Через кліматичні зміни фермери переходять на нетрадиційні культури

11 червня 2018 1815 0
Через кліматичні зміни фермери переходять на нетрадиційні культури
Kurkul.com

Через суттєві зміни клімату українські фермери відмовляються від вирощування традиційних культур та переходять на екзотику. Так, на Тернопільщині одним із перших вирощувати нут розпочали у господарстві «Аванто». Про це повідомляє business-companion.te.ua.

Шукаючи альтернативу традиційним культурам, керівник господарства Іван Мричко вирішив вирощувати нут.

За його словами, зміни клімату, зокрема й на території  області, екстремальні погодні умови, зменшення кількості опадів не загрожують витривалому баранячому гороху, як ще називають нут у народі.

«Насіння нуту містить 28–32% білка і 7% олії. Його білок за амінокислотним складом дуже близький до ідеального, за поживною цінністю не поступається іншим видам бобових, зокрема сої. За багатством та якістю природного комплексу вітамінів та інших біологічно активних сполук є одним із найцінніших серед продуктів рослинного і тваринного походження», —  розповідає Іван Мричко.

Нут невибагливий до попередника, але найбільшу врожайність отримують після зернових культур, сам він є відмінним попередником для зернових, особливо озимої пшениці.

Минулого року  господарстві Івана Мричка нутом засіяли 20 га, з кожного зібрали на круг по 3 т врожаю. Цього року засіяли 180 га.

Збирають нут прямим комбайнуванням. Його треба ще очистити, калібрувати і лише тоді отримати виняткову прибутковість від цієї культури.

Виконано за допомогою Disqus