Готуй сани влітку, а насіння озимих після жнив

Готуй сани влітку, а насіння озимих після жнив

27 липня 2022 610 0

Хоч жнива ще продовжуються, але фермеру вже зараз слід подумати про насіння озимих. Запитаєте чому? В умовах, які ми зараз маємо в Україні, слід мати запаси всього, оскільки логістика часто «гальмує». Та й загалом така необхідність виникає не тільки з війною, раніше запасливі фермери планували закупку ПММ, насіння чи добрив сезон наперед. Тому хоч до старту посівної озимих понад місяць, аграрії думають про купівлю посівного матеріалу вже зараз. Як правильно обрати насіння та, що пропонує ринок — про це ми поговорили з представниками компаній, які продають та виготовляють насіння: Лімагрейн Україна, LNZ Group та Агрокорпорації «Степова».

________________________________________________________________________

Фермеру щорічно слід висівати 15-20% нових сортів озимих

Директор «НДІ Аграрного Бізнесу» «Науково-виробничої агрокорпорації Степова» Сергій Старишко в розмові з нами зазначив, що посуха наразі є проблемою, яка об’єднує рослинників не тільки України, а й світу. Але за останніх 5-6 років наші фермери вже прилаштувались до нестачі вологи, тому не намагаються компенсувати її при виборі насіння озимих.

«У степовій зоні з нестачею вологи ми вже, напевно, років 6 працюємо. У будь-якому разі насіння лежить у землі і воно готується до пророщення, тому при його виборі, посухостійкість не є ключовим моментом. Інколи ми навіть підсушуємо землю, бо якщо вона напівволога, насіння може випріти. Сіємо на глибину близько 3 см, щоб швидко отримати сходи і озимі ввійшли в зиму хоча б в фазі 2-3 листка», — розповів з досвіду аграрій.

Директор «Науково-виробничої агрокорпорації Степова» Сергій Старишко

Він вважає, що нема універсальної поради, який вид озимих чи сорт обрати. Кожному господарству потрібно враховувати аналіз ґрунту, умови вирощування і фінансові можливості. Але з досвіду, він наголошує, що у степовій зоні кращий результат дає насіння вітчизняної селекції.

«У степовій зоні конкуренції українській селекції немає. Часто буває так, що наше українське насіння дешевше, ніж імпортне і фермери думають, раз недороге — значить неякісне. Але треба розуміти, що у нас виробництво дешевше. Фермери купують закордонне, сіють на кращі ділянки, і все одно виходить середній врожай. А українським посівматом досівають обліг чи схил балки і скаржаться, що низька врожайність», — пояснив аграрій.

Читайте також: Міфи та правда про отримання агрокредитів під час війни

На думку Сергія Старишко насіння озимих вітчизняної селекції на клас вище імпортних аналогів.  

 «Наприклад, у нас є сорт Подолянка, який зареєстрований ще в 1999 р. Сорт не входить до клубу 10 т/га, але дає стабільно 4-5 т/га у гарний рік та 4 т/га у невдалий. Тобто хто розраховує на технологію і знає, що без погодніх факторів зможе отримати 4 т/га, не буде купляти імпортне дороге насіння», — підсумував фахівець.  

Пшениця

Проте, зі слів фахівця, все ж не можна зациклюватись на одному, а кожного року 15-20% виділяти під нові сорти, і підбирати матеріал найбільш адаптований під умови вирощування в даному господарстві. Якщо ж фермер має власний посівний матеріал і впевнений в ньому, то все одно в обов'язковому порядку варто провести його протруювання, калібрування та сепарування.

«Щорічно ми виробляємо близько 5 тис. т насіння озимих зернових високих генерацій під реалізацію і на власний посів. Також на заводі Агрокорпорації «Степова» надаємо послуги з комплексного доопрацювання насіння за європейськими стандартами з мінімізацією травмування. У нас два насіннєві заводи з обладнанням компаній Петкус та Кімбрія, і ми під замовлення можемо обробляти насіння для клієнта, від первинної очистки до протруювання з затарюванням включно», — розповів представник компанії. 

Один сорт показує гарний результат 4-5 років, далі його слід змінювати

Другим спеціалістом до якого ми звернулись по коментар став представник компанії «Лімагрейн Україна», регіональний продукт менеджер Микола Романенко. Він на відміну від першого спікера вважає, що посуха, є одним з ключових факторів, на який слід звертати увагу при виборі посівмату. Зокрема, варто обирати сорти, які потребують менших ресурсів вологи.

«Передусім це ультраранні, ранньостиглі та окремі сорти середньоранньої групи. Наведу приклад на сортах озимої пшениці селекції Лімагрейн. Це такі сорти: Авеню, Алтіго, Арнова, Абсалон, ЛГ Айртон. Із середньоранніх сортів можливо Керамік, який придатний також для пізніх термінів сівби», — зазначив він.

 Директор сектору Центрально-Західного регіону компанії Лімагрейн Україна Микола Романенко

З його слів, фермери намагаються компенсувати брак вологи пізніми термінами висіву озимих. Особливо, коли попередник соняшник, жнива якого стартують пізніше. Але враховуючи, якою посушливою і теплою була осінь кілька сезонів під ряд, цей трюк не завжди вдається. Аграрії часто обирають сорти закордонної селекції, які, як правило, краще кущаться восени та весною

«Зазвичай життя сорту триває в середньому 4-5 років. У господарстві в залежності від площі необхідно висівати 2-3 перевірені сорти-фаворити. Додатково на невеликих ділянках бажано перевіряти ще 2-3 нових види. У результаті експерименту, можна замінювати один сорт на новий, або залишити сортовий склад без змін», — радить Микола Романенко. 

Він також наголосив, що будь-яке насіння не буде діяти, якщо його не підтримувати. На прикладі озимої пшениці фахівець зазначив, що варто дотримуватись трьох основних кроків для захисту культури від шкодочинних об’єктів:

  • Крок.1. Протруювання насіння якісними інсекто-фунгіцидними композиціями;
  • Крок 2. Внесення гербіцидів, морфорегуляторів;
  • Крок 3. Внесення фунгіцидів 2-3 рази (в залежності від зональних умов).

Представник Лімагрейну окремо виділив питання вибору насіння озимого ріпаку. Зокрема, він вважає, що обираючи гібриди слід звертати увагу на:

  • потенціал продуктивності, якість урожаю;
  • стійкість до несприятливих умов зовнішнього середовища (зимостійкість, посухостійкість, стійкість до розтріскування стручків в умовах дощів, шквалів вітру);
  • інтенсивність росту в осінній період, відростання весною;
  • глибина закладання кореневої шийки;
  • стійкість до грибкових та вірусних  хвороб, особливо фомозу, циліндроспоріозу, білої гнилі.

Важливо також враховувати здатність гібридів ріпаку засвоювати азотні добрив в процесі вегетації.

Правильний вибір насіння забезпечує 15-20% врожайності

Також про вибір насіння озимих культур ми поговорили з керівником агродепартаменту «LNZ Group» Олександром Хмелюком. Розмову ми розпочали з аналогічного питання як для попередніх спікерів: на які нюанси при виборі насіння озимих культур слід звернути увагу, якщо у нас брак вологи. Але експерт вважає, що цей фактор краще коригувати технологічними процесами, аніж насінням.

«Річ у тім, що насіння не характеризують посухостійкістю. Генетичний потенціал стійкості до дії будь-яких несприятливих факторів реалізується у більшості культур на пізніших стадіях розвитку. За умови відсутності вологи більш актуальним будуть питання: сіяти чи ні, який строк посіву і, відповідно, сорт обрати? Тому тут краще звернути увагу на технологію вирощування сорту озимих», — зазначив він.

Керівник агродепартаменту «LNZ Group» Олександр Хмелюк

Наприклад, варто пам’ятати, що озима пшениця належить до культур, які повною мірою реалізують потенціал урожаю залежно від попередника.

«За умов які склались в Україні, найкращими попередниками будуть ті культури, які завчасно звільняють поле і дають можливість півпарового обробітку ґрунту та проведення посіву в оптимальні строки. З поширених культур до кращих можна віднести сою та озимий ріпак, допустимими попередниками є соняшник та цукровий буряк, до гірших слід віднести кукурудзу», — розповів Олександр Хмелюк.

Щодо самого насіння, то на думку фахівця сорт у першу чергу слід вибирати виходячи з умов господарства, ґрунту, строку посіву і т.д. Також він зазначив, що часта зміна сортів ніяк кардинально не впливає на результат.

Зерно на лінії

«Урожайність озимої пшениці лиш на 15-20% залежить від сорту. Значно важливішим є дотримання технології, яка б забезпечила реалізацію потенціалу того чи іншого сорту. Наприклад, візьмемо строк посіву, у нас пізні попередники, а вперто вирощуємо сорт з повільним стартовим ростом, або ті які реалізують потенціал урожайності за рахунок кількості стебел. Відповідно за таких умов ми не дотримуємося базових вимог сорту до технології», — пояснив він.

Читайте також: Ячмінь у 7 разів дешевший, ніж минулого року: що провокує спад цін на зерно та чи чекати підвищення

В підсумку фахівець вказав головне правило, яким слід користуватись в процесі підбору сортів — це мати та висівати сорти, які своїми особливостями відповідають умовам господарства і технологічному процесу.


Тож жнива в Україні активно тривають. Ціна зерна лякає і фермери турбуються за те, що з такою вартістю, навіть рівень собівартості важко буде досягти. Якщо в цьому сезоні не виникало сумнівів, що фермери триматимуть аграрний фронт, то зараз влада стурбована: прибутку не буде, то чи захочуть фермери сіяти на врожай 2023 р. Але слушним був допис у Facebook, що справжнього фермера не зупинить один «мінусовий» рік. Тому з таким настроєм аграрії обирають насіння озимих, посівна яких стартуватиме вже на початку вересня.  

Щодо особливостей вибору насіння озимих, то гравці насінневого ринку, серед головних порад вказали звертати увагу на технологію вирощування, ґрунти та погодні умови регіону, і вже під них обирати посівний матеріал. Якщо ж порівнювати закордонний і вітчизняний посівний матеріал, то тут думки експертів розділились: з одно боку наші селекціонери адаптували насіння під українські погодні умови, ґрунти та дають стабільний врожай, а з іншого закордонні сорти мають більший потенціал до врожайності.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою