Фермер з Сумщини завдяки власному комбікормовому цеху отримує 27 л/день молока від однієї корови

15 квітня 2024 349 0
Фермер з Сумщини завдяки власному комбікормовому цеху отримує 27 л/день молока від однієї корови

У ФГ «Озон» із Сумщини тваринництво функціонує від початку створення господарства. Наразі поголів'я ферми нараховує 463 голови, з них 230 — це дійне стадо. Вирощують 2 породи — голштинську та джерсійську. Але все ж на фермі схиляються до того, щоб утримувати одну породу. 

Про це розповів син засновника ферми Олексій Дзюба у спецпроєкті «Комбікормовий цех — не мрія, а необхідність для ферми — досвід ФГ Озон» на Kurkul.com.

Про власну комбікормову установку в ФГ «Озон» мріяли 5 років. Окрім самої установки важливим був гранулятор, оскільки на фермі працював робот-підгодовувач, а для нього потрібна була гранула. Без гранулятора доводилось використовувати овес. Але виходило багато пилу, який потрапляв у годівниці. Багато сил йшло на прибирання. 

«Виробництво комбікорму для нас було дуже ресурсозатратне. 3 працівники 4 дні на тиждень відрами носили сировину, змішували та подавали в кормороздавач. Звичайно, досягти бажаного складу корму було дуже важко», — пояснив фермер.

До вибору установки Олексій Дзюба підійшов відповідально. Разом з братом вони поїхали на кілька господарств, подивились на виробництво комбікормів, читали статті в агровиданнях та відгуки. Зупинились на установці від німецької компанії Buschhoff. Потім на Дні ферми на базі агрофірми ім. Шевченка познайомились з компанією «Сій Добро». Там продемонстрували вже існуючий комбікормовий завод. Відтак у фермера виник власний запит на комбікормовий цех з мінімальною потужністю.

Представник компанії «Сій Добро» приїхав на господарство восени, підібрав відповідне обладнання і вже наступної зими установка запрацювала на господарстві.

«Приміщення для цеху з виробництва кормів будували з нуля за 5 місяців. Розмір — 12 м на 60 м, разом зі складським приміщенням. Монтаж обладнання Buschhoff відбувся дуже швидко — буквально за 1,5 місяця. Ми обрали комбікормову установку потужністю 2 т/год та гранулятора — до 1 т/год. Це мінімальна потужність, але нам більшої й не потрібно», — розповів керівник господарства. 

Комбікормовий цех ФГ «Озон» складається з дробарки потужністю 22 кВт.

Для виробництва комбікорму в ФГ «Озон» використовують в основному зерно власного виробництва, докуповують тільки шрот соняшника, соєву макуху, премікси та кормові добавки. Раціон для корів розробляє спеціалізована компанія. Для цього Олексій Дзюба назвав бажану норму надоїв. І в результаті власна установка і підібраний раціон дозволили вийти на 27 л/день молока від однієї корови.

До речі обслуговування комбікормової техніки фермер довіряє тільки сервісним інженерам компанії «Сій Добро». Він зазначив, що мав досвід, коли механізатори намагались самі ремонтувати дорогу сільгосптехніку і в результаті все одно треба було викликати сервісну службу.

Читайте також: Будуємо комбікормовий завод: рекомендації фермерів та поради щодо вибору обладнання

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus