Які податки платять українські аграрії?

Податковий зашморг: куди і скільки платять фермери?

Служба новин 5 серпня 2016 1295 0

Оподаткування. Те, що так часто і так сильно болить виробникам сільгосппродукції. Люди день і ніч працюють на землі, вкладаючи в неї сили і час, щоб зібрати якісний хороший урожай, натомість держава не припиняє неприємно дивувати аграріїв змінами до податкового кодексу. Замість того, щоб послабити «податковий зашморг», у 2015-му році у фермерів відбирають останню можливість для розвитку — спецрежим ПДВ. Хвиля обурення не змусила себе довго чекати: масові протести, одиночні намагання активних сільгоспвиробників достукатися до представників влади. Але поки що ні перше, ні друге нічого не дало.

Міжнародний валютний фонд продовжує наполягати на переході українських аграріїв на загальну систему оподаткування. Зараз експерти активно шукають шляхи збереження дрібних сільгосппідприємств, пропонуючи на розгляд парламенту різні схеми. Адже скасування пільгового оподаткування в першу чергу знищить саме малі господарства.

В рамках проекту «Податковий агроконтроль» ми вирішили дізнатися, як зараз «живе» звичайне пересічне господарство і скільки та куди відраховує «кровних». Для цього поспілкувалися з бухгалтером одного з господарств.

Ви з якої групи?

Перше, на що варто звернути увагу — група платників. Сума, порядок і напрямки відрахувань залежать від того, за якою системою здійснюється оподаткування підприємства — загальною чи пільговою. На сьогодні в Україні є 4 групи платників податків. Основний фактор, який впливає на те, до якої з них належить ваше господарство, — сума річного доходу.

Господарство є платником четвертої групи єдиного податку. Для того, щоб читачам було легше зорієнтуватися у тому, який відсоток коштів йде на сплату податків, зазначаємо, що на сьогодні у підприємства 2,42 тис. га землі, а минулорічний валовий прибуток господарства склав 30 млн грн.

Єдиний податок. Це перші відрахування у списку. Цього року сума податку склала 874 тис. грн.

Наступна складова — податок з оренди земель державної комунальної власності. Ці гроші йдуть до місцевого бюджету. Цього року туди відрахували 515 тис. грн.

Крім цього господарство сплачує екологічний та податок на надра. Перший — збір за забруднення природного навколишнього середовища. Надра — податок за використання води для догляду за тваринами, поливу тощо. Сума цих податків близько 10-15 тис. грн кожен.

Також господарство є платниками ПДВ. Згідно спецрежиму в держбюджет за рік йде близько 1 млн грн.

Щодо спецрежиму: він зберігся, але змінилися умови. Якщо минулого року ця система оподаткування не передбачала жодних відрахувань до державного бюджету, то у 2016-му частину коштів фермер все-таки змушений віддавати на користь держави. По зернових культурах господарство відраховує 80% від ПДВ і лише 20% залишає собі. Продукція тваринництва оподатковується навпаки: 20% до бюджету, і 80% на користь підприємства. Сплата податку на іншу продукцію відбувається за схемою 50 на 50.

На цьому у податках до місцевого та державного бюджетів ми ставимо крапку. Наступна частина відрахувань — соціальна.

Єдиний соціальний внесок. Цього року він складає 22% від заробітної плати, на яку підприємство не скупиться і віддає своїм працівникам близько 2,5-3 млн грн на рік. А відтак сплачує 550-700 тис. грн ЄСВ.

Віктор Іванович нам розповів, що підприємство є податковим агентом їхніх працівників. З фонду оплати праці відраховують військовий збір та податок з доходів фізичних осіб (ПДФО) — 18% та 1,5% відповідно, що разом складає близько 44 тис. грн.

Окрім цього, господарство має пайовиків, яким відраховує орендну плату. З цих коштів також утримується ПДФО та військовий збір. Орендна плата складає 3,8 млн грн на рік, тож вираховуємо, що податок з доходів фізичних осіб складає 680-690 тис. грн, а військовий збір — 5-7 тис. грн.

Також до нашого списку включаємо акцизний збір — відрахування, які фермерське господарство поки що не здійснює. Нові ставки акцизного податку вступили в дію 1 березня 2016 року, але сільгоспвиробники і досі не мають чітких роз’яснень, хто, скільки і за що має платити. Тому цей збір слід мати на увазі, але його цифру до нашої підсумкової суми ми не включаємо.

Методом простих розрахунків визначаємо, що за рік підприємство сплачує 3,86 млн грн податків.

У попередньому матеріалі в рамках «Податкового Агроконтролю» ми рахували, скільки податків з 1 га сплачують агрохолдинги та фермери. Розрахуємо цю цифру і для нашого господарства. Нагадаємо, що земельний банк підприємства — 2424 га. Отже у середньому з гектара господарство сплачує 1592 грн.

ВЗЯТИ УЧАСТЬ В ОПИТУВАННІ: Скільки Ваше господарство сплачує податків?

Не беремося судити мало це чи багато, залишимо це вам, дорогі фермери. А скільки податків платите ви? Ми чекаємо на ваші думки та коментарі, адже лише з вашою підтримкою зможемо показати, що Україна тримається на мужніх фермерських плечах, адже саме аграрії наповнюють бюджет нашої держави!

Вікторія Сумченко, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою