Дешеві гроші: Підбірка грантів та програм допомоги для фермерів

Дешеві гроші: Підбірка грантів та програм допомоги для фермерів

17 листопада 2023 9809 0

З розмов з аграріями ми чуємо про незадоволення економічними результатами цього року: цін на зерно немає, а витрати тільки зростають. Відтак в більшості не має коштів, щоб розвивати бізнес, диверсифікуватись чи впроваджувати нові технології. 

Фермери, що звикли вже покладатись лише на себе, зазвичай звертаються до залучення банківських коштів через кредити. Втім, гранти та програми підтримки окремих напрямків можуть бути альтернативою. Ці кошти іноді є більш доступними, дешевими або навіть надаються безповоротно. У цій статті ми зібрали актуальні сьогодні можливості для фермерів та представників агробізнесу.

Грант на модернізацію меліоративної інфраструктури

Приймання заявок: до 20 листопада 2023 р. – зареєструватися для участі у передзаявочному онлайн-семінарі, а 01 лютого 2024 р. – кінцевий термін подання заявок.

Що можна отримати: співфінансування на понад 18 млн грн для одного проєкту з модернізації меліоративних систем організацій водокористувачів.

Хто може взяти участь: співфінансування зможе отримати організація водокористувачів (ОВК), що обслуговує не менше 200 га. 

Умови: Очікується, що кошти будуть спрямовані для відновлення або модернізацію наявної меліоративної інфраструктури на території обслуговування організації водокористувачів. При цьому проєктна документація має містити розділ оцінки впливу на навколишнє природне середовище (ОВНС). 

Організатор: USAID АГРО

Деталі за посиланням.

Грант для садівників та початківців-ягідників

Приймання заявок: до 30 листопада 2023 р. 

Що можна отримати: 1000 шт. саджанців лохини та консультаційний супровід посадки та первинного догляду плантації. 

Хто може взяти участь: Представники агробізнесу, а також новачки, які вперше пробують або вже мають мінімальний досвід створення ягідника чи саду. 

Умови: Команда розсадника «Фруктовий сад АТ», вирішила долучитися до підтримки українського аграрного бізнесу. Тому вирішила надати саджанці тому, хто має велике бажання вирощувати лохину. З обовʼязкових умов, претендент повинен мати плантацію, де раніше не росла лохина, бути готовим до підготовки плантації та висадки саджанців.

Організатор: «Фруктовий сад АТ»

Детальніше тут.

Грант для органічних виробників Львівщини

Приймання заявок: до 1 грудня 2023 р.

Що можна отримати: бюджетну субсидію з розрахунку 5000 грн на 1 га оброблюваних земель, але не більше, ніж 150 тис. грн одному суб’єктові.

Хто може брати участь: суб'єкти підприємництва у сфері органічного виробництва, які працюють на Львівщині

Умови: Підприємство повинне мати відповідну сертифікацію в напрямку  органічного виробництва та надати певний пакет документів до департаменту Львівської ОВА за адресою: м. Львів, пр-т. В. Чорновола, 4 (9 поверх).

Організатор: Львівська ОВА

Деталі за посиланням.

Грант від MERCY CORPS для малих та середніх господарств 

Приймання заявок: до 31 грудня 2023 р.

Що можна отримати: Середній розмір фінансової допомоги складає $40 тис. у гривневому еквіваленті за актуальним курсом НБУ. 

Хто може взяти участь: Малі та середні фермерські підприємства, які знаходяться у Київській, Полтавській, Сумській та Чернігівській областях (за винятком районів, де проходять активні бойові дії, а також районів з обмеженим доступом або високим ризиком для життя та ведення такої діяльності) та залучають (або планують залучити) сільські домогосподарства або дрібних фермерів до своєї бізнес-моделі. 

Умови: Офіційна реєстрація та відсутність юридичних і правових перешкод для підприємницької діяльності згідно з вимогами українського законодавства та інвестиція власних коштів до 50% від суми фінансової допомоги.

Організатор: гуманітарна організація Mercy Corps спільно з асоціацією «Ягідництво України»

Детальніше тут.

Грант на розширення бізнесу

Приймання заявок: до 10 грудня 2023 р.

Що можна отримати: п’ять українських компаній отримають допомогу на суму до €33 тис., з яких 75% буде надано у вигляді безповоротної фінансової допомоги, а 25% у вигляді поворотної фінансової допомоги, яка підлягає поверненню до фонду протягом 12 місяців з моменту отримання коштів на рахунок.

Хто може взяти участь: активні соціальні підприємства та імпакт-бізнеси, які мають потужний потенціал для розширення соціального впливу. Компанія повинна офіційно працювати на ринку не менше 2 років,  річний оборот має становити понад 1 млн грн.

Умови: Компанія повинна мати формалізовану мету соціального впливу або мати намір і бути готовою переорієнтувати свою бізнес-модель на досягнення соціального впливу нарівні з отриманням прибутку і бути готовою закріпити це в управлінських документах компанії. Фінансова підтримка може бути використана для збільшення обсягів виробництва товарів або кількості наданих послуг, масштабування  завдяки  розширенню географічної присутності, диверсифікації, розробки нових  чи покращенні якості наявних товарів, чи послуг.

Організатор: Ukrainian Social Venture Fund (USVF) 

Ознайомтеся з повними умовами та етапами проведення конкурсу.

Depositphotos

Грант для переробників зернових та олійних 

Приймання заявок: до 27 листопада 2023 р. зареєструватися для участі у передзаявочному онлайн-семінарі, а до 14 грудня 2023 р. – кінцевий термін подання заявок на грант ЗПЗ № 65. 

Що можна отримати: до 22,5 млн грн співфінансування для розробки та впровадження субгрантової програми Lean Farming, що спрямована на підвищення продуктивності та зменшення витрат агровиробників через усунення втрат у виробництві та процесах.

Хто може взяти участь: приватні підприємці, господарства та компанії, які переробляють зернові та олійні культури та які виробляють харчові продукти із зернових та олійних культур.

Умови: Метою діяльності є надання консультаційної підтримки для підвищення конкурентоспроможності та зниження виробничих і операційних витрат щонайменше для 20 компаній з виробництва та переробки зернових та олійних культур шляхом впровадження системи економного виробництва та оптимізації на основі інструментів і практик LEAN. Відтак переробник повинен подати заявку та запропонувати стратегії для реалізації субгрантового проєкту, що відповідають сильним сторонам їхньої організації. Також заявник повинен включити власний внесок у дану діяльність не менше 20% від суми субгранту.

Організатор: USAID АГРО

Деталі за посиланням.

Гранти для підтримки малих та середніх переробних підприємств

Приймання заявок: до 15 грудня 2023 р.

Що можна отримати: USAID КЕУ очікує надати орієнтовно $2,5 млн шляхом присудження орієнтовно до 25 грантів, сума яких орієнтовно становитиме від $75 тис. до $150 тис., залежно від обсягу діяльності та остаточних домовленостей із Програмою USAID КЕУ.

Хто може взяти участь: підприємства переробної промисловості (Секція С КВЕД - 2010)

Умови: Програма КЕУ надаватиме пріоритет проєктам, у яких ресурси USAID поєднуються із внесками грантоотримувачів, де внесок складає від 30 до 50% від загального бюджету. Для участі в програмі необхідно заповнити онлайн-форму та завантажити необхідний пакет документів.

Організатор: Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» (КЕУ), яку впроваджує компанія «Кімонікс Інтернешнл Інк.»

Детальніше про програму тут.

Грант для жінок-підприємців

Приймання заявок: до 30 листопада 2023 р.

Що можна отримати: 650 тис. грн

Хто може взяти участь: Жінки,  які на території України хочуть започаткувати власний бізнес або розширити/масштабувати/реабілітувати/відновити наявний бізнес, чи бізнес, який постраждав від повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України, або внутрішньо переміщені особи, які мають на меті відкрити власну справу.

Умови: Заявники повинні представити проєкт, який принесе економічну, матеріальну, соціальну, іміджеву та іншу користь Україні, матиме потенціал для створення додаткових робочих місць в Україні,  міститиме соціально-етичну/суспільно-корисну/ інноваційну складові, в тому числі цифрові напрямки, матиме позитивний вплив на навколишнє середовище та екологію тощо. Після першого етапу опрацювання проєктів буде обрано 30 учасниць, які на другому етапі зможуть відвідати навчальні сесії від досвідчених підприємців та після цього доопрацювати свої анкети. Відтак грант отримають  10 учасниць, що презентують найбільш гідні проєкти та доведуть членам журі цінність та релевантність своїх бізнес-ідей.

Організатор: L’Oréal Paris

Більше за інформації за посиланням.

Гранти від єРобота

Минулого літа Уряд запустив грантову програму для малого та середнього бізнесу єРобота. Це можливість отримати фінансування на запуск чи розвиток власної справи. Програма діє на постійній основі і на 2024 р. передбачено її фінансування. Для агросектору актуальними є 5 напрямків від єРобота.

Грант на сад 

Що можна отримати: від 140 тис. до 400 тис. грн за гектар, але не більше 70% вартості проєкту висадки насаджень.

Хто може взяти участь: ФОП або юридичні особи, які не перебувають і не провадять господарську діяльність на тимчасово окупованій території України чи на території росії, не перебувають під санкціями,  щодо яких не порушено справи про банкрутство, щодо яких відсутнє рішення суду про притягнення до кримінальної відповідальності за корупцію, які не мають заборгованості перед бюджетом.

Умови: Для участі в програмі потрібно заповнити онлайн-заявку на сайті diia.gov.ua та додати скановану копію проєкту висадки насаджень, підписану розробником проєкту. Проєкт має містити пояснювальну записку, генеральний план, кошторисну документацію, паспорт робочого проєкту. Гранти надаються для саду площею від 1 до 25 га. У разі отримання гранту ви повинні створити визначену кількість робочих місць, здійснювати вашу діяльність не менше 5 років надалі, сплачувати податки в бюджет, зокрема, за працевлаштування робітників.

Організатор: Уряд України

Більше інформації за посиланням.

Про досвід отримання цього гранту ми розповідали раніше в матеріалі «Вадим Бортник: Як отримати грант на висадку саду та на пасіку» 

Грант на теплицю 

Що можна отримати: для теплиці площею 0,4 - 0,6 га — 2  млн грн, для 0,8 - 1,2 га — 3,5 млн грн, для 1,6 - 2,4 га — 7 млн грн.

Хто може взяти участь: ФОП або юридичні особи чи майбутні підприємці, які не перебувають і не провадять господарську діяльність на тимчасово окупованій території України чи на території росії, не перебувають під санкціями,  щодо яких не порушено справи про банкрутство, щодо яких відсутнє рішення суду про притягнення до кримінальної відповідальності за корупцію, які не мають заборгованості перед бюджетом.

Умови: Гранти надаються для теплиці площею від 0,4 га до 2,4 га. Ви можете отримати грант, якщо земля у вашій власності або в оренді не менше ніж 7 років. У разі отримання гранту ви маєте створити від 14 робочих місць на 1 га площі модульної теплиці, здійснювати вашу діяльність не менше 3 років після завершення будівництва теплиці, сплачувати податки в бюджет, зокрема, за працевлаштування робітників. Для подачі заявки необхідно розробити проєкт будівництва модульної теплиці разом з кошторисною документацією. Проєкт має містити пояснювальну записку, архітектурні рішення, конструкції металеві, конструкції залізобетонні (враховуючи фундамент), водозабір та системи поливу, електропостачання, кошторисну документацію.

Організатор: Уряд України

Детальніше тут.

Грант на переробку

Що можна отримати: До 8 млн грн, за умови створення не менше 25 робочих місць.

Хто може взяти участь: ФОП або юридичні особи чи майбутні підприємці, які не перебувають і не провадять господарську діяльність на тимчасово окупованій території України чи на території росії, не перебувають під санкціями,  щодо яких не порушено справи про банкрутство, щодо яких відсутнє рішення суду про притягнення до кримінальної відповідальності за корупцію, які не мають заборгованості перед бюджетом.

Умови: Для участі в гранті необхідно заповнити онлайн-заявку та прикріпити бізнес-план за формою. Грантові кошти можна використовувати на придбання основних засобів виробництва, введенням в експлуатацію верстатів, технологічного обладнання, доставку придбаного. У разі отримання гранту ви маєте створити від 25 робочих місць, здійснювати діяльність не менше 3 років, сплачувати податки в бюджет, зокрема, за працевлаштування робітників.

Організатор: Уряд України

Деталі за посиланням.

Грантова програма для учасників бойових дій

Що можна отримати: від 250 тис.  до 1 млн грн.

Хто може взяти участь: учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, а також їхні дружини або чоловіки.

Умови: Для подачі заявки потрібно заповнити онлайн форму та прикріпити бізнес-план. У разі отримання гранту ви маєте створити певну кількість робочих місць, що відповідає розміру гранту, провадити діяльність не менше 3 років сплачувати податки. Робочі місця потрібно створити протягом 6 місяців з моменту отримання коштів і підписати з працівниками контракт мінімум на 2 роки.

Організатор: Уряд України

Більше інформації за посиланням.

Грант на власну справу

Що можна отримати: до 250 тис. грн

Хто може взяти участь: ФОП або юридичні особи чи майбутні підприємці, які не перебувають і не провадять господарську діяльність на тимчасово окупованій території України чи на території росії, не перебувають під санкціями,  щодо яких не порушено справи про банкрутство, щодо яких відсутнє рішення суду про притягнення до кримінальної відповідальності за корупцію, які не мають заборгованості перед бюджетом.

Умови: Для подачі заявки потрібно заповнити онлайн форму та прикріпити бізнес-план. Відповідно до Порядку надання мікрогрантів рішення про надання мікрогранту приймається Державним центром зайнятості.  У разі отримання гранту ви маєте створити певну кількість робочих місць, що відповідає розміру гранту, провадити діяльність не менше 3 років сплачувати податки. Грантові кошти можуть бути використані на придбання обладнання,  закупівлю сировини, орендну плату (не більше 25% від суми гранту), лізинг обладнання.

Організатор: Уряд України

Більше інформації за посиланням.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus