Рейдерство чи непорозуміння?

Земельні війни: біодинамічний кооператив проти органічного «ЕтноПродукту»

Служба новин 16 червня 2017 674 0

Від свого джерела Kurkul.com дізнався про земельний конфлікт між біодинамічним кооперативом та компанією «ЕтноПродукт», що стався у Городнянському районі Чернігівської області.

«ЕтноПродукт» — виробник органічної продукції, що існує не перший рік. Компанія має в обробітку 4 тис. га землі, займається молочним скотарством. Молоко «ЕтноПродукт» стало першим органічним непастеризованим молоком на ринку України.

Кооператив же поки що знаходиться на стадії створення і офіційно не зареєстрований. Він був організований як киянами, які профінансували проект, так і місцевими жителями, які працюють на кооперативних полях та продають власну продукцію. Кооператори займаються вівцями, кролями, птахівництвом та ягідництвом.

Позиція кооперативу

За словами директора кооперативу Романа Макухіна, 15 червня трактор, що належить «ЕтноПродукту» зорав гектар землі, на тримання якої члени об’єднання подали заяви до Державного земельного кадастру (ДЗК). На думку аграрія, представники підприємства вдалися до таких дій через бажання зашкодити втіленню в життя нового проекту кооперативу — ділянки біодинамічної лохини.

«Рік тому ми розпочали цей проект. Взяли в оренду 5 га у пайовиків, а також почали працювати над можливістю виділення землі під приватизацію членам кооперативу (усього — 60 га). Це — землі резерву, а також ті, що не оброблялися довгий час. Землі не повинні бути ораними, адже ми не використовуємо оранку взагалі, щоб там залишалася природна мікориза. Наші «недоброчинці» дізнавшись про це, сьогодні загнали туди трактор і почали орати. Це було зроблено заради руйнування структури землі, заради того, щоб нашкодити», — коментує ситуацію Роман Макухін.

рейдерство, макухін роман,земляФото з Facebook

Аграрій говорить, що основна мета таких дій підприємства — пошкодити структуру землі, а ініціатор цього процесу — голова наглядової ради групи компаній «ЕтноПродукт» Олег Жуковський.

«Через те, що ми поруч робимо біодинамічний проект, залучаємо населення та платимо йому зарплатню, це дня нього фактор конкуренції. Хоча це не його сфера, адже ягодами він не займається і ніколи не займався. Але вирішив, що нам потрібно нашкодити і шкодить таким чином, що захоплює землі, які ми б могли використовувати у власних цілях», — коментує Роман Макухін.

За його словами, це поле «ЕтноПродукт» планує використовувати для промислового виробництва гречки. Але керівництво підприємства добре знає, що ця земля до компанії відношення не має і ці дії робляться для перешкоджання роботи кооперативу.

На момент події директора кооперативу на місці не було, тому все довелося вирішувати в телефонному режимі.

«Людина, що відповідає в «ЕтноПродукті» за зембанк визнала, що вони помилилися полем, але вже після того, як керівник ДЗК особисто прийшла до них із картою полів. А в момент, коли я передзвонював агроному і директору цього підприємства, то їм акціонер «ЕтноПродукту» давав чіткі вказівки орати і нікого не слухати», — обурюється директор кооперативу.

За словами Романа Макухіна, в 2010–2011 рр. він був одним з керівників «ЕтноПродукту», і в нього стався конфлікт із Олегом Жуковським через невиплату належних грошей.

«Це все підтверджено документально. До суду ми з цього приводу не подавали, намагалися вирішити проблему через Український центр медіації та учасників ринку. Але він відмовляється від будь-якого спілкування. Сьогодні я також намагався йому зателефонувати, але слухавку він не бере», — говорить директор кооперативу.

Роман Макухін стверджує, що цей випадок — не єдині дії компанії, що шкодять громаді села. Наприклад, на території колишньої молочно-товарної ферми розпочато виробництво деревного вугілля.

«Тиждень тому пройшла сесія сільради, на якій всі проголосували проти такого виробництва, а Олег Жуковський сказав, що йому місцева громада офіційних повідомлень не надсилала, тому йому всі подібні заяви ні до чого. Він спеціально запросив людей, які виробляють вугілля в 300 м від нашого поля, щоб забруднити навколишнє середовище. Також, це вважається нецільовим використанням земель під фермою», — розповідає Роман Макухін.

Ще раніше в с. Слобода представники «ЕтноПродукту» порізали на металобрухт недіючу водогінну вежу, мотивуючи це тим, що конструкція належала підприємству, а не громаді.

«Вежа не функціонувала, але колодязі, які є в селі, приходять до непридатного стану і громада планувала її використовувати для водозабезпечення. Ми не стали подавати позов з цього приводу, адже один із акціонерів підприємства написав у Facebook, що у випадку запиту зі сторони громади, вони відновлять башту. Такий запит поступив три місяці тому. Усі жителі села підписали лист, але відновлення не відбулося. Якщо надалі ці роботи не розпочнуть, то ми подамо позов», — говорить Роман Макухін.

Директор кооперативу запевняє, що «ЕтноПродукт» орендує землі і розорює дороги, які повинні проходити між полями, отримуючи з цієї території прибуток.

«Нормальні компанії цей прибуток зазвичай віддають на розвиток села. Але «ЕтноПродукт» протягом багатьох років цього не робить. Громада села хотіла запропонувати компанії витратити ці кошти на створення системи водопостачання, але сталося навпаки», — говорить аграрій.

За його словами, нова башта коштує від 60 тис. грн. Коли стару «порізали», жителі села занепали духом і не знають, до кого їм звернутися за підтримкою.

«Зараз я намагаюся донести до всіх, що органічний виробник працює вкрай не органічно», — підсумовує Роман Макухін.

Позиція «ЕтноПродукту»

Голова наглядової ради групи компаній «ЕтноПродукт» Олег Жуковський говорить, що ці землі не оброблялися з 2002 року, але знаходяться в оренді у «ЕтноПродукту», що підтверджує ДЗК.

«Я не кажу трактористу куди їхати. Я знаю, що є банк землі і він повинен оброблятися. Орендна плата за цю землю виплачується, а землі не обробляються. Звичайно ми поставили задачу перед працівниками розорати їх», — розповідає аграрій.

олег жуковський, рейдерство, земля

Він не виключає можливості того, що його техніка «зачепила» чиюсь ділянку, але впевнений, що трактор підприємства ніколи б не заїхав на оброблену та розорану землю.

«Я допускаю таке, що наш трактор через помилку міг заїхати в бур’яни, на ті землі, які не оброблялися мінімум 10 років і обробив гектар поля. Але ми завжди раді віддати інший гектар зі свого поля кооперативу, на якому він далі буде продовжувати вирощувати бур’яни», — запевняє Олег Жуковський.

За його словами, на «конфліктному» полі (площею 21 га) «ЕтноПродукт» орендує 10 га. Земля там має бальність 30, що є одним з найгірших показників в Україні.

«Думаю, інша сторона через ЗМІ просто хоче витягти нас на бійку, щоб потім роздмухати ще більший скандал», — резюмує Олег Жуковський.

Схоже, кожна сторона має свою правду і «скелети» в шафі, тому варто дочекатися рішення офіційних органів з приводу цього питання. Якщо це рішення, звичайно, буде. Адже до правоохоронних органів кооператив поки не звертався, а інспекція ДЗК, за словами Романа Макухіна, прогнозує, що розслідування цієї справи затягнеться більше, ніж на рік.

Тож слідкуйте за розвитком подій у цій заплутаній справі на Kurkul.com!

Андрій Губін, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою