Реклама
Посіви кукурудзи господарства ФГ «Надія»

Антикризова економія: Як боротись зі шкідниками полів у липні

9 липня 2024 551 0

Ось і відбувся третій виїзд на поля господарства ФГ «Надія». Нагадаємо, в рамках проєкту «Антикризова економія» фахівець компанії LNZ Group допомагає господарству обрати максимально економічно вигідну схему захисту рослин. При попередніх зустрічах ми вирішували разом з керівником господарства Олександром Петренком чи вносити фунгіциди та гербіциди. Сьогодні вирушаємо на польовий моніторинг в пошуках шкідників.


Як ми шукали шкідників на полях ФГ «Надія»   

Разом з Олександром Петренком та Менеджер з розвитку агротехнологій центрально-східного регіону LNZ Group Віталієм Брашованом ми приїхали на поля ФГ «Надія». Рослини кукурудзи тут міцні, зелені, у фазі 6-7 листків, сусіднє поле соняшнику формує зірочку. Через мульчу подекуди пробиваються поодинокі бурʼяни, але їх кількість мінімальна. На полі сої бачимо рівномірні сходи.

Читайте також: Антикризова економія: Кукурудза на ноутілі — особливості профілактичних обробок

«Якщо оцінювати ситуацію на Полтавщині загалом, то рослини знаходяться на різних стадіях розвитку. Наприклад, соя є від тільки що пророслої до вже тієї, що має 3-4 трійчастий листок. Це пов'язано з тим, що частину площ культури в цьому році сіяли пізно, що призвело до розтягнутості вегетації. Також є багато уражених рослин, які проросли нерівномірно. Проблеми з вологістю були головною перешкодою, але основна маса все ж таки проросла», — додає Віталій Брашован.

Він каже, що соняшник в основному знаходиться у фазі від двох пар листків до зірочки. Приблизно через тиждень можна буде побачити перші посіви, які почнуть цвісти. Кукурудза знаходиться у фазі 5 до 9 листків.

Щодо шкідників, то на полях ФГ «Надія» ми їх не виявили. Олександр Петренко вже 10 років практикує вирощування культур за технологією no-till і переконаний, що цьогоріч їх буде мінімальна кількість.

Олександр Петренко та Віталій Брашован

«Я не маю в сівозміні ріпаку, а більшість шкідників переходять від нього. По-друге, у нас дуже посушливий регіон, що не сприяє їх поширенню. Звичайно, щороку зʼявляється щось нове. Тому буду моніторити», — зазначає фермер.

Віталій Брашован каже, що логіка Олександра Петренка зрозуміла. А проте з року в  рік кількість шкідників змінюється. Фактор, який на це впливає — теплі зими.

«Зими без затяжних морозів сприяють тому, що популяції шкідників максимально перезимовують і дають відповідно нові покоління, які шкодять с/г культурам», — розповідає фахівець

Тому він рекомендує обов'язково обирати насіння оброблене інсектицидом, щоб убезпечити ризики ураження ґрунтовими шкідниками і зменшити їх густоту стояння.

«Зараз вже фермери обирають насіння в максимальній обробці, вже з інсектицидом, для того, щоб взагалі не мати ніяких проблем. Інколи купляють недороге насіння кукурудзи чи соняшнику,яке немає інсектицидного обробітку або власне насіння сої, яке фермери потім самостійно протруюють фунгіцидами і інсектицидами», — додав представник LNZ Group.

В цьому році може виявитись проблеми з кліщами та трипсами

Щодо хвороб та шкідників, то в цьому році в регіоні не спостерігається нічого унікального, але все ж є свої нюанси.

«За моїми спостереженнями, павутинний кліщ з'явився дуже рано, що не характерно для попередніх років, коли він з'являвся в липні-серпні. Разом з трипсами він становив проблему, але завдяки дощам та зниженню температури ситуація трохи покращилася. Однак, якщо температура знову підніметься поза 30℃, кліщі можуть повторно з'явитися», — зазначив Віталій Брашован.

Олександр Петренко, голова ФГ «Надія»

Щодо хвороб, то в цьому році найбільше спостерігалися прояви несправжньої борошнистої роси на соняшниках, що пов'язано з перепадами температури в травні. Ця проблема особливо помітна на полях, де соняшник вирощується часто, а також при використанні старих гібридів.

«Ще фермери звертаються з проблемами альтернаріозу та септоріозу. На пшеничних полях зараз проходить дозрівання, і перед дощами були випадки появи трипсів та попелиці. Однак, зараз ситуація під контролем, і немає критичної загрози», — додає фахівець.

Вносимо фунгіцид з інсектицидом

Під час сьогоднішнього моніторингу полів ФГ «Надія» ми не знайшли проявів шкодочинності шкідників. Але, Олександр Петренко погоджується з Віталієм в тому, що постійно треба бути напоготові, продовжувати моніторинг та бути готовими до обробки.

«Я б рекомендував поєднувати фунгіцидний захист з недорогим піретроїдом, як от Циркуль (лямбда-цигалотрин) чи Бомбардир (імідаклоприд), чи дорожчими продуктами, які мають пролонгований перод захисту — Октант Турбо (тіаметоксам,  лямбда-цигалотрин) чи Престо (лямбда-цигалотрин, клотіанідин). Краще додавати ці продукти, щоб убезпечить поля від тих шкідників, які можуть зробити укус і сприяти розвитку патогенів грибкових хвороб. Тому я все-таки рекомендував би принаймні хоч недорогим продуктом працювати для профілактики», —  рекомендує Віталій Брашован.

Він зазначає, що якщо буде тривалий період без опадів, то це може сприяти наростанню температури та появі шкідників. Тому необхідно уважно стежити за погодою та прогнозами дощів, щоб вчасно провести обробки.

Олександр Петренко, голова ФГ «Надія»

«Зараз в період цвітіння соняшнику, можуть з'явитися шкідники, як павутинний кліщ чи трипси, що можуть значно вплинути на врожай. Також в цей період необхідно бути обережними з грибковими хворобами, які можуть переходити від культур,які завершили вегетацію до культур,які вегетують – соняшник, соя. Тому моніторинг і тільки моніторинг врятує ваші поля і гаманці», — підсумував представник LNZ Group.

Наступна зустріч в господарстві «Надія» буде через місяць, де ми підібʼємо підсумки та поговоримо про те у скільки обійшовся захист фермерам цьогоріч.  

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2024 р.

Виконано за допомогою Disqus
Реклама