Реклама
Переваги та нюанси купівлі арештованої землі

Переваги та нюанси купівлі арештованої землі

2 липня 2024 153 0

Пів року тому відкрився ринок купівлі землі сільськогосподарського призначення для юридичних осіб. Зараз можна придбати ділянку, яка належить приватним особам (наприклад, пай) або арештовану землю.

З початку 2024 року і до 19 червня в системі Прозорро. Продажі успішно пройшло 1160 аукціонів  з продажу арештованої землі на суму 187,30 млн гривень. І покупка такого активу може бути вдалою інвестицією для аграріїв та підприємців.

Що таке арештована земля 

Землі в Україні розподіляються за формою власності: державні, комунальні та приватні. Мораторій із купівлі-продажу розповсюджується на державні та комунальні землі сільськогосподарського призначення. А от приватні землі можна купувати як юридичним, так і фізичним особам.

Що є таке «арештована земля»? Це земля, арештована на підставі рішення суду в межах виконавчого провадження, а також іпотечна земля, яка реалізується кредитором за договором, рішенням суду чи виконавчим написом нотаріуса. Наприклад, якщо приватний землевласник заборгував суму, яка перевищує 20 мінімальних заробітних плат, і у нього немає достатньо коштів чи іншого майна, суд може арештувати земельну ділянку. Особливо це стосується земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які насамперед підлягають арешту, якщо у боржника відсутні інші майнові активи для погашення боргів.

Організаторами аукціону з реалізації арештованої землі можуть бути такі особи:

  • Державний виконавець, що є представником влади, виконує свої функції від імені держави та користується її захистом.
  • Приватний виконавець є незалежним суб'єктом професійної діяльності, який також має повноваження, надані державою, здійснювати заходи з примусового виконання рішень відповідно до встановлених законом процедур.
  • Згідно з законом «Про виконавче провадження» ділянки виставляються на продаж через електронні торги в системі Прозорро.Продажі.

Далі все відбувається за класичною схемою земельних торгів. Але з маленькою відмінністю. На відміну від звичайних земельних торгів при купівлі арештованої земельної ділянки покупець спочатку сплачує вартість лота, потім отримує документ про продаж.

Читайте також: Рости швидко, чи повільно вмирай — боротьба за землю не повинна зупинятись

Нагадаємо, і про переважне право викупу. Згідно зі статтею 9 Закону України «Про оренду землі», чинний орендар земельної ділянки має переважне право на її придбання у разі продажу цієї землі, якщо він сплачує ціну, за якою вона продається. Реалізація переважного права під час купівлі земельних ділянок сільськогосподарського призначення здійснюється в порядку, передбаченому Земельним кодексом України від 25.10.2001р. № 2768-III.

Переваги купівлі арештованої землі

Перевагами купівлі арештованої землі є:

  • Конкурентна стартова ціна. Земля, яка була арештована через несплату податків або інші причини, часто продається за дуже привабливою ціною. Після 3-х і 4-х неуспішних торгів відбувається автоматичне зниження стартової ціни відповідно до законодавства.
  • Можливість для інвестицій. Інвестори можуть вдало використати потенціал арештованої землі і використовувати її як можливість для вкладення капіталу та розвитку. 

Розвінчування міфів про купівлю арештованої землі

Процедура купівлі такої землі відносно нова. Тому навколо неї витає чимало міфів та фейків. Наприклад, що процедури купівлі арештованої землі штучно затягуються учасниками. Але це не так. Процедура викупу арештованої земельної ділянки, з усіма юридичними аспектами триває до 2 місяців. Але, погодьтесь, доступна вартість, розміри ділянки її локалізація варті того, аби зачекати.

Ще один міф, чи то страх покупців — ймовірність оскарження результату аукціону власниками майна, кредиторами, банками-іпотекотримачами. Але, як показує практика, цей страх є сильно перебільшеним, адже подібне трапляється менше, ніж у 10% випадків. Водночас в реальності грають переваги у вигляді можливості придбати інвестиційно привабливий актив —  арештовані земельні ділянки —  за вигідною ціною на аукціонах Прозорро.Продажі. 

© Оксана Рак, член Правління АТ «Прозорро.Продажі». 

Виконано за допомогою Disqus
Реклама