Ярмак назвав умови виходу України в лідери з експорту малини

24 жовтня 2017 236 0
Малина
pixabay.comМалина

Нещодавно економіст департаменту технічного співробітництва ФАО Андрій Ярмак повідомив, що у 2017 р. Україна має всі шанси посісти третє місце за експортом малини в Європі, перше та друге місце відповідно, займуть Сербія та Польща. Серед світових експортерів малини, Україна стане четвертою, пропустивши Чилі.

На своїй сторінці у Facebook Андрій Ярмак повідомив за яких умов Україна вийде в лідери

  • Акцент на якості.

«Ми не можемо будувати бізнес лише на дешевій робочій силі — не варто потрапляти в ту саму пастку, що й Польща. Я впевнений, що вже за 2-3 роки робочої сили почне дуже бракувати, і питання буде зовсім не в ціні. Отже, найкращий шлях — це акцент на якості. А з цим у нас зараз проблеми. І головне, щоб ми розуміли, що це, справді, проблема, і щось робили з цим», — назвав одну з умов Андрій Ярмак.

Значна частина ягід буде вирощуватися в господарствах населення, які не будуть залежними від сторонньої робочої сили.

  • Розширення знань про ягідництво.

«Знання — це наша потенційна перевага. Люди, що працюють з ягодою щоденно, в цьому місці почнуть сміятися, і я розумію чому — ми дійсно знаємо про малину та інші ягоди значно менше, ніж лідери», — зазначив експерт.

  • Створення центрів розвитку ягідництва в Україні.

«Я бачу два основні центри розвитку виробництва ягід в Україні:
перший — Львівська та Волинська області, що знаходяться на кордоні з ЄС. Ці регіони можуть масово експортувати свіжу ягоду протягом всього сезону, та ефективно розвивати заморозку. Я думаю, що тут дуже перспективним було б вирощування ягоди на невеликих площах присадибних ділянок сільським населенням. Площі до 1 і навіть 2 га можуть оброблятися та збиратися силами однієї родини. Отже, це дозволить не боятися дефіциту робочої сили. Другий — центральні регіони країни, де є потужний ринок збуту свіжої ягоди», — написав Андрій Ярмак у соцмережі.

  • Розвиток ягідництва в інших регіонах. За його словами, вирощування лохини (або чорниці садової) може бути дуже привабливим в більшості регіонів полісся.

За словами Андрія Ярмака, найбільшою загрозою реалізації цих планів може стати дефіцит робочої сили, що стане дуже відчутним вже в 2019-2020 р.

«Прошу всіх, хто планує ягідний бізнес, враховувати ці обставини. Можливо вже зараз варто починати думати про закордонних сезонних працівників, якщо не планується механізувати процес збирання та планується вирощування на великих площах», — зазначив експерт.

 

Виконано за допомогою Disqus