Світ перебуває на початку продовольчої кризи, або Який врожай вангує NASA Harvest Україні

Світ перебуває на початку продовольчої кризи, або Який врожай вангує NASA Harvest Україні

6 липня 2022 785 0

Думаєте NASA досліджує тільки космос — це типова помилка всіх профанів. Департамент NASA Harvest за допомогою супутникових знімків прогнозує врожайність та кількість зібраного зерна, стан посівів та кліматичні ризики. Вчора науковці оприлюднили цікаву статтю, де підрахували втрати врожаїв, які понесе Україна, через війну та окупацію. Сьогодні на Kurkul.com ми публікуємо найцікавіші тези з цього матеріалу.


Скільки зерна втратить Україна через окупацію?

Згідно з даними USDA, до війни Україна забезпечувала 46% світового експорту соняшникової олії, 9% експорту пшениці, 17% ячменю та 12% кукурудзи на світових ринках. Останні кілька місяців війна порушила цей потік продовольства.

«Світова житниця, Україна, зараз у стані війни. Тим часом весь світ перебуває на початковій стадії продовольчої кризи, яка певним чином вплине на кожну країну та людину на Землі. Для деяких груп населення це може означати підвищення цін або відсутність товарів у продуктовому магазині, для інших — це означатиме гострий брак їжі», — наголосив директор програми NASA Harvest Інбал Беккер-Решеф.

Читайте також: Річниця ринку землі: кожні 5 хвилин хтось купує ділянку

Понад 10 років Беккер-Решеф та інші вчені з команди NASA, розробляють інноваційні супутникові методи моніторингу сільгоспкультур. Вони збирають та аналізують екологічні, економічні та соціальні дані, які поєднують з супутниковими знімками, щоб покращити процес прийняття рішень у сільському господарстві. Даний кейс експерти застосували й до карти України, для того, щоб зрозуміти скільки врожаю країна потенційно може втратити в умовах окупації та війни.

 

Ось, як виглядає результат роботи. Синім кольором на карті зображено посіви озимих, а жовтим — ярих зернових станом на 13 червня. Якщо зображення зблизити, можна побачити посіви в масштабі до 20 км. Також показано території, які наразі займають окупанти та відповідно врожай з яких Україна можливо втратить. (ред. дані про окупацію взято з Американського інституту вивчення війни). 

Так відповідно до аналізу NASA Harvest, приблизно 22% сільськогосподарських угідь України, у тому числі 28% озимих і 18% ярих культур, знаходяться під контролем росії.  Тобто потенційно Україна їх може втратити. 

З дослідження також випливає, що ярі зернові, кукурудза та соняшник більш поширені на Півночі та Заході, а озимі — на Півдні та Сході, тому прогнозовані втрати останніх більші.

Якою буде врожайність озимої пшениці в сезоні 2022?

«Хоча весна в Україні була сухою, але водночас холодною. Тому умови вирощування можна оцінювати, як сприятливі. Завдяки цьому посіви озимини були в хорошому стані, гарно розвивались і це вплине на майбутній врожай», — йдеться в одному зі звітів NASA.

Звідки взявся такий умовивід? Все просто: команда NASA Harvest разом з GEO Global Agricultural Monitoring (GEOGLAM) може спрогнозувати врожайність основних сільгоспкультур (ред. ворожба тут не метод, все більш науково та прагматично). 

Читайте також: Продавати чи зберігати озимий ячмінь фермерам, маючи утричі нижчу ринкову ціну

Вчені, знову ж за допомогою супутникових карт опадів, вологості ґрунту та температури, оцінюють стан посівів, сюди ж додають аналітику за попередні роки, зовнішні чинники та на основі цього визначають майбутні результати жнив. 

Дослідники розробили алгоритм дистанційного визначення врожайності в сільському господарстві (ARYA).  В результаті вони визначили, якою буде врожайність озимої пшениці в Україні в цьому сезоні.

«Дані показують, що Україна перебуває на шляху до врожайності озимої пшениці близько 4,1 т/га. Це не є високий результат, який було продемонстровано роком раніше (ред. минулого року цей показник становив 4,65 т/га), але це все одно успіх, враховуючи всі обставини», — зазначили в NASA Harvest.

Про що ще можуть розповісти супутникові карти

Зменшення виробництва та дистрибуції сільгосппродукції з України вже стали шоком для світової продовольчої системи. Деякі країни вже стикаються з серйозною нестачею продовольства. Приблизно 30 країн Африки, Близького Сходу та Південної Азії, через війну в Україні, отримують щонайменше на 20% менше сільськогосподарської продукції.

Ключем до запобігання збоїв у постачанні продовольства будуть карти NASA Harvest, які оцінюють перспективи врожаю. Організація співпрацює безпосередньо з Мінагро України та консорціумом ESA WorldCereal, щоб допомогти проаналізувати посіви, збір урожаю та врожайність. 

Ось для прикладу карта, яка демонструє головні фактори, які впливали на вирощування озимої пшениці в Черкаській обл. Кожен графік показує статистичні дані щодо опадів, вологості ґрунту, індекс стресу для рослин в розрізі кількох років. При чому дані можна отримати стосовно будь-якого регіону України.

Чи от карта, яка вже розповідає про ті самі умови вирощування, але вже іншої культури — сої на Одещині.

Як бачимо, вчені дійсно консолідували врожай і космос. У результаті можна отримати статистику, якісні прогнози, визначити ризики вирощування.  До того ж основна ціль департаменту NASA Harvest попередити голод, завдяки точним дослідженням.  Втім, наразі ситуація така, що навіть існуючі прогнози врожайності не означатимуть, що зерно з України можна буде вивезти та цим можна уникнути загальної продовольчої кризи.

«Зараз криза «вартості життя» більш помітна, ніж криза нестачі продовольства. Але ситуація може змінитися, якщо українські товари залишаться поза світовими ринками, або якщо основні країни-виробники зернових матимуть низькі врожаї. Все ж ми знаходимося на початку того, що може бути довгостроковим зривом», — зазначив радник і аналітик NASA Harvest Гарі Ейлертс.

 © Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus