Життя фермерів в окупації: як росія намагається повернути правила «совка»

Життя фермерів в окупації: як росія намагається повернути правила «совка»

16 травня 2022 805 0

Як жити в окупації? Питання болісне і неоднозначне, оскільки й повноцінним життям такі обставини назвати важко. Слушно зауважили в одному інтернет-пабліку «якщо у Херсоні нема повітряних тривог, то це не означає, що там спокійно і не стріляють». І правда, режим окупації іноді жорстокіший, аніж спроби загарбання. Ми зібрали факти про те, як живе агросектор на окупованих територіях України: які порядки встановлюють загарбники, чи проводять фермери посівну та як їм живеться під владою рашистів.


Нові порядки на окупованих територіях

З повідомлень стає зрозуміло, що «культ совка» є сакральним для росії, тому вони й запроваджують «найуспішніші» його реформи на території окупованих областей. Так повідомляється, що на Луганщині рашисти створюють колгоспи. При цьому, як і у 20-х рр. ХХ століття фермерську сільгосптехніку націоналізовують. Тобто всі власники добровільно мають передати техніку на баланс держави. Якщо фермери відмовляються, то відбувається фізична розправа. 

На Херсонщині ж проводять націоналізацію зерна. Зафіксовано випадки, коли військові рф примушують фермерів скласти договір за яким до 70% майбутнього врожаю переходить окупантам.

«Росіяни вводять у рабство фермерів. Дозволили їм сіяти тільки зерно і соняшник. Вимагають, щоб фермери погоджувалися безкоштовно віддавати 70% майбутнього врожаю окупантам! Багато фермерів відмовляються від такої кабали», — розповів експерт Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов.

Також окупанти розіслали повідомлення фермерам області, про перереєстрацію своїх підприємств за російським законодавством. До того ж аграрії мають надати інформацію стосовно кількості земель, що перебувають у користуванні та розмірів залишків продукції на складах.

Читайте також: Чим живе тваринництво під час війни: пошук препаратів, кормів та відновлення ферм

В окупованій Каховці колаборанти вимагають від місцевих аграріїв сплатити податки «наперед».

«Сплачувати в їхню кишеню вони пропонують 1500 грн, або 3750 російських рублів на рік на зрошувальних землях з кожного гектару. А на не зрошувальних — 1000 грн, або 2700 рос. рублів/га. Орки та їх поплічники вимагають від аграріїв заповнити «заявлєніє» на ім'я «руководітєля воєнно-гражданской адміністрації г. Каховка філіпчука павла» про «видачу разрєшєнія на осущєствлєніє сєльскохозяйствєнной дєятєльност» з вказанням адреси та площі угідь», — повідомляє видання «Факти».  

Про крадіжки у фермерів

Окупація супроводжується постійними грабунками. Ми скільки завгодно можемо сміятись з викрадених унітазів чи собачих будок, але питання крадіжки сільгосппродукції має для рашистів не особисту вигоду, а загальнонаціональну. Крадеш зерно — забезпечуєш продовольчу безпеку рф. Зі всіх регіонів поступають повідомлення про викрадення зерна. Так, за підрахунками з окупованих областей, незаконно вивезли вже близько 400 т зернових, що становить третину всіх запасів регіонів. Вивозять зерно, яке власне, належить фермерам, а також з елеваторів, зерновозів та навантажених кораблів в портових містах.

«Увесь агробізнес, який традиційно спілкується між собою, знає про ці факти. Я особисто це чую від багатьох власників елеваторів, які перебувають на окупованих територіях. Йдеться про відвертий грабіж, який іноді навіть намагаються документально оформити, навіть скласти якісь акти», — розповів Міністр агрополітики та продовольства Микола Сольський.

Цей факт підтвердив Голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух.

«Але вони, знаєте, в одному місті крадуть, а в другому місті потім продають… Тобто займаються «зароблянням» грошей… Це крадії. Є випадки та багато, коли добрива забирають. Один з великих фермерів розповідав, що залишили лише дешеву продукцію. Тобто люди розуміють, що роблять. Відповідно забирають найдорожче, потім продають, тому що звичайно, що на окупованій тимчасово території ускладнений вивіз збіжжя, і матеріалів для обробки, і добрив», — зазначив він.

Читайте також: Агро ТікТок: тракторні війська, посівна 2022, біологічна зброя українців

Член Комітету з питань аграрної та земельної політики, народний депутат від «Слуги Народу» Дмитро Соломчук розповів, що аналогічна ситуація й на Херсонщині. З регіону, де вирощують багато овочів, орки вивозять продукцію в Крим.

«Почали з’являтися сигнали про те, що у Криму продають чимало дешевих херсонських овочів. Окупанти називають такі дії «торговельною співпрацею», хоча насправді — це грабунок», — зауважив він. 

Як повідомила в. о. міністра промислової політики Криму Олена Елекчян у Криму реалізовано майже 300 т сільгосппродукції з південних областей материкової частини України.

«Продукція з Херсонської та Запорізької областей реалізується на ринку «Привоз» у Сімферополі. Для цього облаштовані спеціальні місця. Ціна нижча, ніж у Криму», — розповіла вона.

З останнього у Херсонській області окупанти спустошили елеватор у с. Новоолексіївка та вивезли все зерно до окупованого Криму. Також був помічений потяг, на вагонах якого було написано «зерно». Він виїжджав з півострова через Керченський міст.

При цьому викрадене збіжжя окупанти вважають по праву своїм.  І таке «поповнення» товарами навіть фіксується на державному рівні. Так в Красноярському краї вирішили, що оскільки у них недостатньо власних продуктів, можна «поповнити фонд» херсонськими.

«Зробили це офіційно, навіть проголосували у своєму «совєті» і опублікували відповідне рішення. Щоправда, потім зрозуміли, що публічно визнають воєнний злочин і видалили пресреліз. Хоча ми розуміємо —  від практики брехні, варварства, крадіжок і насилля вони не відійдуть», — розповів Дмитро Соломчук.

Що ж якщо фермер не погоджується з такими розкладами? Тим, хто відмовляється співпрацювати із загарбниками, погрожують фізичною розправою та конфіскацією зерна разом із сільськогосподарською технікою.

«Порушення права власності та погрози щодо вилучення приватної власності на захоплених рф територіях є порушенням статей 31, 33 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни. Вони суворо забороняють окупаційній державі застосовувати примус фізичного чи морального характеру до осіб, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, а також вчиняти пограбування та вилучення майна», —  наголошує Омбудсман Людмила Денісова.

Але, як бачимо, окупанти чхали на будь-які конвенції, право власності та норми людяності.

Про посівну на непідконтрольній Україні території

Ще на початку березня окупаційна влада оголосила фермерам в окупації, що «Посівна 2022» має відбутись. У деяких регіонах, аграріям навіть пообіцяли безплатне насіння та пальне

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила, що, у Сватівському р-ні Луганської області, влада так званої «ЛНР» змушує фермерів розпочати посівні роботи. Врожай окупанти планують забрати собі.

«Аграріїв обіцяють забезпечити паливно-мастильними матеріалами безкоштовно, проте потім зібраний урожай буде націоналізовано на користь окупантів. А фермерам буде належати лише невелика частина вирощеного ними врожаю», – йдеться в повідомленні.

Ситуація аналогічна, як і з зерном: якщо фермери не погоджуються — них тиснуть, погрожують конфіскувати сільгосптехніку та ув’язнити. Активно діє й пропаганда. Наприклад, в сюжеті каналу «Крим-24» фермер із с. Якимівка Запорізької обл. радісно розповідає, як зміг отримати посилку з безкоштовним насінням соняшника.

Якщо ж реально, то фермери регіону поділились на 3 типи:

  • ті, які виконують всі вказівки «нової» влади, оскільки хвилюються за власне життя; 
  • ті, які саботують посівну, оскільки розуміють, що врожай все-одно відберуть; 
  • ті, які б хотіли проводити посівну, але не мають для цього ресурсів.

«В регіоні є дефіцит пального і він суттєвий. На сьогодні завезти паливно-мастильні матеріали та добрива немає можливості. Окупаційні війська заблокували Херсонську область. Не пропускають навіть гуманітарну допомогу, логістичне сполучення відсутнє. У деяких фермерів російські військові просто відбирають пальне, чимало випадків, коли у господарств «віджимають» техніку. Нерідко фермерів залякують, примушують переходити на бік Росії, купувати пальне, гербіциди та добрива у російських виробників», — повідомили у виданні Вгору.   

Все ж як розповів заступник голови облдержадміністрації, посівна, хоча й частково, але починається у всіх районах Херсонщини. Ті фермери працюють на власних паливно-мастильних матеріалах збираються сіяти. Більшість потужних сільгоспвиробників Херсонщини мають запас, вони готувалися і будуть займатися посівною.

Інша проблема посівної — це заміновані поля. І окупаційна влада поки ніяк не розв'язує цю проблему, яка перешкоджає посівній.

Фізична розправа

Ми вже писали вище про погрози та фізичну розправу з тими фермерами, які не погоджуються з новими порядками. А тепер трохи фактажу.

Омбудсмен Людмила Денісова повідомили, що на Луганщині орки розстріляли будинок аграрія, який відмовився виконати вимоги окупантів. Він аргументував відмову тим, що все життя працював на землі та не збирається нічого віддавати росії.

«Один із дрібних фермерів підвівся і сказав: «Послухайте, як ви це уявляєте? Я все життя працював на землі, поклав туди здоров'я, нерви, безліч сил і коштів. У мене є результат, я заробляю гроші, це моя земля, моя техніка, на мене працюють люди. Ви хочете, щоб я це віддав у колгосп? Я цього не хочу», — процитував голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

Того ж дня до будинку фермера під'їхав БТР і почав стріляти. Фермер з родиною залишився живим. Але всі ми розуміємо, що це було попередження.

На Херсонщині окупанти вбили бригадирку господарства ОПГ «Павлівські». Решта працівників теплиць бояться приступати до роботи, через можливу розправу з ними.

Також повідомляється, що в регіоні так звані «кадирівці», приходять на господарства і оголошують їх своєю власністю. Фермерів заставляють розпочинати посівну, а з незгодними розправляються фізично.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus