Будуємо комбікормовий завод: рекомендації фермерів та поради щодо вибору обладнання

Будуємо комбікормовий завод: рекомендації фермерів та поради щодо вибору обладнання

5 жовтня 2022 1486 0

Я фермер-тваринник. Маю понад 500 відбірних корівок, тому виникла ідея побудувати комбікормовий завод. Проте я абсолютно не розбираюсь ані в обладнанні, ані в нюансах роботи таких установок.

За допомогою я звернулась до друзів-фермерів. У кожного з них різні за величиною ферми, вони вирощують ВРХ чи свиней, їхні комбікормові заводи різняться за потужністю. Але все ж, на відміну від мене, вони вже мають досвід у цій сфері. Тому я радо приймала їхні рекомендації та побажання, відтак бажання запустити власну кормову лінію тільки посилилось. Тому сьогодні на Kurkul.com ми публікуємо результати моєї розмови з фермерами та поради про те, як правильно вибрати обладнання для комбікормового заводу.


Власний комбікормовий завод: заощаджуємо на кормах  — виграємо на якості

Першим господарством, до якого я звернулась, було ТОВ «Агрокомплекс Біоленд», що на Житомирщині. Підприємство спеціалізується на вирощуванні свиней та виробництві зернових. Не довіряли виробникам, тому в листопаді 2018 р. відкрили власний завод кормів потужністю 2 т/год. Обрали обладнання Buschhoff. Проектування і монтаж здійснювали через українську компанію «Сій добро».

«Перед встановленням обладнання нам необхідно було підготувати майданчик для майбутнього комбікормового заводу: спроектувати завальну яму, залити фундамент та провести будівельні роботи. Загалом будівництво тривало трохи більше двох місяців. Але монтаж був виконаний у заплановані терміни», — розповів відповідальний за будівництво у ТОВ «Агрокомплекс Біоленд» Сергій Зубрицький.

Він зазначив, що за період експлуатації жодних серйозних поломок не було. Але все ж він рекомендує проводити планове технічне обслуговування обладнання.

Читайте також: Як продати пшеницю дорожче або чи є у фермерів план «Б»

«Напевне, у цьому, як у якісному обладнанні, запорука гарної роботи. Та й навіть якщо виникатимуть питання, маємо зворотний зв'язок зі спеціалістами «Сій добро», які проєктували та монтували завод і завжди готові прийти на допомогу», — підсумував він.

Зі свого боку генеральна директорка господарства Юлія Вигівська розповіла, що власне комбікормовиробництво економить витрати на кормах вдвічі.

«Ми розуміли, що коли інвестуватимемо у свинарство, то маємо розумно вкласти й у власне кормовиробництво. Це економить половину витрат на їжі тварин. До того ж маємо свою сировину, в якості якої впевнені на 100%, а при купівлі завжди є ризики», — зазначила вона.

На відміну від попереднього господарства, в ГК «Терезине» користуються комбікормовою установкою зі старту діяльності. Та коли почали нарощувати поголів’я — додатково встановили гранулятор Buschhoff. Результати не змусили довго чекати: продуктивність свиней зросла.

«Плюс комбікормів у гранулах у тому, що свиня не «перебирає» кормом, споживає все. До нього можна додавати вітаміни, мінерали і бути впевненим, що їх з’їдять. Та й, вочевидь, такий комбікорм смачніший, свині споживають його більш охоче», — поділився начальник напряму виробництва кормів Михайло Федоренко.

На його думку, головна перевага власного виробництва кормів — у високій якості кінцевого продукту, особливо, якщо наявна своя сировинна база.

«Наша установка виготовляє комбікорм цілу ніч, а вдень проводиться його грануляція. Для обслуговування всього заводу вистачає 4 людей. За час роботи ніяких недоліків в обладнанні я не знайшов. Тому завжди всім рекомендую. Працювати комфортно, легко і є результат», — прокоментував представник ГК «Терезине».  

В ТОВ «П’ятигори» також встановлене обладнання Buschhoff з мінімальною потужністю 2 т/год. На такому заводі працює лише одна людина.

«Я привожу зі складу зерно, засипаю, програмую та контролюю все. Далі вибираю готовий комбікорм і везу на склад. За час роботи проблем не виникало. Якщо чисте, якісне зерно, то завод працює прекрасно. Виготовляється однорідна суміш, яку добре перетравлює худоба», — розповів оператор установки Володимир.


Тож рекомендації представників агросектору мене остаточно підкупили. І, відповідно, я як і кожна сучасна людина, почала «гуглити». Пошукова система знову ж привела мене на сайт «Сій добро». Гуглівський рейтинг компанії — 5 зірочок. Довго не думаючи, я зателефонувала і поспілкувалася з керівником технічного відділу компанії Віктором Котом. Пояснила власну ситуацію (в обладнанні для комбікормозаводів я і далі нічого не розуміла — ред.) і попросила про консультацію. Він якнайдоступніше ввів мене в курс справи та розповів на що потрібно звертати увагу при виборі обладнання.

Щоб обрати обладнання для комбікормового заводу, фермер має проаналізувати власне господарство

Kurkul.com: Почнімо з того, що комбікормові заводи є двох типів: мобільні та стаціонарні. Який краще обрати?

Віктор Кот: По технічним характеристикам обидва види є аналогічними. Відмінність полягає в тому, що мобільні заводи встановлені на шасі автомобіля, а це додає функцію транспортування установки. Такий вид набув високої популярності в Європі: там невеликі підприємства, які не потребують комбікорму на одному місці. Також цей варіант можливий для групи невеликих підприємств, розміщених не в одному районі.

Віктор Кот

Якщо говорити про Україну, то в нас ферми переважно розміщені в одній локації, тому я б тут рекомендував комбікормовий завод безпосередньо на місці. Отож, у нас більшість обирає стаціонарні установки. До того ж мобільна установка дорожча за стаціонарний завод, тому в фаворитах останній.

Kurkul.com: Розкажіть, будь ласка, з чого складається комбікормовий завод.

Віктор Кот: Обов’язковими складовими є: завальна яма, силосні башти для зберігання компонентів та готового комбікорму, транспортуюча техніка, дробарка, змішувач, ємності для мінеральних добавок і преміксів. Тобто це ті складові, без яких ви не зможете запустити виробництво.

А додатковими елементами можуть стати: фасувальна установка, преміксова лінія, внесення олії, грануляція.

Kurkul.com: Якщо я правильно розумію, залежно від розміру ферми будуть варіюватись і компоненти?

Віктор Кот: Насамперед все залежить від потреби фермера: які компоненти корму використовують, які тварини тримають в господарстві, яку систему годівлі застосовують. Виходячи з цього формується набір агрегатів, які потрібні для даного комбікормового заводу. Наприклад, якщо це дрібний фермер, то йому достатньо базового устаткування, а якщо він планує ще й продавати комбікорм, то згодиться додаткове обладнання.

«Дробарка — це серце заводу, тому їй найбільше уваги»   

Kurkul.com: На які характеристики обладнання слід звернути увагу в першу чергу?

Віктор Кот: Перше, на що треба звернути увагу — це продуктивність заводу. Тобто ви повинні орієнтуватись, скільки корму вам потрібно для годівлі тварин на 1 день чи місяць. Для прикладу, компанія «Сій добро» реалізує обладнання потужністю від 2 до 20 т/год.

Друге — це якість обладнання, сервісне обслуговування, наявність запчастин на ринку України, відгуки власників.

Kurkul.com: Які деталі в кормових заводах найчастіше зношуються чи ламаються?

Віктор Кот: Є ряд швидкозношуваних частин, які потребують заміни, наприклад, молотки для дробарки. Це робочі органи, серце комбікормового заводу. Вони найчастіше потребують заміни. Тут знову ж треба враховувати якість обладнання. Наприклад, молотки, які пропонує наша компанія, можуть виробити понад 10 тис. т комбікорму. А у більшості виробників-конкурентів цей показник дуже далекий до такої цифри.

Kurkul.com: Наступний нюанс, який цікавить всіх — це програмне забезпечення. Чи обирається воно окремо від обладнання, чи це функція по замовчуванню?

Віктор Кот: Що стосується програмного забезпечення, то фермер не обирає його на свій смак. Воно створюється на заводі разом із технікою. На самому виробництві ПЗ потрібно насамперед для формування рецепта майбутнього комбікорму.

Якщо взяти програму від компанії Buschhoff, то це власна розробка, вони її постійно вдосконалюють. Наприклад, ПЗ кормового заводу включає до 500 рецептів комбікорму, хоча на практиці фермери використовують до 20 варіантів. Система така, що до кожної установки підключений інтернет, у нас є віддалений доступ, і навіть якщо виникли якісь нюанси, ми на відстані можемо допомогти. Програма досить проста в користуванні та нагадує інтерфейс будь-якого мобільного телефону.

Комбікормові заводи Buschhoff — це як великий конструктор Lego

Kurkul.com: У розмові Ви вже згадували обладнання Buschhoff. Чи гарантує це обладнання головну характеристику, про яку Ви говорили, — це якість? Адже на ринку у нас представлений не один виробник.

Віктор Кот: «Сій добро» співпрацює з німецьким виробником Buschhoff, який виробляє обладнання для комбікормових заводів вже майже 150 років. Фахівці компанії враховують різні впливи складників на якість металу, його оцинкування, співвідношення використання електрики до виходу готової продукції. Це варіант, де точно ціна буде відповідати якості.

Звичайно, на ринку є й дешевше обладнання вітчизняного чи закордонного виробництва. Проте пам’ятайте, що такі установки будуть програвати по якості виготовленої продукції та запасу міцності. Buschhoff не має достойних конкурентів у ціновій кон’юнктурі і серед німецьких фірм. До того ж обладнання фірми економічно вигідне.

Kurkul.com: Читала у відгуках, що для повноцінного виробництва достатньо лише однієї людини, якщо в конкурентів до 5 людей. А які ще переваги?

Віктор Кот: Все правильно. Людський фактор зведений до мінімуму, а установка працює повністю автоматично. Для заводу достатньо однієї людини, яка буде контролювати процес роботи.

Якщо ж говорити про співвідношення використання електрики до 1 т виробленого комбікорму, то в нас одні з найкращих показників серед конкурентів.

Kurkul.com: Якщо я все-таки наважусь купити обладнання Buschhoff, то як це можна зробити?

Віктор Кот: Ви можете звернутися у компанію «Сій добро»: через сайт, зателефонувати. Наші спеціалісти візьмуть інформацію про ваше підприємство, кількість тварин, розрахують середню потребу в комбікормі. Далі ми поговоримо щодо рецептури — які сорти зерна використовуєте. І в результаті запропонуємо обладнання.

Kurkul.com: Як відбувається монтаж заводу: ваша компанія бере на себе й ці функції?

Віктор Кот: Так, ми розробляємо проєкт і погоджуємо його з замовником. Опісля обладнання виготовляють та транспортують безпосередньо на об’єкт. Ці всі процеси ми супроводжуємо і контролюємо. Далі відбувається монтаж обладнання. Над ним працюють наші спеціалісти, монтажні бригади з великим досвідом, які виконують все в стислі терміни і якісно.

Тобто від підписання контракту до запуску готового комбікормового заводу проходить 4-6 місяців.

Взагалі, якщо говорити про комбікормові заводи Buschhoff, то це — як великий конструктор Lego. Є багато складових, і якщо їх не зібрати в правильній послідовності, то ви не отримаєте бажаного результату. Тому варто звертатися не просто до людей, які пропонують обладнання, а до тих, які нададуть якісні рекомендації в цьому напрямку.

Kurkul.com: І на цьому все? Тобто далі фермер залишається наодинці зі своїм виробництвом?  

Віктор Кот: Ні, ще рік після установки ми надаємо безкоштовне гарантійне обслуговування. Забезпечуємо сервіс за графіком 24/7. Але хочу одразу наголосити, що яку б ви компанію не обрали, сервісна підтримка має бути в будь-якому випадку. Адже ми знаємо, що сільське господарство, а саме годівля тварин, безперервна, процес вироблення комбікорму не може просто зупинитись.

Kurkul.com: Чи потрібен сервіс компанії, чи, наприклад є такі нюанси, які може полагодити механік господарства?

Віктор Кот: В більшості випадків ми чуємо це від наших замовників: «Хіба ми не скрутимо ці гайки?», «Що тут такого складного?».  Але якщо діяти таким методом, то в 90% випадків маємо негативні результати.

Читайте також: Як заощаджувати на комбікормах до 20% — досвід ПАП «Аркадія»

Ми рекомендуємо, аби хоч раз на рік спеціалісти нашої компанії відвідали установку й оглянули все, що необхідно. А щоденне чи щотижневе обслуговування проводить безпосередньо оператор. Він проходить навчання під час пусконалагоджувальних робіт. Також йому передається документація, за якою він робитиме сервісне обслуговування. І цього достатньо.

Kurkul.com: Для уточнення: ви здійснюєте сервіс виключно тієї техніки, що монтували?

Віктор Кот: У нас широкий штат людей, чимало монтажників, які за роки роботи стали професіоналами. Тому ми надаємо також додаткові послуги з сервісного обслуговування стороннього обладнання: не тільки фірми Buschhoff, але будь-якого іншого обладнання й об’єктів, що зв’язані з комбікормовим виробництвом та зберіганням зернових компонентів. Із «Сій добро» можна укласти договір як на сервісне обслуговування і супровід обладнання, так і на одноразовий ремонт чи консультацію.

Kurkul.com: Зараз важливим нюансом є й території обслуговування. Чи є у працівників компанії якісь обмеження?

Віктор Кот: У нас немає обмежень по регіонах. Ми працюємо по всій Україні. Зрозуміло, що на тимчасово окуповані території немає можливості добратись. Але був кейс, коли на початку березня наші спеціалісти через волонтерів передавали запчастини на окуповані території.

Зараз у нас планується монтаж комбікормового заводу в Сумській обл. за 30 км до україно-російського кордону. Це проєкт, розроблений ще до початку повномасштабного вторгнення, але потім у них був складний період, доки тривала окупація регіону. Ми розуміємо, що нашим партнерам потрібно працювати та піднімати економіку країни, тому робимо все, щоб втілити цей задум у життя.


Тож тепер мені стало зрозуміло в якому напрямку рухатись. Суть така: вирішивши інвестувати в комбікормовиробництво, варто пам’ятати, що обладнання купується на десятки років. Тому про економію говорити неактуально. Головними факторами вибору має стати якість обладнання. А прийняти остаточне рішення допоможуть додаткові складові — відгуки друзів та їх досвід, доступність обладнання і сервіс.

Справді, завод нагадує конструктор: можна доповнювати його додатковими «фішками» і деталями. І, залежно від вибору, можна не тільки змінити становище ферми, а й перетворити власне виробництво на прибутковий бізнес.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus