При подальшому підвищенні температури може зникнути Полісся — Адаменко

23 лютого 2018 267 0
При подальшому підвищенні температури може зникнути Полісся
Kurkul.comПри подальшому підвищенні температури може зникнути Полісся

При подальшому підвищенні температури Україні загрожує посуха, а також зникнення Полісся з подальшим його переходом у зону нестійкого зволоження. Таку думку озвучила начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру Тетяна Адаменко в рамках виставки «Агро Весна 2018», повідомляє Latifundist.com.

Читати по темі: За 30 років вимерзання озимих знизилося на 10 % 

«При подальшому підвищенні температури ефективність опадів буде падати, збільшиться випаровування, що загрожує посухою й навіть зникненням Полісся й подальшого його переходу в зону нестійкого зволоження. Хоча зараз це єдина зона достатнього зволоження в Україні», — зазначила Тетяна Адаменко.

Тетяна Адаменко підкреслила, що при збереженні нинішніх темпів потепління кількість днів із температурою вище 10 градусів буде тільки рости. У порівнянні з попереднім періодом (1995–2005 рр.) Таких днів стало на 10 більше. У свою чергу, це може вплинути на ряд теплолюбних сільськогосподарських культур, зокрема, на врожайності пізньостиглих сортів кукурудзи.

«Сільське господарство в Україні буде залежати від того, за яким сценарієм піде потепління — зі збільшенням або зниженням кількості опадів. У першому випадку в найближчі 10 років отримаємо сприятливі умови для зростання врожайності сільгоспкультур, а в другому — навпаки, слід чекати падіння врожайності», — резюмувала Тетяна Адаменко.

За спостереженнями метеорологів, найбільше потепління останнім часом спостерігається в Київській, Чернігівській, Сумській та Житомирській областях. Найменше ця проблема торкнулася Закарпаття. Щорічно Україні не вистачає 150–200 мм опадів, щоб забезпечити сільське господарство достатньою кількістю вологи.

Виконано за допомогою Disqus