Українські виробники лохини зосередились на експорті

6 листопада 2017 252 0
Лохина
pixabay.comЛохина

Майже 90% урожаю лохини Україна експортує. Така тенденція пов’язана з  низькою купівельною спроможністю українців. Про це повідомляє «Інфо-Шувар».

«Всі комерційні проекти під культивованою чорницею в Україні сфокусовані на експорті, бо по-перше, попит на українську ягоду є дуже високим на європейських високомаржинальних ринках, по-друге, споживання на внутрішньому ринку є досить низьке через високу вартість ягоди», — розповів міжнародний експерт ягідного ринку України Олег Босий.

Експерт наголошує, що українські фермери майже не працюють над просуванням лохини на внутрішньому ринку.

«Господарства переважно постачають в українські мережі ягоду другого сорту або, навіть, відбракування, найкраща продукція йде на експорт. Але мова йде про найдорожчу свіжу ягоду! Звичайно, за таких умов неможливо розраховувати на успішні продажі», — зазначив Олег Босий.

Україна впевнено наближається до європейських лідерів виробництва лохини. Цілком можливо, що вже за кілька років, за розміром площ під виробництвом лохини, наша країна зможе випередити навіть Польщу, Іспанію та Німеччину, які є головними виробниками цієї ягоди в ЄС.

За даними ФАО, сьогодні польські фермери вирощують лохину на площі 3,5 тис. га, в Іспанії плантації під цією ягодою становлять близько 2,5 тис. га. В Німеччині виробничі площі займають 2 тис. га.

Станом на початок 2016 р., загальна площа плантацій під лохиною в Україні становила лише 700 га. Тільки за 2016-2017рр.,  ця площа подвоїлась. За даними експертів, середній рівень врожайності на українських плантаціях лохини садової зараз досягає 3,5 т/га.

За попередніми оцінками експертів, в 2017 р. Україна зібрала близько 2,5 тис. т лохини.  Врожай міг бути помітно більшим, але прогноз довелося знизити через весняні заморозки. Втім, це не завадило Україні в черговий раз збільшити експорт цієї ягоди. Близько 60% від обсягу зібраного врожаю було продано на зовнішніх ринках.

Виконано за допомогою Disqus