Тарас Чепурнатий, власник «Тарагро-СГ»

Тарас Чепурнатий: Треба мати власну техніку, незалежно від розміру господарства

20 грудня 2023 2915 0

Чи реально мати власний сучасний технічний парк невеликому та середньому фермеру? Адже вартість трактора, що для агрохолдингу, що для фермера із зембанком до 1000 га, однакова. А заробітки масштабуються відповідно до кількості гектарів, що обробляються.

Нещодавно ми познайомились з фермером Тарасом Чепурнатим, який обробляє близько 600 га на Тернопільщині та торік поповнив свій техпарк трактором John Deer. Як йому це вдалось і як зробити навіть невелике господарство ефективним — ми розпитали фермера напряму.

Навіть невеликому господарству потрібен агроном

Господарство «Тарагро-СГ» засноване у 2017 р. Його власник фермер Тарас Чепурнатий почав свою діяльність, маючи 500 га.

«У перший рік я посіяв сою і навіть вдалось отримати непогану врожайність. Другий рік — знову була соя, але через посуху її врожайність була дуже-дуже низька. А потім відбувся обвал цін, треба було погасити кредити, тому вимушено я продавав свою сою, хоч і не було на неї ціни. На третій сезон я знову сіяв сою і вже тоді трошки почало щось виходити», — пригадує Тарас Чепурнатий.

Фермер зізнається, що великою помилкою було тоді те, що він не мав агронома. Його власний досвід та поради колег не завжди виявлялись ефективними. Тому він переконаний, що навіть невеликому господарству потрібні консультації спеціаліста.

«Помаленьку-помаленьку, я вийшов з тих проблем. На 4 рік я почав працювати з агрономом. Він мене зараз повністю веде, і мені дуже подобається», — розповів фермер.

З кожним роком фермер добирав приблизно 30-50 га і тепер його зембанк становить близько 600 га. Також він співпрацює з фермером по сусідству, де вони разом обробляють ще 200 га.

При виборі сівозміни враховуйте економічну складову

У сівозміні «Тарагро-СГ», окрім вже згадуваної сої, є соняшник, ріпак, пшениця, ячмінь, кукурудза. Сівозміну складають залежно від культур. Наприклад, пшениця йде перед ріпаком, соя може слідувати за кукурудзою, а соняшник — після ячменю.

«Для нас ключовою є не тільки технологічна складова. Ми слідкуємо за світовими тенденціями та аналізуємо, які культури можуть бути перспективними. Далі я даю свої пропозиції агроному, який вже рахує економічну складову вирощування і тоді ми разом вирішуємо, чи нам воно вигідно», — пояснює керівник господарства.

Читайте також: Дешеві гроші: Підбірка грантів та програм допомоги для фермерів

Зважаючи на те, що зовнішній ринок був заблокований, минулого року фермер вирішив зосередитися на пшениці та ріпаку, які продавалась непогано. Він розповідає, що на пшениці заробітки були невеликі, а от ріпак давав гарний результат.

«Не можу сказати про хороші погодні умови торік. Через град я втратив до 0,5 т/га ріпаку. Та все ж отримали врожайність 4 т/га, хоча могли б закрити більше», — розповідає Тарас Чепурнатий.

З отриманого минулого року врожаю, аграрій вже реалізував сою, соняшник та ріпак. Він пояснює, що треба було погасити кредити, тому продали деякі культури, які вже були готові до продажу. Кукурудзу та ячмінь ще не реалізовував, пшеницю частково продав.

«Здаю сою контейнерами. Мені краще продавати тим, кого знаю, навіть якщо є невелика грошова різниця. Маю впевненість у своїх бізнес-партнерах, і це допомагає уникати непередбачуваних ситуацій», — пояснив він.

Трактор John Deer

Аграрій вже має досвід експорту. У минулі сезони він продавав збіжжя через європейських посередників. Сьогодні очікує, що наприкінці січня ціна на збіжжя зросте і тоді буде його продавати. Наразі проблем зі зберігання немає — є декілька потужних сушарок та підлогові склади для зерна.

«З урахуванням погодних умов та прогнозів, у січні планую укладати контракти на експорт сої в Китай. Це новий етап для нас, і я впевнений у вдалому його завершенні», — розповідає Тарас Чепурнатий.

Фермеру не слід боятись кредитів

Наразі у техпарку «Тарагро-СГ» трактор John Deere 8420 та комбайн John Deere 9770 STS, телескопічний навантажувач JCB, а також причіпні агрегати. Останнє його придбання — трактор John Deere 8 серії 8R 340. Його фермер взяв у кредит.

«До мене приїхала представниця ПриватБанку й запропонувала кредит. Умови кредитування були дуже адекватними і я погодився. За пів року я закрив кредит і взяв вже велику позику на трактор John Deere. При чому там не було ані особливих вимог, ані застави. Єдине — я сплатив 25% першого внеску», — поділився досвідом фермер.

Тарас Чепурний каже, що проаналізував пропозиції кількох банків й у ПриватБанку були найкращі для нього умови.

За його словами, власна техніка сьогодні необхідна, оскільки всі сіють одночасно, швидко знайти техніку в оренду дуже важко. А власна техніка забезпечує кращу реалізацію потенціалу врожайності, бо забезпечує вчасну обробку полів.

«От у кредит я взяв трактор на 340 «коней» і він мене дуже виручив. Зараз я ще проводжу оранку. На дворі болото і трактор з глибокорозпушувачем тільки й рятує. Зараз практично тільки ним працюю», — додав Тарас Чепурнатий.

Він визнає, що більшість фермерів ставляться скептично до кредитів, бо бояться, що їх обдурять. Але сучасні умови не дозволяють послуговуватись виключно власними обіговими коштами. Тому фермер дав 3 поради для тих колег, які хочуть взяти кредит:

  1. Заздалегідь продумайте, як ви кредит віддаватимете. «Я пораджу фермерам ретельно обдумувати всі можливі ризики та забезпечити план погашення кредиту, враховуючи сезонні аспекти господарювання».
  2. Обдумайте всі ризики. «Якщо ти вирощуєш одну-дві культури, то ти більше ризикуєш, бо, наприклад запізнишся з посівом і вже врожайність менша. Тому ризики зростають».
  3. Оберіть відповідну програму. Залежно від потреб фермерів чи агробізнесу це може бути кредитна лінія та кредит на придбання сільгосптехніки до 5 років

«Зараз я буду брати кредит у ПриватБанку за державною програмою "Доступні кредити 5-7-9%". Гроші мені потрібні на посівну 2024. Вже оформив заявку і думаю через кілька днів отримаю відповідь. Я вірю, що правильно використані кредити допомагають фермерам досягати більшого рівня врожайності», — міркує фермер.

Посівна-2024: що буде сіяти фермер та які культури будуть рентабельними?

Тарас Чепурнатий розповідає, що на наступний рік з сівозміною склалась така ситуація, що йому треба засіяти 400 га кукурудзою або соєю.

«Я вибрав сою. Жнива кукурудзи дуже довго затягуються. А в мене ще й розкидані масиви і я мушу перекидати техніку, людей, погода також додає своє. Для мене краще змолотити і відпочивати. До того ж кукурудза цього року дуже проблемна в плані продажу. А сою є де здавати», — поділився керівник господарства.

Соя

Фермер радить перед посівом обдумати різні фактори — ціни, погоду та ризики — щоб ефективно керувати господарством. Він також зізнається, що завжди дотримується рекомендацій агронома і ніколи не зменшує видатки.

«У наступному році я планую вносити повну кількість добрив за рекомендаціями агронома. Скажу більше — іноді я страхуюсь. Агроном каже вносити 200 кг/га селітри, а я вношу 220 кг/га. Він каже що це не потрібно, а я кажу «нехай буде», — розповідає Тарас Чепурнатий.

Щодо ЗЗР, то тут фермер принципово використовує виключно оригінальні препарати. Досвід показав, що вони забезпечують кращі результати, порівняно з генеричними.

«Ми не обмежуємося однією компанією. Купуємо продукцію BASF, Bayer, Ерідон, Суффле, LNZ Group та інші», — зазначив він.

Керівник господарства вважає, що практично всі культури будуть прибутковими наступного року, бо ситуація з експортом покращиться.

Крім посівної, наступного року фермер планує видатки на допомогу армії. Це те, чим повинен займатись кожен фермер, не зважаючи на свій зембанк, каже аграрій.

«Ми регулярно перераховуємо кошти на рахунки армії для закупівлі пікапів, дронів та іншого обладнання. Робимо це як через ВАР, так і напряму. Це для нас важливий аспект благодійності, і ми стежимо за тим, щоб це відбувалося щомісяця», — додав Тарас Чепурнатий.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus