Андрій Бігленко, засновник ТМ «Українські в'ялені томати»

Як знайти заміну помідорам з Чорнобаївки — історія однієї релокації

17 лютого 2023 1024 0

Андрій Бігленко з Херсонщини 8 років тому почав бізнес з виготовлення в’ялених томатів, або як він каже: «почав перетворювати звичайні херсонські помідори на вишуканий український делікатес». З його слів, він першим в Україні налагодив виробництво та продаж вʼялених томатів. Звичайно починати справу з нуля важко, особливо коли продукт новий для більшості українців. Проте робота над рецептурою та брендом принесли результат.

А далі війна, евакуація та спроба відновлення справи. Найважчим в цьому ланцюжку стало знайти заміну херсонським помідорам. Тож, в сьогоднішньому матеріалі читайте про те, чи вдалось чорнобаївському агропереробнику знайти смачні помідори та що відбувається в переробній галузі в умовах війни.


В сезон перед повномасштабною війною, Андрій Бігленко продовжував розвивати свій бізнес. Як стверджує виробник, його вʼялені томати мали унікальний смак, завдяки правильно підібраному сорту та рецепту. На питання, який сорт використовував, Андрій відповів, що найкраще для в'ялених томатів підходить «сливка», а вже яка саме — це секрет виробництва. Тож знайшовши саме той смак «мʼясистих» помідорів, він щороку нарощував обʼєми.

«Тепличні помідори нам не підходили за смаком, а також це економічно недоцільно було. Тому купували томати у наших херсонських фермерів. Брали тонами й в принципі ніколи не мали проблем з сировиною. Її було вдосталь. До того ж фермери вирощували специфічний сорт, який я використовую. Бо мені не підходить будь-який помідор», — зазначив виробник.

Андрій Бігленко з сімʼєю

На 2021 р. виробництво становило 20-25 тис. банок. При цьому на 1 банку потрібно приблизно 1,5-2 кг помідорів.

«За роки пошуків ми довели нашу рецептуру до ідеалу і вважаємо, що робимо зараз найсмачніші вʼялені томати в Україні і це підтверджують наші шанувальники. Поки що я навіть іноземних смачніших не знайшов. Окрім того, в асортимент додали томатну пасту декількох видів. Ми робили до 10 смаків томатів і соусів. Тобто кожен покупець міг віднайти свій смак», — розповів Андрій Бігленко.

А потім прийшло 24 лютого 2022 року. І ми забули сказати той факт, що переробник жив і працював у Чорнобаївці. Так, саме в тій знаменитій Чорнобаївці. На початок повномасштабного вторгнення, за технологією, помідори вже були перероблені та чекали фасування. Тому в перші дні Андрій ще працював, бо якби фасування не завершилось, то томати просто пропали б. 

«Частина з тієї партії зараз там лежать в Чорнобаївці, дещо ми вивезли. Евакуюючись, ми намагались заховати обладнання від «визволителів». Але якраз у те місце потрапив снаряд. Тому частину обладнання втратили. Щодо решти: як можна порахувати роки праці? Ти ж не рахуєш скільки нервів, невдач пішло. Я думаю, що можна мільйони нарахувати. За 8 років було багато чого: і реклами, і навчання, і обладнання. Ми вийшли за рамки сімейного бізнесу. І мріяли, щоб розвиватись далі», — поділився виробник.

Тож, його сімʼя евакуювалась, а сам підприємець почав активно волонтерити — займався евакуацією людей з гарячих точок. З часом прийшло усвідомлення, що потрібно рухатись далі.

«Спершу ми оселились на Заході країни. Я подивився, як живуть люди у Львові, Івано-Франківську. Побачив, що війна від них далеко — бізнес працює, продукцію виробляють. Бо, коли їхав з Чорнобаївки, то думав, що люди під час війни не будуть купляти делікатеси, як в'ялені томати, а в кращому випадку будуть їсти гречку. Але побачив, що половина України живе, як жила. Тобто є можливість повернутись до того чим я займався», — пригадав він.

Читайте також: Віктор Шулешко: Мою вертикальну ферму знищила ракета, та я побудував нову в 7 разів більшу

Проте, як каже, переробник, для початку бізнесу на Заході, він банально не зміг знайти сировину. 

«Тільки тоді я почав усвідомлювати наскільки Херсонщина відрізняється від інших регіонів України у плані вирощування овочів і фруктів. Більшість країни їсть овочі й фрукти звідти. Овочеві та фруктові господарства на Херсонщині збудовані так, щоб давати сировину і забезпечувати переробку. І ви знаєте, у нас реально найсмачніші помідори. Я вже переконався, бо цього року достатньо поїздив країною. Таких смачних томатів, як в Херсоні я не знаходив», — розповів він. 

Та невдовзі доля звела Андрія Бігленка з відомим в Україні фермером Романом Дяжуком. Так переробник переселився в Ізмаїл. Там він знайшов сировину, а ТМ «Дунайський аграрій» отримала нову продукцію в колаборації з ТМ «Українські в'ялені томати».

Читайте також: Роман Дяжук: Зменшення пестицидного навантаження — це соціальна відповідальність перед нашими дітьми

«Роман знав мій продукт, знав його якість, йому також цікава переробка, тому він запросив мене. Коли я приїхав, то помідори вже були вирощені. Я вибрав оптимальний сорт який би більш-менш підходив. І в результаті отримав перші в Україні органічні вʼялені томати», — зазначив Андрій Бігленко. 

Зараз він допомагає «Дунайському аграрію» розробляти рецептуру для виготовлення продукції з доданою вартістю. Наприклад, остання новинка — це запечені на багатті баклажани. 

Фермер Роман Дяжук з новим продуктом

Окрім того, Андрій дещо змінив й дизайн власної етикетки додавши туди символізм — розірваний Кримський міст. Хоч Чорнобаївку і визволили, переробник поки не повернувся — кожен день село обстрілюють. Проте він вірить у повернення додому.

«Ми хочемо додому. Звичайно, то вже буде не той Херсон. І навіть не через те, що там багато розбомбили. А просто дуже багато людей виїхало. Тому не знаю, як воно буде, але в мене є бажання не просто відновити Херсон. Реально, зробити місто кращим ніж було до того. І мій бізнес тому сприятиме», — поділився Андрій Бігленко.

До війни Україна входила в ТОП-10 експортерів перероблених томатів

Дані Держстату говорять, що протягом 2018-2020 рр. щорічний урожай томатів в Україні становив 2,2 млн т. А у 2021 р. в Україні зібрали аж 2,4 млн т томатів. Згідно з даними The Food and Agriculture Organization (FAO), Україна входить в ТОП-20 виробників помідорів у світі. Найбільш сприятливими регіонами для вирощування є Південь та Південний Схід країни. Згадаймо тільки помідорну столицю — м. Камʼянка-Дніпровська, де в сезон врожаї вимірювались десятками тонн. Хоча тепличні господарства вирощували цей овоч по всій території України.

За підрахунками UBTA, у 2020 р. Україна займала 33 позицію серед 65 країн-експортерів томатів. Головним ринком збуту були країни ЄС, за ними йшли Молдова та Білорусь.

Якщо ж глянути на експортно-імпортну динаміку, то побачимо, що попри велике виробництво щороку в Україні збільшувалася частка імпорту томатів, а експорт навпаки знижувався. Тільки погляньте на статистику — імпорт випереджав експорт в десятки разів.

Рік Імпорт томатів Експорт томатів
Вартість, в тис. дол США Вага нетто, т Вартість, в тис. дол США Вага нетто, т
2019 49830 71736 5307 8621
2020 77920 86729 4828 10312
2021 63694 101904 5273 4904
2022 89182 93888 833 300

І виникає питання: ми вирощували понад 2 млн т томатів щороку, додатково ще імпортували до 100 тис. т при цьому експорт не перевищував показник у 10 тис. т. Чи могли українці зʼїдати щорічно таку кількість помідорів? 

А відповідь проста: українці в більшості переробляли овоч і експортували продукт з доданою вартістю. Ось дані за 2020 р., де Україна займає 7 позицію серед світових експортерів томатів приготованих чи консервованих.

Щорічно з України було експортовано в середньому 60 тис. т перероблених томатів. Всім одразу на думку спадають найпопулярніші українські торгові марки, які займаються переробкою томатів, як от «Чумак» чи «Торчин». 

Рік Імпорт продуктів переробки томатів Експорт продуктів переробки томатів
Вартість, в тис. дол США Вага нетто, т Вартість, в тис. дол США Вага нетто, т
2019 3334 3937 47558 59291
2020 4512 4868 55299 65819
2021 6678 6668 53999 54085
2022 24657 14887 15665 14867

Як війна змінила томатну галузь?

У 2022 р. фактор війни змінив всі прогнози і очікування. Ще в травні аналітики порахували, що Україна може недоотримати близько 68% врожаю помідорів. І як наслідок доведеться нарощувати імпорт.

«Цього року на Україну чекає дефіцит томатів. Основна частина плівкових теплиць, де збирають літній томат, знаходиться на окупованій зараз території. При цьому більшість виробників просто не висадили розсаду», — передбачав економіст інвестиційного відділу FAO Андрій Ярмак

Помідор

З даних Державної митної служби бачимо, що імпорт томатів в порівнянні з минулими роками не практично не змінився. На наших ринках й далі були турецькі й польські томати. Натомість ми практично не експортували овоч. 

Завдяки роботі тепличників дефіциту помідорів на ринку вдалось уникнути. На це також вплинуло те, що країну тимчасово покинуло понад 7 млн українців, відтак кількість покупців зменшилась. При цьому ціни на овоч побили всі сезонні рекорди. 

Порівняння цін на тепличний червоний помідор від East Fruit

«Томати тепличні, ті, що в магазинах, — це переважно Запорізька обл., яка теж частково під окупацією. Тому тепличні овочі теж дорогі. Окрім фактора окупації південних районів, ціни підігрівають проблеми з логістикою та девальвація національної валюти», — пояснив Андрій Ярмак.

Сумною була ситуація і в переробній галузі. У 2022 р. з України продали на зовнішні ринки всього 14 тис. т переробленої продукції. При цьому різко зріс імпорт. І подальші прогнози знову ж не втішні.

«Виробництво томатів для переробки в Україні скоротиться на 78% із 800 тис. т у 2021 р. до 180 тис. тонн у 2023 році. Очевидною причиною такої ситуації є розв’язана росією війна в Україні та тимчасова окупація території південних областей країни, які є основними регіонами вирощування таких томатів», — повідомили у Tomato news.

Тож, як зазначив Андрій Ярмак, оскільки на Південь припадало 80% частки сезонних овочів, ціни на ці продукти будуть високими. Він також наголосив, що ситуація на ринку помідорів не зміниться поки не закінчиться війна і не деокупують південні території. І з цим важко не погодитись.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus