Рослини можуть попереджати фермерів про посуху

12 листопада 2017 135 0
Художня модель смужки чорнила з крихітними електропровідними вуглецевими нанотрубками в лаурилсульфаті натрію, нанесена на поверхню листя.
news.mit.eduХудожня модель смужки чорнила з крихітними електропровідними вуглецевими нанотрубками в лаурилсульфаті натрію, нанесена на поверхню листя.

У нормальних умовах рух води між корінням і листям здійснюється завдяки транспірації. При цьому на забезпечення метаболічних потреб рослини йде менше одного відсотка вологи, що надходить із грунту, у той час як більша її частина випаровується через крихітні пори на поверхні листя. У будь-якому випадку рослини прагнуть зберегти рідину всередині й закривають пори. Саме на цей ефект звернули увагу професор Майкл Страно (Michael Strano) і його колеги. Про це йдеться на сайті news.mit.edu.

Щоб стежити за відкриттям і закриттям пор, вчені використовували досить незвичайний підхід. Вони створили особливе чорнило, розчинивши крихітні електропровідні вуглецеві нанотрубки в лаурилсульфаті натрію. Потім найтонші смужки суміші нанесли прямо на листя рослини спатифиллум, перетворивши їх в аналог мікросхеми. Поки пори закриті, смужки не втрачають своєї цілісності й по ланцюгу тече струм, який можна виміряти за допомогою компактного пристрою. Коли ж пори відкриваються, ланцюг розмикається і струм пропадає.

Команда Страно відстежувала відкриття й закриття пор на листі рослин у нормальних умовах і при нестачі вологи. Вчені помітили, що при відсутності негативних факторів пори відкривалися протягом семи хвилин після включення світла й закривалися через 53 хв після настання темряви.
Але під час посухи рослини не поспішали «прокидатися», і пори відкривалися лише через 25 хв. Час закриття пор змінився не так суттєво — на сім хвилин.
Автори роботи вважають, що на даний момент ефективність розробленого ними методу цілком доведена.
А в найближчому майбутньому Страно і його колеги планують знайти оптимальний спосіб нанесення провідного матеріалу на поверхню листків. На їх думку, найбільш перспективним варіантом є розміщення на рослинах особливих наклейок, над створенням яких необхідно ще чимало попрацювати.

Виконано за допомогою Disqus