ТОП 10 областей України за поголів’ям корів

ТОП 10 областей України за поголів’ям корів

Служба новин 23 липня 2015 2900 0

Станом на 1 липня 2015 р. в Україні нараховувалося 4 428 тис. голів великої рогатої худоби, що на 7,5% менше за показники на аналогічну дату минулого року. Лідерами по поголів'ю корів в державі є Вінницька, Львівська та Хмельницька області, але темпи скорочення поголів’я ВРХ набирають обертів. Зокрема, це відбувається на молочних підприємствах і в господарствах, де через низькі ціни на молоко вирощування худоби стало нерентабельним.

Наразі Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект № 2089 про підвищення мінімальних закупівельних цін на молоко. Таким чином, на початок липня поточного року в Україні нараховувалось 2 271,9 тис. корів, що на 0,1% менше за показники червня 2015 р. (2 274,7 тис. голів).

За рік кількість корів у державі зменшилася на 6,4%.

ТОП 10 областей за поголов'ям корів

1. Вінницька область

Поголів’я ВРХ: 326,4 тис. голів

Поголів’я корів: 161,7 тис. голів

Станом на 1 липня 2015 року Вінницька область серед регіонів України займає перше місце за чисельністю поголів’я великої рогатої худоби — 326,4 тис. голів, в тому числі корів — 161,7 тис. У порівнянні з попереднім роком поголів’я ВРХ зросло на 3,2%, проте скоротилось поголів’я корів — на 0,3%.

Свою думку щодо скорочення поголів'я корів висловив директор ПСП «Радівське» (Вінницька обл.) Анатолій Пачевський:

«Сьогодні у нас ціна 4,50-5 грн/л — це катастрофічно мало, але мусимо триматись. Якщо знизять ціни до 4 грн/л, то нам доведеться скорочувати наше стадо (400 корів — ред.). Потрібно щоб було 7 грн/л, а 6 грн — це мало не межа рентабельності».

2. Львівська область

Поголів’я ВРХ: 289,0 тис. голів

Поголів’я корів: 139,8 тис. голів

Львівська область займає друге місце в Україні за чисельністю поголів'я великої рогатої худоби — 289 тис. голів, в тому числі корів — 139, 8 тис. Кількість корів у порівнянні з попереднім роком скоротилась на 7,4%.

Але в області особлива увага приділялась впровадженню промислових технологій виробництва продукції тваринництва, селекційно-племінній роботі, підвищенню генетичного потенціалу тварин, активно підтримувалось залучення внутрішніх та зовнішніх інвестицій у будівництво нових та реконструкцію наявних виробничих об’єктів.

Понад 80 господарств займаються молочним скотарством, проте всього десять з них забезпечують 86% загального виробництва молока. Найбільші підприємства належить компанії ДП «Молочні ріки», ФГ «Межиріччя».

Годування корів

3. Хмельницька область

Поголів’я ВРХ: 257,1 тис. голів

Поголів’я корів: 139,3 тис. голів

Хмельницька область серед регіонів України займає третє місце за чисельністю поголів’я великої рогатої худоби (257,1 тис. голів), в тому числі корів — 139,3 тис. В той же час, це на 3,3% менше у порівнянні з минулим роком.

Самі фермери Хмельниччини мотивували це перевиробництвом та падінням купівельної спроможності.

«Собівартість молока становить 5,25-6 грн/л, і зараз ми працюємо в збиток — 4,80 грн/л. Якщо ціна буде наближатись до 4 грн, то я напевне один із перших буду вирізати поголів’я (200 голів — ред.)», — говорить Андрій Остапчук, директор СФГ «Світанок» (Хмельницька обл.).

4. Полтавська область

Поголів’я ВРХ: 282,5 тис. голів

Поголів’я корів: 133,1 тис. голів

Полтавська область займає четверте місце за чисельністю поголів'я корів. Станом на 1 липня 2015 року в усіх категоріях господарств налічується 282,5 тис. голів великої рогатої худоби, у тому числі корів – 133,1 тис. гол.

Десять районів області мають продуктивність понад 2 тис. кг молока на корову (на середнє поголів’я), п'ятнадцять районів – понад 1 тис. кг молока.

В напрямі відтворення та селекції сільськогосподарських тварин вагома робота ведеться підприємствами ПАТ «Полтаваплемсервіс», ТОВ «Лубенське племпідприємство», ПАТ «Племсервіс» та ПП «Генетика та селекція», які мають статус підприємств з племінної справи у тваринництві, та майже всю область забезпечують цінним генетичним матеріалом для осіменіння тварин та підвищення їх продуктивності.

5. Чернігівська область

Поголів’я ВРХ: 226,0 тис. голів

Поголів’я корів: 120,8 тис. голів

На цей час в господарствах Чернігівської області утримується 226 тис. голів великої рогатої худоби, у тому числі корів — 120, 8 тис., в той же час це на 6,1% менше у порівнянні з минулим роком.

Лідерами тваринницької галузі в області є чотири потужні підприємства Борзнянського району ТОВ «Красносільське молоко», ТОВ «Агрікор-Холдинг», ТОВ «Українська молочна компанія» та ТОВ «Головеньківське плюс».

Свою думку щодо ситуації на ринку тваринництва заступник директора Департаменту агропромислового розвиту Чернігівської ОДА Тетяна Мілютенко озвучує так:

«Агробізнес зараз перейшов на методику «швидких грошей». Тобто тваринництвом займатися стало не вигідно, бо для отримання прибутку, особливо в молочному скотарстві, треба чекати як мінімум кілька років».

Динаміка зміни поголів'я

6. Житомирська область

Поголів’я ВРХ: 200,2 тис. голів

Поголів’я корів: 117,3 тис. голів

На цей час в господарствах: Житомирської області утримується 117, 3 тис. корів, поголів'я цього року зменшилось більш ніж на 6 тис. голів. Головними причинами є низькі закупівельні ціни на молоко та імпорт низькосортного м’яса за демпінговими цінами.

Ще одним свідоцтвом відсутності нормального ринку є ситуація із закупівлею молока у населення молокопереробними підприємствами. У цьому році молокозаводи області закупили за межами Житомирщини 57 тисяч тонн молока.

7. Волинська область

Поголів’я ВРХ: 175,0 тис. голів

Поголів’я корів: 110,9 тис. голів

На цей час в господарствах Волинської області утримується 110, 9 тис. корів. Дешеве молоко та м’ясо призвели до того, що на селі з кожним роком зменшується поголів’я худоби.

Аналіз, проведений головним управлінням статистики в області, показав: із лютого до липня у господарствах Волині поголів’я ВРХ зменшилося на 10 тис., із яких 2 тис. – це корови.

Корови на фермі

8. Рівненська область

Поголів’я ВРХ: 180,4 тис. голів

Поголів’я корів: 104,2 тис. голів

Станом на 1 липня 2015 року у сільськогосподарських підприємствах Рівненської області утримувалось 180,4 тис. голів великої рогатої худоби, в тому числі 104,2 тис. голів корів. До відповідної дати минулого року поголів’я корів зменшилось на 9,5 %.

Зменшення вищезазначеного поголів’я відбулось внаслідок вибраковки низькопродуктивного поголів’я та проведення часткового погашення боргових зобов’язань.

За січень-березень 2015 р. сільськогосподарськими підприємствами Рівненської області вироблено: м’яса — 1038 т, молока — 921 т. До аналогічного періоду 2014 р. виробництво м’яса збільшилось на 13,6%, а молока — зменшилось на 15,7% у зв’язку з частковим зниженням продуктивності тварин та зменшенням поголів’я корів.

9. Одеська область

Поголів’я ВРХ: 215,4 тис. голів

Поголів’я корів: 104,1 тис. голів

Станом на 1 липня 2015 р. у сільськогосподарських підприємствах Одеської області утримувалось 215,4 тис. голів великої рогатої худоби, в тому числі 104,1 тис. голів корів. До відповідної дати минулого року поголів’я корів зменшилось на 3,6 %.

Переважна більшість обсягів виробництва і реалізації тваринницької продукції зосереджена в господарствах населення.

Головними причинами зменшення поголів'я є низькі закупівельні ціни на молоко та імпорт низькосортного м’яса за демпінговими цінами.

Для виведення галузі тваринництва з економічного занепаду необхідно утримувати високопродуктивних тварин, здатних відшкодувати всі матеріальні витрати в процесі виробництва та реалізації продукції і заощаджувати кошти на розширене відтворення виробництва, така переважна думка фермерів Одещини.

10. Івано-Франківська область

Поголів’я ВРХ: 186,3 тис. голів

Поголів’я корів: 103,1 тис. голів

Станом на 1 липня 2015 р. у сільськогосподарських підприємствах області утримувалось 186,3 тис. голів великої рогатої худоби, в тому числі 103,1 тис. голів корів.

Зменшення поголів’я ВРХ відбулося за рахунок скорочення чисельності худоби в господарствах населення відповідно на 6,6%, у зв’язку з низькою економічною ефективністю виробництва молока та яловичини, відсутністю державних дотацій, низьким рівнем закупівельних цін на молоко.

Рейтинг областей за поголів'ям корів

З метою подолання негативних тенденцій розвитку галузі тваринництва в області, минулого року ТзОВ «Даноша» у с. Студінка Калуського району області завершило реконструкцію тваринницького приміщення для утримання великої рогатої худоби. Нині тут вирощують 100 голів нетелей молочної Голштинської породи, яка має високий генетичний потенціал. Утримуючи тварин, яких було привезено з Угорщини, фахівці «Даноші» застосовують передові європейські технології. А вже найближчим часом планують придбати ще сотню нетелей, що дасть можливість наростити чисельність високопродуктивних молочних корів.

*За матеріалами Державної служби статистики України

Тетяна Михайлова, Кurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою