АгроЕкспедитори в полі соняшнику

АгроЕкспедиція Соняшник 2017. Київська область: Земля Переяславщини і Агропроммаш

АгроЕкспедиція «Соняшник 2017» 4 вересня 2017 658 0

Ось і настав останній день АгроЕкспедиції Соняшник 2017. Перший день осені ми провели в Київській області у компанії експертів BASF, «Бізон-Тех», «Лімагрейн Україна», Credit Agricole Bank та PEUGEOT CITROЁN UKRAINE і відвідали підприємства «Земля Переяславщини» та «Агропроммаш».

Ми побачили, яким буває соняшник, вирощений в проблемних умовах, а також дізналися, як отримувати по 3 т/га олійної на пісках.

Київський соняшник в цифрах:

  • Становить 3,3% в загальноукраїнському виробництві.
  • Займає четверте місце за обсягами посівних площ сільськогосподарських культур у цьому регіоні.
  • У 2017 році загальна площа посівів олійної в сільськогосподарських підприємствах області становить 158,5 тис. га, що на 3% менше торішнього показника.
  • З 2016 року обсяги виробництва соняшнику в регіоні склали 445,1 тис. т із середньою врожайністю 2,7 т/га.

Поговоримо про особливості вирощування соняшнику в Київській області в поточному сезоні

  • Рання посівна. У зв'язку з ранньою весною цього року посівна кампанія стартувала в самому початку квітня, що нетипово для регіону. За словами аграріїв, в березні температура повітря іноді піднімалася до +28 ºС, тому, як тільки зійшов сніг, всі почали посівні роботи.

  • Втрати через холоди. На жаль, той холод, якого не було в березні, в повній мірі проявився в кінці квітня. У третій декаді квітня температура повітря в регіоні знизилася до -10 ºС. Це призвело до того, що значна частина посівів вимерзла. Всього через заморозки в регіоні пересіяли близько 10% соняшнику. На тих посівах, де олійну не пересівали, через холоди відбулося «гальмування» розвитку рослин.

  • Асфальтне покриття. В середині квітня, після посіву соняшника, в регіоні пройшли дощі. Грунт ввібрав вологу, але через вітри та зміни погоди на верхньому шарі утворилася кірка. Земля стала твердою, як асфальт. Через те, що сходи не могли пробити цю кірку, частину посівів довелося пересівати.

  • 50 на 50. Якщо говорити про вологозабезпечення, то Київська область поділилася на дві частини. Частина регіону на лівому березі, як і більшість регіонів, страждала від критичного дефіциту вологи. Тут майже не було дощів. А ось на правому березі регіону за 8 місяців поточного року випало близько 300 мм опадів. Проте, дефіцит опадів все ж виник під час літньої спеки.

  • Витівки дротяника. У поточному році посіви соняшнику страждають від дротяника. Він і раніше був поширений на Київщині, але не сильно шкодив, а цього року через дротяника місцеві господарства втратили від 5% до 15% врожаю.

  • Збиток від посухи. У зв'язку з тим, що в Україні був період «африканської спеки», регіон страждав від високих температур і відсутності дощів. І через це вегетаційний період соняшнику скоротився на 1,5-2 тижні. Частина посівів підгоріла, тому через декілька днів у регіоні вже почнеться збиральна кампанія.

Технологія вирощування соняшнику на підприємстві «Земля Переяславщини»

Аграрії 1 вересня — подвійно зайняті люди, адже, крім виробничих клопотів, треба ще пайовиків і їх дітей привітати з Днем знань. В такий день важко знайти того, хто може виділити час для команди АгроЕкспедиторів, яка також любить вчитися. Але головний агроном підприємства «Земля Переяславщини» Володимир Гловінковскій знайшов для нас пару годин і познайомив з господарством.

Володимир Гловінковскій

Підприємство «Земля Переяславщини» має в обробітку 4 тис. га, які ділять разом з підприємством «Євро-Нива». На цих землях вирощують соняшник, кукурудзу, озиму пшеницю, ріпак, сою і горох.

Соняшник тут сіють з перших днів роботи підприємства. Як запевнив нас агроном, менше 400 га ніколи не сіяли. На жаль, через особливості ґрунту тут не вдається урізноманітнити сівозміну, тому технологію доводиться порушувати — соняшник повертається на одне і теж же поле кожен 4-й рік. У минулому році середня врожайність склала 3,3 т/га.

Цього року соняшником засіяли 987 га. Як стверджує агроном, зменшувати площі під цією культурою не будуть.

«Чому соняшник — така популярна в Україні культура? Тому що він тримає економічну політику господарств. Якщо пшениця або соя можуть не вродити, то соняшник більш-менш стабільний. Навіть в складних кліматичних умовах. Я вирощую його вже 10 років, і бачу, що це вигідно», — міркує Володимир Гловінковський.

Що стосується насіння, то на підприємстві віддають перевагу селекції Limagrain і Syngenta. Раніше весь соняшник вирощували за класичною технологією, але в цьому році на 10 га вирішили спробувати систему Clearfield Plus. У підсумку, агроном залишився задоволений експериментом і прийняв рішення на наступний рік вводити систему на великих площах. Ми ж попросилися в поля, щоб особисто оцінити систему в дії і порівняти її з класичною технологією.

Володимир Главінсковській привіз нас на поле з двома посівами гібридів селекції Limagrain — ЛГ 5631 КЛП по системі Clearfield Plus і ЛГ 5635 за класичною технологією. Насамперед оглядаємо пробний посів ЛГ 5631 КЛП.

Обробіток грунту. Після збирання озимої пшениці на полі провели оранку. Після цього навесні була проведена культивація.

Посів. Після передпосівної обробки грунту 8 травня проводили посів сівалкою Horsch Maestro з нормою висіву 65 тис./га і міжряддям 70 см.

З шириною міжрядь тут не експериментують, оскільки вважають, що загущення посівів сильно зменшує врожай.

Система добрив. У фазі 8 листка на поле вносили бакову суміш з добрив, куди входив бор 1 л/га, карбамід 1 кг/га і сульфат магнію 3 кг/га. Також туди додали Гуміфілд 400 г/га.

Система захисту. У фазі 4-6 листків рослини обробили гербіцидом Пульсар® Плюс 1,6 л/га.

Проти шкідників вносили інсектицид Фасад 200 г/га. Крім цього, разом з добривами в бакову суміш додали фунгіцид Імпакт 1 л/га.

«У нас в цьому році великих проблем зі шкідниками не було. Був дротяник, але ми проти нього вносили трихограму тільки на кукурудзі. Також є попелиця, але вона не завдала великої шкоди рослинам і не впливає на врожайність. Тому, більше ніяких обробок ми не проводили», — коментує Володимир Гловінковський.

Оглянувши посіви, відзначаємо, що поле чисте, гербіцид спрацював відмінно. Слідів шкідників або хвороб ми не виявили. В цілому рослини виглядали добре і обіцяли дати непоганий урожай. Сам же агроном задоволений посівом і технологією в цілому. Каже, на наступний рік по системі Clearfield® буде вирощувати вже 300 га олійної.

«Ця технологія набагато простіша. Не треба думати про ґрунтовий гербіцид. В регіоні кажуть, на багатьох господарствах він не спрацював, але тут він показав себе на 100%», — ділиться враженнями Володимир Гловінковський.

Урожай. За прогнозами агронома, комбайни з жатками зайдуть на це поле не раніше другої половини вересня, а то і пізніше. Десикацію проводити не будуть. Прогнозована врожайність — 2,5 т/га.

Станом посівів задоволений також представник компанії BASF в Київській області Дмитро Петришин. Не дивлячись на труднощі сезону, препарати спрацювали добре, тому експерт прогнозує врожайність до 3 т/га.

«Київський регіон страждає від таких бур'янів, як лобода, а також хрестоцвіту. І проблема великих господарств, що мають в обробці більше 1 тис. га, полягає в тому, що у них не завжди є можливість внести гербіцид в необхідний час. Зазвичай, в цей час завжди несприятливі умови. То можуть дощі йти, то ще вітер сильний. Тому ми радимо таким господарствам вирощувати культуру по системі Clearfield® або Clearfield Plus. Діапазон внесення гербіцидів за цими технологіями — від фази 2-х листків до фази 8-ми листків. До того ж, в цьому році була проблема з гербіцидами. Але система ефективна, і ви бачите це на полі», -— прогнозує Дмитро Петришин.

Оглянувши посіви, ми вирушили на другу частину поля, де за класичною технологією вирощують гібрид ЛГ 5635.

Оскільки цей гібрид посіяний на тому ж полі, що і попередній, технологія обробки грунту і система добрив однакова. Єдина різниця в тому, що посів проводили з 12 по 16 квітня, а гербіцидна обробка була одна — грунтовий гербіцид Стомп 6 л/га. Гербіцидний і фунгицидний захист проводився одночасно з попереднім полем тими ж препаратами.

«Тут проблематично було встигнути все внести, оскільки 22 квітня були заморозки, і відразу гербіцид не спрацював. Але вже через тиждень бур'яни пропали. Нехай із запізненням, але результат ми отримали хороший. Думаю, на цьому полі ми отримаємо не менше ніж на попередньому — по 2,5 т/га», — вважає головний агроном Володимир Гловінковський.

Під час огляду поля відразу помічаємо, що соняшник тут більш дозрілий. За словами агронома, збирання починатимуть через тиждень. Також зазначаємо, що посів чистий, немає слідів пошкодження шкідниками. З хвороб знайшли сліди склеротинії, але шкоди врожаю ця хвороба вже не принесе. Незважаючи на труднощі обробки, урожай тут буде непоганим.

«Працюємо з «Землею Переяславщини» з 2015 р. і цінуємо наші відносини. В цьому році ми поставили 80% всієї продукції, закупленої підприємством. Також надавали агрономічні консультації. Нам вдалося вийти на той мінімум ЗЗР, щоб отримати хороший урожай і заощадити. Адже нам головне — не «впарити продукт», а разом з клієнтом отримати хороший результат. Цього року все вийшло, хоча погода була несприятливою», — розповідає керівник Київського регіонального підрозділу «Бізон-Тех» Сергій Плачков.

Уже прощаючись, головний агроном запросив нас обов'язково відвідати його підприємство в наступному році в рамках АгроЕкспедиції по ріпаку. Ми ж обіцяли повернутися, а поки вручили пам'ятні подарунки.

Технологія вирощування соняшнику в ТОВ «Агропроммаш»

АгроЕкспедиція рушила далі — транзитом проїхали в столицю і далі вирушили на північний захід, в Бородянський район Київської області. Нам відразу кинулося в очі, що земля тут зовсім інша. Проблиски майже білих грунтів періодично проглядалися крізь хащі бур'янів на запущених ділянках.

Те, що регіон цей досить складний для землеробства, підтвердив Євген Заквацький — директор підприємства «Агропроммаш», яке ми відвідали. Він пояснив, що тут, на Поліссі, переважають піщані ґрунти. Чорноземів практично немає. Звідси — специфіка ведення сільськогосподарського виробництва.

Напевно, не кожен зважиться затівати великий агропроект в таких ризикованих умовах. Але ми здивувалися ще більше, коли дізналися, що Євген Олександрович і за освітою, і за колишнім досвідом роботи — взагалі не з цієї сфери. І 6,5 років назад, до створення аграрного напрямку компанії «Агропроммаш» з сільським господарством ніяк не був пов'язаний. Випадково зіткнувся і захопився. Зумів захопити своєю ідеєю власника компанії, який інвестував в агронапрямок. І методом проб і помилок за цей час вдалося створити досить прибутковий і стабільний бізнес.

Земельний банк компанії досягає 5,5 тис. га. Тут застосовують традиційні способи обробки грунту.

«На 90% всіх земель, наявних у нас в обробці, ми спочатку розчищали, викорчовували дерева, — каже Євген Заквацький. — Однозначно після цього варіант один — запускати плуг. Ми пробували після викорчовування застосовувати дискову борону — ефекту практично немає. Але зараз намагаємося відійти від цього способу обробки, адже через те, що у нас піщані ґрунти, оранка піднімає нижні шари піску наверх, а більш-менш родючі шари «загортає» вглиб. Так що десь через пару років необхідно буде все ж переходити на дискування».

Виручає внесення органіки. Свого часу підприємство купувало у сусідніх птахофабрик курячий послід. Але зараз ціни піднялися в десятки разів. Тому довелося відмовитися від покупки органічних добрив. Хоча, за словами Євгена Заквацького, ефект від органіки триває протягом декількох років. Так що післядію на удобрених полях поки ще відчутно.

Сіють цілий спектр різноманітних культур, і не втомлюються експериментувати. Серед основних, все ж, —соняшник (1500 га), кукурудза (400 га), соя (500 га), картопля (75 га).

Поки що, за словами Євгена Заквацького, основні фінансові плюси приносить все ж соняшник. Він дає 100% рентабельності при витратах в 12-13 тис. грн на гектар і врожаї від 1,5 т/га і навіть до 4 т/га.Оскільки саме заради цієї культури АгроЕкспедитори відвідали «Агропроммаш», його директор запросив нас оглянути одне з полів, засіяних соняшником. Як зізнався Євген Олександрович, розуміючи завдання АгроЕкспедиції, він спеціально не показав нам найкраще поле — щоб похвалитися. А повів на те, на якому можна побачити можливі проблеми і способи їх вирішення.

Те, що однією з головних проблем цього поля є грунт, ми зрозуміли ще на підході до нього. Це була низина з явними ознаками раніше заболоченої місцевості. Її осушили, про що свідчив іригаційний канал, що обрамляє ділянку.

Попередником тут була кукурудза. Колишнє болото дало про себе знати. Надлишок вологи негативно відбився на кукурудзі і необхідного результату вона не дала.

Обробіток грунту. Тут провели дискування бороною Challenger, трактором New Holland.

Посів. Чекали підсихання «болота», тому сіяли із запізненням — 20 квітня. Сівалку взяли потужну — John Deere, так як сіяти треба було швидко, не затягуючи, щоб потім більш-менш вписатися в строки збирання врожаю. Норма висіву — 66 тис./га.

Гібрид. ЛГ 5633 від Лімагрейн. За словами Євгена Заквацького, в цьому році у них більше 70% посівів соняшнику — це гібриди селекції Limagrain (решта — DuPont Pioneer). Вони дуже повірили в генетику цієї компанії, коли в минулому році один з гібридів Limagrain дав врожайність соняшнику на рівні 4,2 ​​т/га.

Система добрив. Вносили карбамід в нормі 150 кг/га, нітроамофоски — 8:19:29 теж 150 кг/га.

«Ми не вносимо дуже багато і не вносимо мало, тому що соняшник — це культура, яка реагує саме на середню дозу і азоту, і складних міндобрив», — пояснює Євген Заквацький.

Система захисту. В цьому році ні фунгіцидну, ні інсектицидні обробку не проводили, оскільки не було необхідності. А що стосується гербіцидного захисту, то гібрид ЛГ 5633 вирощують по системіClearfield®. Гербіцид Євро-Лайтнінг® вносився в фазі 4 листків, в нормі 1 л/га.

Це підтверджують і експерти АгроЕкспедиції.

«Ґрунтовим гербіцидам за класичною технологією на піщаному грунті працювати немає ніякого сенсу, — каже менеджер Київської філії компанії «Бізон-Тех» Володимир Поліщук. — Тому рішення використовувати систему Євро-Лайтнінг® було правильним. Ви зможете переконатися, що посіви чисті, хіба що є трохи хвоща по краях. В цілому ж полю можна дати тверду оцінку в 4 бали. Трошки переборщили з густотою. Але думаю, що зібрати на ньому 2,5 т/га — цілком реально».

Євген Заквацький оцінює потенціал свого поля трохи скромніше — в районі 2 т/га. Враховує і пізній посів, і не дуже сприятливі погодні умови, і ту ж завищену норму висіву.

«Урожай будемо збирати в 20-х числах вересня. А 5-7 вересня починаємо десикацию. Придбали для цього новий самохідний обприскувач Berthoud. Основним мотивом для його покупки було те, що в цьому році ми робили ставку на соняшник. І якщо не провести десикацію, можемо втратити в фінансовому плані. Адже навіть маючи власний елеватор, сушка зерна затратніша, ніж десикация», — каже Євген Олександрович.

Він зізнається, що доводиться багато чому вчитися вже в процесі роботи. Сюрпризи можуть підносити не тільки грунти, але і погодні умови. В цьому році вони були не дуже сприятливими. Після посіву було занадто холодно, а для соняшнику це негатив. А пізніше з вологою почалися проблеми — практично до кінця травня опадів не спостерігалося.

Хоча, слід визнати, що північному заходу Київщини та Поліссю не довелося випробувати всі «принади» тієї тривалої посухи, від якої в цьому сезоні страждали багато регіонів України. Адже десь в середині червня тут вже почалися дощі.

Але треба бути готовим до всього. А у наших експертів за підсумками огляду поля було ще кілька порад.

«Відразу помітно, що на полі Євро-Лайтнінг® спрацював добре. Є трохи хвоща по краях, але цей бур'ян є стійким до даного гербіциду, тому така картинка не дивує. Посів дещо загущений і поле нерівномірне. Наступного року на ринку буде доступний новий продукт від компанії BASF — Архітект. Це регулятор росту і фунгіцид. Він добре стимулює розвиток кореневої системи, що є дуже важливим для вирощування соняшнику в тому числі і на піщаних ґрунтах. Крім того, за допомогою Архітекта можна буде вирівняти посіви і збільшити стійкість соняшника до засухи і високих температур», — прокоментував менеджер з методів розширення ринку соняшнику та ріпаку компанії BASF Михайло Маленький.

Слід сказати, що «Агропроммаш» і його керівники відкриті до нових технологій. У найближчих планах — введення систем точного землеробства. Почнуть з аналізу грунтів і створення відповідних карт для угідь компанії.

Також тут постійно оновлюють технічний парк. Наприклад, в планах придбати досить потужний трактор, а на додачу до наявного елеватора (на 7 тис. т зберігання) і декількох приміщень для зберігання зерна, хочуть добудувати ще нові складські площі. Ці плани цілком реальні, зокрема, завдяки тому, що у «Агропроммаш» є надійний партнер — Credit Agricole Bank. З ним працюють не тільки по кредитах на сільгосптехніку, а й на добрива, а також зі страхування ризиків. У наступному році спробують співпрацю за векселями для придбання посівного матеріалу.

Поки АгроЕкспедитори розпитували подробиці, заряджаючись ентузіазмом і щирістю Євгена Заквацького, непомітно настав вечір. Величезне яскраво-помаранчеве сонце сідало за обрій.

У наступних матеріалах читайте, що залишилося «за кадром» щоденних звітів-блогів і чекайте нову АгроЕкспедицію — вже по кукурудзі!

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою