Гідро-ферма — майбутнє сільського господарства

Гідро-ферма — майбутнє сільського господарства

Служба новин 27 вересня 2015 634 0

Населення нашої планети невгамовно зростає, а продовольчі запаси з кожним днем зменшуються, тим самим підштовхуючи аграріїв працювати більш ефективно та більш стабільно, збільшуючи кількість вирощеної продукції. Розглянемо декілька останніх інновацій стосовно цієї теми.

Вертикальні ферми

Господарства, де рослини вирощуються у воді, а не в звичному ґрунті, як це робилось протягом останніх 20 років, у народі називаються вертикальними фермами.

«Я знаю, що це звучить як утопія», – каже голова фірми HydroGarden Стів Фрай, немов вибачаючись.

Голова фірми, яка займається виготовленням гідропонічних апаратів, вірить, що саме це є наступним кроком у подоланні деяких важких аспектів індустрії сільського господарства. Вони пов’язані з проблемами відходів, забруднення навколишнього середовища і надвикористання нафтосировини – тобто тим, що загрожує продовольчій забезпеченості людства.

На складах HydroGarden, що знаходяться у місті Ковенті (Англія), у лотках розташовані демо-зразки систем з ретельно контрольованою середою. Вода з умістом калію, азоту та інших поживних речовин подається до кожної ємності, живлячи десятки рослин, посіяних уздовж них. Над усіма лотками розташовані світлодіоди, які забезпечують оптимальний фотосинтез.

Гідро-ферма прямо в офісі

За словами Стіва Фрая, така ферма може виростити 2 тис. салатів за 28 днів, у той час як для врожаю, що вирощуються на землі, потрібно втричі більше часу.

Він зазначає, що час на дозрівання можна зменшувати, і таким чином можна буде вирощувати більшість салатів і трав. Але це справа майбутнього: основні злакові сільськогосподарські культури поки що не можна сіяти таким способом. Нові методи використовують набагато менше води і енергії у порівнянні із ґрунтовим сільським господарством. Ще однією перевагою вертикального фермерства є можливість повністю відмовитися від використання пестицидів та фунгіцидів. Та все ж на більшості гідропонічних ферм вживаються хімікати для стерилізації води і для синтезу деяких поживних речовин.

Асоціація земель Англії, у свою чергу, відмовляється надавати рослинам з гідропонічних ферм статусу «органічних». Стіва Фрая цей факт дуже розчаровує, для нього зміна менталітету сучасного сільського господарства має першорядне значення.

Один з тунелів під Північним Клепхемом, перетворений на вертикальну ферму

«Нам вкрай необхідно почати вирощування сільськогосподарських культур у міських умовах: на дахах багатоповерхівок, на покинутих автостоянках, майже крізь, де є вентиляція та струм», – зазначає він, дивлячись у майбутнє.

Одне з підприємств на Півдні Лондона, фірма Growing Underground (GU), перевіряє потенціал цієї ідеї. У 2012 р. GU взяла в оренду два величезні бомбосховища під Клемпхемом для розміщення комерційної гідропонічної ферми.

Засновники GU Стів Дрінг та Кріс Нельсон запевняють, що до наступного жовтня вона стане найбільшою багатошаровою системою у Європі. А коли нова ферма почне працювати на повну потужність, підприємці розраховують вирощувати близько 80 тис. кг сільськогосподарських продуктів щорічно. На сьогоднішній день у використанні знаходиться лише один бункер, в якому вирощуються «мінікультури» для постачання у ресторани.

Спускаючись скрипучим ліфтом на 100 метрів у підземелля, мало хто вважатиме це місце класичною фермою. Але рослини, вирощені в таких тунелях, містять найменше хімічних речовин у всьому Лондоні, а завдяки вдалій логістиці будуть ще й найсвіжішими. Кожен новий врожай господарства можна побачити на ринку Ковент-Гардену вже наступного місяця.

Фермерство без втручання людей

Уявімо ситуацію, яка може стати буденною реальністю у майбутньому. Фермер спостерігає на моніторі в своєму офісі за великим трактором, що без допомоги водія маневрує поміж дерев в сантиметрі від рядків з посадженими культурами. В той же час сенсори вимірюють вологість ґрунту, беручи зразки з глибини в 100 см, а міні-метеостанція надає інформацію щодо вологості та температурних умов.

Упраляння фермою з телефона

Аграрій отримує автоматичне повідомлення про наближення шторму. Його страхова компанія, знаходячись у США, автоматично отримує гігабайти даних з історії погодних умов, попереджаючи свого клієнта про можливі збитки в обсязі £2,000. Усі дані одразу ж відображаються на екрані. І якщо супутники підтвердять збитки, спричинені буревієм, фермер негайно отримає страхові виплати.

Фермер перемикається на інший монітор, де він спостерігає за своїм стадом корів у 500 голів. Він отримує інформацію про удій, вагу тіла корови та їжу, що вона споживає. Крім того, завдяки технологіям можна дізнатися про розташування кожної тварини; сенсори на шиях корів фіксують, якщо вони незвично поводяться, та інформують про можливі хвороби.

Технології повністю взаємопов`язаного фермерства, що не вимагають втручання людей, процвітають у США і вже наближаються до Європи, зазначає Антоніо Марція. Він обіймає посаду віце-президента фірми Precision Solutions – виробника найбільш прогресивної сільгосптехніки у світі.

Технологічна ферма — наше майбутнє

Антоніо Марція вбачає майбутнє у поєднанні величезного обсягу даних, фермерского устаткування, кліматології та агрономії, яке сприятиме підвищенню продуктивності та знизить витрати на робочу силу.

«Всі технології уже винайдені. Те, що колись було доступно тільки для величезних ферм, зараз можна застосовувати і в господарстві середніх розмірів. Фермери не хочуть, щоб за них вирішували машини, однак потребують допомоги роботів для пошуку правильного рішення», – каже Анатоніо Марція.

На сьогодні допомога з Силіконової долини почала поступово надходити і в сферу аграрної діяльності. Ро́боти можуть обстежувати кожний шматочок землі, комп`ютери – отримувати будь-яку інформацію із погодного архіву, а машини – ретельно регулювати кількість гербіцидів, які вони розпилюють, та підраховувати кількість добрива на будь-якому гектарі землі. Крім того, нові комбайни не тільки збирають врожай, а й щосекунди підраховують кількість зібраних культур та вимірюють ділянки землі, які є найбільш родючими, а трактори програмуються для роботи вночі та для збирання будь-якої сільськогосподарської культури.

У Пембрукширі, на сході Уельсу, нещодавно з`явились передвісники повністю комп’ютеризованої ферми. Власник рогатої худоби спочатку хотів купити роботизовану систему доїння для свого стада у 650 голів, але зрештою все ж вирішив інвестувати свої гроші у «Му-монітор» – пристрій, який закріплюється на шиї худоби і вимірює температуру її тіла.

«Зараз можна придбати новітні технології, які роблять геть усе на фермі. Монітор здатний виявити причину підвищення температури тіла худоби і вказати, хвора вона чи просто перегрілася на сонці. Цей пристрій щорічно економить мені майже £15,000. Він дуже точний і має виправдати себе приблизно через 3 роки. Він не замінює людину, а лише допомагає їй», – зазначає фермер з Пембрукширу.

Він також додає, що прилад постійно надає велику кількість даних і регулярно оновлюється, однак, зазвичай, використовується тільки та інформація, яка вам потрібна. Власник ферми впевнений, що ця модна штука коли-небудь замінить досвідченого фермера.

Джерело: Тheguardian

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою