disqus