Партнерство з переробником – нові можливості для збуту зерна

Партнерство з переробником – нові можливості для збуту зерна

26 квітня 2024 80 0

Виклики воєнного часу навчили українців єднатися навколо спільної мети, а агросектор – будувати стійкі партнерства. Приклад – партнерства навколо переробних підприємств, які об’єднують навколо свого бізнесу малих та середніх агровиробників, фермерів, транспортні компанії, розробників ІТ рішень для агро, провайдерів послуг та технологій.

Суть партнерства не лише в тому, щоб створювати бізнес-можливості для широкого кола агропідприємців, а більше у тому, щоб пропонувати практичні рішення для найскладніших викликів учасників партнерства і місцевих громад.

Так, кейс однієї з переробних компаній Харківщини довів, що агропереробка здатна вирішувати не лише бізнес задачі, але й соціальні болі регіону. Наприклад, підтримати бізнеси малих і середніх фермерів, а заодно розв'язати поширену проблему збуту зерна.  

Стійкий розвиток – ключова ідея аграрної переробки

Війна, особливо для регіонів у безпосередній близькості до бойових дій, на кшталт Харківщини, загострила проблему збуту зерна для малих та середніх фермерів регіону.

Аграрії за поточних умов не завжди можуть вчасно провести необхідні обробки врожаю чи польові роботи. Часто бракує і коштів для придбання насіння найсучасніших сортів, брендових засобів захисту рослин, добрив. Може знижуватись класність зерна і внаслідок пошкодження при збиранні, або через нестачу чи пошкодження техніки, або через затримки в строках збору врожаю.

Далі — зберігання та сушка. На жаль, на цьому етапі теж не все гладко: елеваторних потужностей бракує, сушка не завжди доступна через вимкнення електроенергії тощо.  І хоча фермери роблять все, що в їхніх силах, щоб виростити, зібрати й довезти до пункту реалізації  якісні врожаї, це вдається не завжди.

Можливості для аграріїв Харкова

Зерно заниженої якості фермерам продати вкрай важко чи неможливо. Однак, за умов доступу до сучасних локальних переробних потужностей, зерно нижчих категорій можна переробити, наприклад, на комбікорми для тварин.

Бізнес-модель, коли виграють всі

Харківське переробне підприємство «Мега корм» скуповує зерно у фермерів з області для його подальшої переробки у тваринні корми. Ідея переробника полягає саме в тому, щоб знайти ефективне застосування вирощеному зерну, яке за стандартами якості не підходить для харчової переробки. За звичних умов, малі та середні фермери, мають менше можливостей його продати. Адже трейдери викуповують зерно нижчих категорій з дисконтом. Часто вигода від продажу такого зерна не покриває витрат на його збір.

Читайте також: Небанківське фінансування для фермерів: що пропонує ринок

За словами керівників агропереробного виробництва, така бізнес-ідея корисна для підтримки та розвитку малих та середніх фермерських господарств Харківщини, забезпечення доступу фермерам до інноваційних переробних потужностей, значно зменшує фінансові втрати від зниження класності та обмеженого збуту врожаїв зернових.

«Мега корм» має на меті:

  • залучити понад 100 агро ММСП-партнерів, постачальників сировини,
  • прийняти 10 000 тонн зерна від партнерів,
  • збільшити обсяги виробництва комбікормів на 30%.

Розвиток такої бізнес-моделі потребував інвестицій – а саме запуску лінії екструдування на переробному підприємстві. Екструдування – це процес подрібнення, стискання, температурної обробки зернових з подальшим формуванням повітряних гранул, зовні схожих на кукурудзяні палички. Екструдер для кормів сприяє створенню кормів із високим коефіцієнтом корисної дії, а також дозволяє приймати, наприклад зерно з підвищеною вологістю — до 20%.  

Ідею «Мега корм» підтримала Програма USAID АГРО. У 2023 році підприємство стало партнером Програми USAID АГРО, щоб розширити переробні потужності «Мега корм» та розвивати можливості збуту зерна для мікро-, малих та середніх агровиробників Харківщини.

Прогресивне технічне оснащення дозволило пришвидшити виробництво, а отже закуповувати більше сировини у локальних агропідприємців. Наразі місткість зерносховища уможливлює зберігання 36 тис. тонн зернових на рік. Сьогодні переробні потужності харківського бізнесу «Мега корм» – це єдиний в Україні переробний завод, здатний одночасно виробляти комбікорми та премікси обсягом 10 тонн на годину. Завод відповідає європейському стандарту GMP+ B1 ISO22000 та повністю автоматизований, що виключає «людський фактор» при переробці зернової сировини та гарантує високу якість і додану вартість продукції.

Умови співпраці для фермерів Харківщини

Фермери Харківщини, які стануть партнерами «Мега корм», сьогодні мають вигідні умови співпраці, а саме:

  • вищі ціни на зерно нижчих класів, порівняно з пропозиціями зернотрейдерів;
  • можливість здавати зерно за регресією;
  • можливість самостійно відбирати та направляти зразки зерна на аналіз за методологією переробника, заощаджуючи кошти на транспортування зразків, можливість подавати свої заявки до переробника онлайн через майданчик Smart Tender;
  • доступ до арбітражної лабораторної проби, яку постачальники можуть використовувати для оскарження чи перевірки результатів проб свого врожаю.

Такі кейси надихають і фермерів, і переробників.

Фермерам варто звертати увагу і досліджувати можливості, які пропонують переробні підприємства навколо. Дізнавайтеся, з якими переробними підприємствами можна укласти довгострокові, вигідні партнерства. Оцінюйте умови співпраці й відкривайте для себе додаткові можливості для роботи та збуту продукції.

Переробникам варто обміркувати, які проєкти можуть мати довгостроковий стійкий позитивний ефект і для підприємців, і для громади. Варто шукати інноваційні рішення і технології, що дозволяють краще адаптувати свій бізнес до умов роботи у воєнний час. На допомогу у втіленні ідей прийдуть і державні гранти, і програми технічної допомоги. Наприклад, за програмою USAID АГРО є відкритий конкурс на підтримку експортноорієнтованої переробки агропродукції: з умовами та заявкою можна ознайомитися за посиланням.

© Kurkul.com, 2024 р.

Виконано за допомогою Disqus