Фактчекінг: що бреше росія про український агросектор

Фактчекінг: що бреше росія про український агросектор

13 липня 2022 1266 0

Росія проводить війну з Україною на всіх фронтах. Один з найважливіших — це інформаційний. На телебаченні та новинних ресурсах рф часто можна побачити інформацію, в яку здавалось мисляча людина не повірить. Варто лише згадати найвідоміші псевдоісторії про «8 лєт бамбілі данбас» чи поїдання дітей бандерівцями. Сьогодні ми ж публікуємо найцікавіші фейки, які стосуються агросектору України.


Україна та ЄС хотіли економічного знищення херсонських фермерів

Фейк: Україна з ЄС поставляла великі партії сільгоспродукції у Херсонщину. Попит на товари херсонських фермерів знижувався, вони банкрутували та зменшували посівні площі. Таким чином спільники намагались добитись економічного знищення регіону.

Правда: Останні роки виробництво сільгосппродукції на Херсонщині збільшувалось. Так у 2021 р. загальні посівні площі зросли на 5% у порівнянні з 2020 р. До того ж херсонська продукція зустрічалась на ринках всієї країни. Фермери мали змогу отримувати дотації, відшкодування та пільгові кредити.

Київ замінував морські шляхи та шантажує світ продовольчою кризою

Фейк: Російські ЗМІ, по-власному трактуючи звіти ФАО стверджують, що голод у світі почнеться не через так звану «спецоперацію», а через те, що Україна блокує експортні шляхи, які особисто й замінувала. Саме продовольчою кризою та голодом Київ шантажує світ. А на головному телеканалі рф у підсумку одного з сюжетів, так і сказали: «не зрозуміло чому світ ведеться на ці провокації, оскільки експорт сільгосппродукції з України мізерний та не такий вже і важливий».

Читайте також: Наталя Коваль: Мою молочну ферму може знищити окупація

Правда: Україна — один із найбільших світових продавців зерна. Ми експортуємо близько 10% усієї пшениці та майже 16% усієї кукурудзи у світі. З початком так званої «спецоперації», росія захопила деякі українські порти, решту шляхів замінувала. До того ж вона постійно проводить обстріли в акваторії Чорного моря та поводить себе, як країна-пірат. Саме такі дії росії зробили морський експорт з України неможливим, що й може викликати глобальну продовольчу кризу. В ООН вважають, що продовження війни росії проти України може викликати масовий голод у світі. Зокрема, на межі голодної смерті опиняться близько 323 млн людей.

«Це дуже, дуже страшний час. Найкраще, що ми можемо зробити прямо зараз, — це покласти край цій клятій війні в Україні та відкрити порти», — наголосив директор Всесвітньої продовольчої програми ООН Девід Бізлі.

ЗСУ навмисно знищує елеватори з зерном, щоб залишити українців без їжі

Фейк: Такі меседжі часто лунають в інфопросторі росії. Наприклад, брехня про те, що ЗСУ здійснило обстріл елеватора в Рубіжному, в результаті чого згоріло 30 тис. т зерна.

Правда: Супутникові знімки від компанії «Planet Lab» свідчать про те, що на територію ТОВ «Голден АГРО» у Рубіжному були скинуті потужні російські бомби. У результаті чого відкритий 2020 р. елеваторний комплекс повністю знищено. Про це повідомив й голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

При відступі з Маріуполя ЗСУ знищили 50 тис. т зерна

Фейк: Начальник Національного центру управління обороною росії Михайло Мізінцев заявив, що українські військові перед тим, як повністю втратили контроль над Маріуполем, підпалили в міському порту зерносховище. У результаті знищено понад 50 тис. т зерна.

Правда: Під час атаки на Маріупольський порт та судноремонтний завод, росіяни використовували всі можливі боєприпаси для обстрілу території, у тому числі — запальні. У зв’язку з цим були пошкоджені ємності силосів елеватора, які там знаходилися. Це і викликало пожежу. Одночасно на Latifundist.com дійшли висновку, що повністю зруйнований силос та згорілі 5 тис. т зерна кукурудзи, а решту ймовірно було викрадено рашистами.

Фермери Півдня України побажали постачати продукцію до Москви та Петербурга

Фейк: Фермер з Херсонської області мають намір розширити географію постачання своєї продукції на центральні регіони рф, а саме Москву та Санкт-Петербург.

«Крим зараз отримує весь суповий чи борщовий набір з цього регіону, треба виходити далі. Вони (ред. фермери Херсонської обл.) прагнуть зараз вийти на ринок рф, тому що обсяги дуже великі», — розповів так званий «заступник» голови військово-цивільної адміністрації області Кирило Стремоусов.

Правда: Фермери регіону стали заручниками ситуації. Вивозити продукцію в сусідні області, як Миколаївська чи Одеська неможливо. Тому єдиний варіант — це продаж продукції в Крим чи рф. При цьому закупівельні ціни української городини чи зерна значно нижчі, аніж в інших регіонах росії.

«Реалізувати вирощену продукцію вдається у дуже невеликих кількостях та за найнижчими цінами. Яскравою ілюстрацією економічних проблем херсонських фермерів став гуртовий ринок у Великих Копанях. Свій товар сільгоспвиробники реалізую буквально за копійки», — пише одне з Херсонських видань.

росія не викрадає українське зерно, а допомагає розв'язувати питання зі зберіганням

Фейк: Українські елеватори на території Запорізької та Луганської областей переповнені (ред. йдеться про ту територію, яка зараз окупована). Тому влада регіону допомагає звільнити ці приміщення, під новий врожай. При цьому ніхто примусово зерно не забирає.

Правда: Щоразу українська влада фіксує незаконний вивіз зерна українських фермерів, яке не можна назвати по-іншому аніж викрадення. Російські військові знищують елеватори з українським зерном, блокують порти та підпалюють поля фермерів, щоб підірвати продовольчу безпеку. Росіяни продовжують красти та вивозити українське зерно з тимчасово окупованих територій.

Читайте також: Світ перебуває на початку продовольчої кризи, або Який врожай вангує NASA Harvest Україні

«Окупанти на Херсонській, Запорізькій, Луганській, Донецькій областях вивезли близько 500 тис. тонн зернових. Плюс відомо про вивезення декількох десятків тисяч тонн соняшникової олії. Безпрецедентні крадіжки продовжують відбуватися. Ми стежимо за ситуацією. Усе документуємо. І однозначно будемо на всіх фронтах боротися за повернення вкраденого і повну компенсацію завданих збитків», — зазначив заступник міністра агрополітики та продовольства Тарас Висоцький.

росія готова вести переговори з Україною щодо експорту зерна

Фейк: Після наради G20, голова МЗС рф сергій лавров заявив, що вони готові до переговорів з Туреччиною та Україною щодо вивезення українського зерна. Проте він зазначив, що Україна затримує переговорний процес, назвав «несерйозним підходом» вимоги Зеленського для початку переговорів із москвою відвести війська рф за лінію 24 лютого.

Правда: Володимир Зеленський підтвердив, що дійсно дипломати України ведуть переговори з турецькою стороною та з ООН. Проте росія, яка десятки разів порушувала усі домовленості у процес переговорів не включена.

«Дуже важливий момент, щоб хтось гарантував безпеку кораблям тих чи інших держав, окрім Росії, якій ми не довіряємо, які приходитимуть до нас для завантаження тієї чи іншої продовольчої продукції. Саме про це зараз ведеться розмова в Туреччині», — зазначив президент.

Україна обмінює зерно на зброю

Фейк: Представниця МЗС росії Марія Захарова заявила, що США обміняє українську пшеницю на зброю

«Заява президента США Джо Байдена про необхідність пошуку можливостей для вивезення з України 20 млн т зерна, співпала з підписанням закону про український «ленд-ліз». Виходить, що Київ розплачуватиметься за зброю пшеницею», — дійшла висновку вона.

Правда: Ці дві події не мають нічого спільного між собою. Ще 9 травня президент США Джо Байден підписав документ про ленд-ліз.

«Байден справді під час виступу в Білому домі, присвяченому діям американського уряду щодо боротьби з інфляцією, звернув увагу на 20 млн т зерна, які заблоковані в українських сховищах. За його словами, Україна намагається знайти шляхи, як вивести зерно на світовий ринок, що знизило б глобальні ціни на продовольство. За звичайних обставин експорт цього зерна вже давно б розпочався, але цьому заважає агресія росії», — зазначили в Детектор медіа.

Тож ми опублікували тільки невелику частину того арсеналу російських фейків про АПК, що ширяться інформаційним простором. Як бачимо, більшість з них — це виправдання війни перед власним же населенням. Проте поширення такої дезінформації впливає і на моральний стан українців. Тому, щоб не потрапити у фейкову пастку слід керуватись правилом «довіряй, але перевіряй».

З власною брехнею росіяни наче живуть у паралельній реальності: «денацифікують» елеватори, вірять у біолабораторії на фермах та не бачать частки України у світовому експорті. А в реальному світі російські бомби руйнують нашу інфраструктуру, порти та поля. Таким чином путін прагне позбавити Україну важливого джерела доходів. Але, не на тих напав…

© Юлія Маковей, Kurku.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою