Як заощаджувати на комбікормах до 20% — досвід ПАП «Аркадія»

Як заощаджувати на комбікормах до 20% — досвід ПАП «Аркадія»

5 квітня 2021 1386 0

ПАП «Аркадія», що на Тернопільщині, займається рослинництвом на 3715 га, звідки частина врожаю йде на тваринницький напрям — господарство має власний свинокомплекс на 350 свиноматок, а загальне поголів’я становить понад 3 тис. свиней. Починалося все з підсобного господарства, для забезпечення працівників повноцінним харчуванням. Сьогодні ж це важливий напрям виробництва у «Аркадії». І для швидкого приросту ваги та гарної конверсії поживних речовин без якісного корму тут ніяк не обійтися.

Уже 2 роки, як у господарстві працює лінія для виробництва комбікорму Buschhoff, яку встановила компанія «Сій Добро», офіційний представник Buschhoff в Україні. У чому переваги такого обладнання й чи задоволені ним у господарстві — ми розповімо в цьому матеріалі.

Buschhoff — досвід та технології 

Довідка: Buschhoff має понад 140 років досвіду саме у виробництві обладнання для виготовлення комбікорму. У 1963 році компанія Buschhoff запатентувала молотки з твердосплавною наплавкою, які постійно вдосконалюються й до сьогодні та технологію молоткової дробарки, яка успішно використовується в багатьох країнах світу. Саме простота конструкції та невпинна праця Buschhoff над вдосконаленням кожної деталі забезпечує довгий період ефективної експлуатації такої дробарки.

Читати також: Микола Бойченко: Навіть у засушливих умовах маємо урожайність картоплі не менше 30 т/га

Ці ж технології використовуються в лінії з виробництва комбікорму встановленій у «Аркадії». За якість корму відповідає молоткова дробарка потужністю 22 кВт та вертикальний змішувач із точністю змішування 1 до 100 000 (10 г/т).

Лінія була введена в експлуатацію в березні 2019 року. І хоча тут вона налаштована на виробництво кормів для свинокомплексу господарства, лінія може виготовляти комбікорм і для молочних підприємств, і для птахівництва.

«Мозок» лінії — програмне забезпечення, яке дає можливість зберігати до 500 рецептів та складати їх із 100 компонентів з мікро- та макродозуванням та мінімізацією людського втручання в процес.

«Ми постійно спілкуємося з аграріями і в ПАП «Аркадія» наші фахівці неодноразово приїздили. Головним завданням для нас було розмістити лінію у вже наявному приміщенні. Тут і показує себе якнайкраще одна з переваг обладнання Buschhoff — лінія встановлена горизонтально та монтується, як конструктор. Ми можемо переміщувати окремі елементи залежно від особливостей приміщення чи побажань замовника», — розповідає головний інженер компанії «Сій Добро» Віктор Кот.

Читати ще: Посівна на 1 000 га: скільки коштуватиме техніка і де взяти гроші

Віктор Кот, головний інженер «Сій Добро»

На сьогодні компанія «Сій Добро» в партнерстві з Buschhoff успішно запустили понад 20 заводів із виробництва комбікорму по всій Україні.

І хоча головний офіс знаходиться в Борисполі, фахівці компанії постійно курсують Україною згідно з графіком обслуговування. Мінімум 1 раз на рік спеціаліст повинен відвідати підприємство, оглянути все обладнання й надати експертний висновок та рекомендації по подальшому обслуговуванню.

Крім того, програмне забезпечення лінії дає можливість спеціалістам компанії «Сій Добро» дистанційно підключитися до системи та надати консультації у віддаленому режимі, або ж провести діагностику. Це дозволяє вирішити значну частину питань максимально оперативно, не витрачаючи час на доїзд фахівця.

Чим ясла повні?

Як розповідає Володимир Майстер, заступник директора по тваринництву та головний зоотехнік ПАП «Аркадія», майже всіма компонентами для виробництва комбікорму господарство забезпечує себе самотужки: уся зернова фуражна група, включаючи білкову — власного виробництва. Лише жом гранульований і висівки пшеничні доводиться закуповувати.

«Сьогодні спостерігається незбалансованість цін на фуражну та білкову групу. Тож ми частково розв’язали цю проблему впровадженням переробки бобів, щоб мати білкову групу вже власного виробництва», — розповідає він.

Читати за темою: Олександр Дмитрук: 2021 рік буде дуже тяжким для свинарів

Дешевшу зернову групу — жито, для кормів у ПАП «Аркадія» не розглядають, оскільки ця культура не в сівозміні господарства тож відводити під неї окремі площі з обороту тут не хочуть.

«Заготівля кормів у господарстві на перших порах була ручна, що потребувало багато людиногодин. Потрібно було 80 % всього персоналу ферми залучати при роздачі корму, тож почали замислюватися над створенням власної повноцінної кормової лінії», — пригадує Володимир Майстер.

Робота лінії для приготування комбікормів Buschhoff розпочинається з рецепту, який задає оператор. Інгредієнти преміксової групи, що розміщені в бункерах перед лінією, точно зважуються та подаються у визначених рецептурою дозах. Поза приміщенням знаходяться бункери з фуражною групою, які надходять на лінію в заданому порядку. Жодних трудомістких операцій лінія не потребує — всю роботу може проводити лише один спеціаліст. Він здійснює технічний нагляд, через програмне забезпечення контролює подачу компонентів та відвантаження готової продукції.

Потужність лінії — 2,5 т/год, що цілком достатньо для 350 свиноматок. У ПАП «Аркадія» обирали лінію з перспективою добудови аналогічної.

Дивитись також: Карта племінного молочного і молочно-м'ясного скотарства

«Якщо нам бракуватиме потужності та зміниться на краще ситуація в державі й буде якась перспектива розвитку свинарства, то добудуємо таку ж лінію, щоб забезпечити якісним кормом до 500 свиноматок», — розповідає Володимир Майстер.

Володимир Майстер, заступник директора по тваринництву та головний зоотехнік ПАП «Аркадія»

Власний комбікормовий завод — ціна питання та обслуговування

Встановлення лінії для виробництва комбікорму коштувало господарству орієнтовно 3,9 млн грн. Та на підприємстві впевнені у швидкій окупності таких інвестицій — через 5 років. За словами Володимира Майстра, завдяки обладнанню Buschhoff господарство заощаджує до 20 % на виробництві комбікорму.

Лінія працює щодня у 8-годинному робочому режимі. Для цілодобової роботи обладнання, як каже Володимир Майстер, потреби немає.

«Буває, надсилаємо фотозвіт по стану обладнання для спеціалістів із компанії «Сій Добро», а вони запитують: а що, лінія взагалі стояла, що в такому гарному вигляді? Тож за робочий день ми цілком справляємося й ганяти цілодобово техніку не потрібно» — усміхається Володимир Майстер.

Та додає, що за 2 роки роботи лінії не було зупинок виробництва через несправності та будь-які інші проблеми з обладнанням. Щотижня оператор проводить технічне обслуговування та змащування окремих вузлів лінії. Зараз на підприємстві саме чекають на технічних спеціалістів «Сій Добро», які проведуть плановий огляд, оцінять зношеність лінії та нададуть рекомендації щодо подальшого обслуговування. Кожен такий візит спеціаліста завершується детальним звітом по сервісному обслуговуванню.

Технологічне тваринництво «Аркадії»

За словами Володимира Майстра, у господарстві постійно працюють над модернізацією ветеринарного супроводу та підвищенням екологічності виробництва. І справді, на території взагалі не чути характерного запаху тваринницького комплексу.

«Господарство має власний крематорій, британського виробництва, для післяродового матеріалу та інших біологічних відходів. Я вдячний нашому керівництву, що розуміють і підтримують усі технологічні потреби нашого виробництва. Оце були наші колеги в нас, так запитували: а де ж ваш свинокомплекс знаходиться? Я відвів їх убік на два кроки й показав будівлю», — усміхається Володимир Майстер.

Читати ще: Ілля Жемелінський: Інвестиції в наші системи зрошення окупилися за один сезон

Він додав, що інвестувати в безпеку та екологічність господарства необхідно по максимуму, щоб не нашкодити природі та щоб продукція була конкурентоспроможною не лише на внутрішньому, а й на світовому ринку.

Наостанок, Володимир Майстер зазначив, що в господарстві лінією для виробництва комбікормів Buschhoff задоволені повністю й шукати альтернативи не планують.

«До цього я не зустрічав такого високотехнологічного обладнання, ми вже звикли до нього. Щось інше шукати, мені здається, немає сенсу. Обладнання надійне, легке в обслуговуванні, і в компанії «Сій Добро» завжди йдуть назустріч. Бувають такі моменти, що треба порадитися, і я хоч вночі можу зателефонувати до спеціалістів, і нам завжди допоможуть», — каже Володимир Майстер.

Досвід ПАП «Аркадія» демонструє, що інвестиції в технології дозволяють оптимізувати витрати на годівлю, а також мінімізувати кількість персоналу, залученого у виробничих процесах. Саме ці чинники і є визначальними для високотехнологічного господарства.

© Андрій Яцина, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою