День поля Monsanto

День поля Monsanto: обрати оптимальну технологію вирощування кукурудзи

Служба новин 29 вересня 2017 394 0

Які гібриди DEKALB найбільш витривалі в умовах посухи? Яких помилок у технології вирощування кукурудзи не варто припускатися? Які шкідники та хвороби кукурудзи можуть стати «сюрпризом» для аграріїв і як їм запобігти? Про все це сільгоспвиробники дізналися на Дні поля, організованому «Монсанто Україна» у ПСП «Новоселиця» на Житомирщині.

Місце проведення було вибрано невипадково. Адже підприємство «Новоселиця», яким керує Анатолій Березовський, є учасником проекту ДК АМБАСАДОР. Ідея проекту полягає в тому, що підприємства, які стали амбасадорами компанії Monsanto, мають можливість першими випробувати на своїх полях нові й перспективні гібриди кукурудзи, дослідити, як вони поводяться під час застосування різних агротехнологій. Тож агрономи та керівники підприємств із навколишніх районів могли на власні очі побачити й детальніше ознайомитися з тим, як «працюють» технології Monsanto і розкриваються можливості гібридів безпосередньо в умовах їхнього регіону.

Але традиційно день розпочався з презентаційної частини, на якій учасники отримали чимало теоретичної інформації.

Знайомство з Амбасадором

Спершу гостинний керівник підприємства ознайомив присутніх зі своїм господарством.

ПСП «Новоселиця» наразі має земельний банк 2 300 га землі. За структурою посівні площі розподіляються так: по 10—12% озимої пшениці, цукрового буряку, ріпаку та гороху; майже 15% — соняшник; кукурудза на зерно — в межах 25%. Решта площ — під кормовою групою, адже підприємство також займається тваринництвом.

Анатолій Березовський, керівник ПСП «Новоселиця»

Анатолій Березовський, керівник ПСП «Новоселиця»

«Тваринництво дає нам можливість вносити органічні добрива. Цього року почали займатися заготівлею власних компостних добрив. Вносимо їх, зменшуючи кількість мінеральних. Окрім економії, маємо реальне підвищення врожаїв на додатково підживлених органікою ділянках», — зазначив Анатолій Березовський.


За його словами, це особливо було помітно нинішнього сезону — який відзначився мінімальною кількістю опадів, низькими температурами у відповідальні для вегетації періоди та іншими негативними чинниками.

Нелегкий сезон для кукурудзи

Про те, в яких умовах були посіви на випробувальних ділянках, розповів Вадим Волинець, регіональний представник компанії Monsanto у Житомирській області. Насправді кукурудза постійно «переживала» стресові ситуації. Травнева «зима» на неї практично не вплинула — бо сіяли її 4 травня, а приморозки вдарили 10-го. Тож посіви перебували ще у стані шильця. А от далі раз за разом то посуха, то різкі перепади температур (спочатку +32—33°С, а через три дні — +8°С).

Вадим Волинець, регіональний представник компанії Monsanto у Житомирській області

Вадим Волинець, регіональний представник компанії Monsanto у Житомирській області

«Надалі ситуація вирівнялася, але наслідки можна побачити на рослинах — у деяких місцях маємо “підгоряння” кукурудзи і певне недозапилення», — наголосив Вадим Волинець.

Окрім погоди, на стан рослин і на врожайність можуть вплинути також помилки або недотримання технології вирощування кукурудзи. І тоді закладений селекціонерами у гібрид потенціал може не розкритися. Тому фахівці «Монсанто Україна» ще раз нагадали аграріям про важливі моменти агротехнології.

«Ці моменти начебто всім і відомі. Та водночас навіть незначне їх нівелювання й опускання деталей призводить до того, що ми отримуємо серйозні втрати врожайності. А потім намагаємося шукати причину в насінні. Хоча насправді в багатьох випадках на кінцевому результаті позначаються допущені порушення на деяких етапах технології», — зазначив Сергій Братущак, менеджер відділу розвитку продукту та технологій компанії «Монсанто Україна».

Він нагадав, що всі фази розвитку рослини важливі для досягнення кращого результату, але вплинути можна лише на початкові. Насамперед потрібно правильно підібрати гібрид, зробити обробку насіння, сівбу провести в оптимальні терміни, знати, як слід правильно визначити системи живлення і захисту кукурудзи. Тоді надалі вона буде сильнішою і здоровішою, краще переноситиме стресові явища протягом вегетації.

Сергій Братущак, менеджер відділу розвитку продукту та технологій компанії «Монсанто Україна»

Сергій Братущак, менеджер відділу розвитку продукту та технологій компанії «Монсанто Україна»

«Причому кожен наступний фактор може знівелювати успіх попередніх. Скажімо, ви обрали хороший гібрид, під нього підібрали поле, внесли добрива, але порушили строки висіву, — і рослини отримують температурний стрес, втрачають свою продуктивність. Або може бути, що ці всі операції виконали правильно, але не дотримались рекомендованої норми висіву. І рослинам доводиться боротися за своє місце під сонцем. Варто пам’ятати, що такі норми взято не зі стелі. Їх визначали, проводячи дослідження в різних точках України, у відповідних агрокліматичних зонах. Тому цих параметрів бажано дотримуватися», — підкреслив Сергій Братущак.

Три меседжі для клієнтів Монсанто

До слова, деякі експерименти з «правильними» й «неправильними» моментами технології були закладені на випробувальних ділянках. Їхні результати учасники могли побачити на полігоні під час другої частини заходу. А до того присутні дізналися про три основні програми, які «Монсанто Україна» впроваджуватиме найближчим часом. Про них розповів Костянтин Новіков, маркетинг-менеджер Monsanto.

Костянтин Новіков, маркетинг-менеджер Monsanto

Костянтин Новіков, маркетинг-менеджер Monsanto

По-перше, це нова система захисту, яку компанія застосовує для протруювання свого насіння. Із наступного року на ринок вийдуть два продукти — Acceleron Standart і Acceleron Elit. За словами Костянтина Новікова, у них однакова база. Acceleron Standart — це фактично ребрендинг відомого протруйника Пончо+Стандак Топ. А от Acceleron Elit створено з додаванням комбінації Пончо Вотіво. Останній дасть змогу захистити рослини від нематод. І хоч зараз проблематикою цих шкідників в Україні практично ніхто не займається, бо, начебто, значної шкодочинності для кукурудзи вони не мають. Однак аналізи свідчать, що нематоди дедалі більше накопичуються у ґрунтах і, зрештою, їхній вплив на рослини може бути критичним. Тож компанія «Монсанто Україна» зараз проводить широкі дослідження в різних регіонах, щоб зрозуміти, які види нематод пошкоджують кореневу систему кукурудзи, які можуть викликати пригнічення росту і розвитку культури, особливо, на ранніх стадіях.

«Комбінація Acceleron Elit повністю захищає кореневу систему рослини. І не лише від нематод, а й від інших ґрунтових шкідників. Від тих пошкоджень, котрі можуть виникнути через ґрунтову інфекцію. А також загалом збалансувати та стабілізувати розвиток культури на ранніх етапах, коли хвороби можуть найбільше зашкодити», — пояснив Костянтин Новіков.

Другий напрям, який розвиватиме «Монсанто Україна», — цифрові рішення для супутникового догляду за посівами. Вони дають змогу більш ефективно і в правильний час фіксувати й нівелювати ті проблеми, які можуть виникати в полях. Причому, навіть у тих точках, які «з землі» побачити важко. Така система вже функціонує, але «Монсанто» працює над її удосконаленням і наступного року планує запустити пілотний проект, а в 2019-му — повноцінний продукт. Нову програму буде підключено на всіх планшетах, які компанія подарувала своїм партнерам-аграріям.

Костянтин Новіков, маркетинг-менеджер Monsanto

«Новація полягатиме в тому, — розповів Костянтин Новіков, — що у програмі буде використано 2 індекси вегетації. Один — це NDVI, а до нього додасться так званий транспіраційний. Він дає змогу проаналізувати потребу самої рослини у волозі й ті запаси вологи у ґрунті, які необхідні для нормального проходження транспірації та функціонування рослини як живого організму з усіма фізіологічними процесами, включаючи фотосинтез».

Третій напрям стосується фінансових рішень. «Монсанто» вже почала працювати з аграрними розписками. За словами Костянтина Новікова, половина наявних в Україні аграрних розписок належать саме їй. Такі розписки можна використовувати як передоплату за насіння та як погашення заборгованості. Скориставшись такою можливістю, виробники посилюють стабільність своїх господарств, не відтягуючи оборотні кошти від інших потреб.

Також у першій частині заходу свої презентації провели представники компаній Bayer та RDO Україна (офіційний дилер John Deer).

Особливості дослідного поля

Надалі учасники перемістилися безпосередньо на полігон із випробувальними ділянками. Там вони змогли ознайомитися з демонстраційними ділянками дослідів, які мали на меті виявити найбільш оптимальні технологічні прийоми для цього регіону та вплив порушення технології на стан рослин.

Гості дня поля знайомляться з результатами дослідів

Спочатку Володимир Олійник, заступник директора з рослинництва ПСП «Новоселиця», окреслив основні характеристики поля. Загалом воно займає площу 85 га, засіяне гібридом ДКС 4608. А дослідний полігон розмістився на ділянці розміром 320х350 м. Попередником тут був соняшник. Тому довелося двічі проводити дискування, щоб прибрати падалицю. За словами Володимира Олійника, у цьому регіоні в ґрунті недостатньо калію, тому зазвичай на всіх полях господарства вносять хлористий калій у нормі 150 кг/га. Також, оскільки протягом останніх трьох років тут критична ситуація з вологою, застосовують глибоке рихлення.

Демонстрація результатів у полі кукурудзи

«Весною, у передпосівну культивацію, було внесено по 300 кг/га карбаміду. На дослідних ділянках застосували 2 варіанти добрив. Один — це наша традиційна схема, тобто карбамід, а другий, задля порівняння, внесли NPK 33:1:1. Третій варіант дослідів — це органіка на тлі хлористого калію. Із позакореневого живлення давали нутрілант універсальний з карбамідом», — додав Володимир Олійник.

Як пізніше він зізнався нам у коментарі, участь у проекті ДК АМБАСАДОР дає можливість їм самим підбирати оптимальні технології. Зокрема, таким чином у господарстві спочатку познайомилися з гібридом ДКС 4608 на дослідній ділянці, а потім широко включили його у промислові посіви. У нього хоч і велике ФАО — 380, але він добре показав себе в умовах Житомирщини. І минулого року на полях ПСП «Новоселиця» дав урожайність 15 т/га.

Що показали досліди?

Далі учасники Дня поля оглянули 21 дослідну ділянку випробувального полігону та дізналися від фахівців «Монсанто Україна», що:

- Гібриди з трохи нижчим ФАО можна сіяти дещо густіше, але густоту не перебільшувати. Взагалі ж оптимальна норма — 75 тис./га.

- Не варто концентруватися на одному гібриді, хоч як би він подобався. Якщо в одному господарстві сіяти гібриди з різним ФАО, різних груп стиглості, це, по-перше, допоможе розтягнути у часі та спланувати сівбу. А по-друге — зменшить негативні наслідки погодних коливань. Наприклад, якщо один гібрид потрапив під час цвітіння у період посухи, то гібрид з іншим ФАО може «проскочити». Таким чином загальний результат збалансується. За словами Вадима Волинця, варто розподілити посіви за такою структурою: у будь-якому випадку сіяти 10—15% гібридів найбільш раннього ФАО; 20—25% — із трохи більшим ФАО; решта — основний масив, тобто, саме той рівень ФАО, який підходить для цієї зони. Ще можна залишити 10% для найбільш пізнього ФАО — а раптом рік буде для нього вдалим.

ДКС 3511

- Не обов’язково для інтенсивного живлення значно збільшувати норми добрив. Невеликі «кроки» у декілька десятків кілограмів також можуть дати свій ефект. До того ж зекономите кошти.

- Значної різниці між посівами з насінням, протруєним без додаткового інсектициду, і з Пончо+Вотіво, досліди поки що не показали. Але профілактика — це завжди краще, аніж потім втрати врожаю через ураження нематодами.

- Найоптимальніша швидкість руху сівалки — 7 км/год. Це підтвердили результати експерименту на дослідному полігоні. Як зазначив Вадим Волинець, на трьох ділянках сіяли кукурудзу з різною швидкістю сівалки. На стандартній швидкості у 7 км/год кількість пропусків виявилась 1—2, а двійники відсутні взагалі. За швидкості 10 км/год уже присутні 2—3 двійники, 3—4 пропуски. На швидкості 13 км/год — все зростає в геометричній прогресії: двійників 6—8—10, і багато пропусків.

- ФАО 280 - 330 — ідеальне для зони Житомирщини.

- Нові гібриди 3050 й 3151 із ФАО 200 можна сіяти за температури ґрунту 7—8°С. Їхнє зерно має гарну холодостійкість від своїх попередників, які були кременистого типу, а гібрид 3415 придатний для виготовлення круп.

- Гібрид ДКС 3705 із ФАО 300 вирізняється «червонястим» внутрішнім кольором зерна, має одну з найбільших мас тисячі насінин — до 360 г і його можна вирощувати за мінімального обробітку ґрунту.

Це лише частина з усього масиву цікавої й корисної інформації, яку не лише почули учасники Дня поля, а й могли побачити на власні очі. День видався насиченим і ми розпитали у представників агропідприємств регіону, котрі приїхали на захід, з якими враженнями вони повертаються додому.

Мирослав Цеплий, агроном ТОВ «Олімп-Агро» (Житомирська обл., с. Котлярка):


«У нашому господарстві із 10 тис. га — 6 тис. га відведено під кукурудзу. Чималу частину з них засіяно гібридами DEKALB. Тобто досвід співробітництва з Монсанто ми вже маємо, але сьогодні я й справді почув багато цікавого і навіть нового. Ті самі нематоди, про які ніхто не замислюється. А вони ж дійсно можуть шкодити кореневій системі рослин. Також перегляну нашу наявну технологію. Проаналізую — можливо, і справді треба врахувати моменти, про які сьогодні говорили».

Михайло Паламарчук, головний агроном ПСП «Сокільча» (Попільнянський район Житомирської обл.):


«Кукурудзу ми сіємо і на зерно, і на силос. Посіви цієї культури займають до 40% усіх площ. Ми й самі закладаємо досліди для своїх експериментів. Але подивитися на такі дослідні ділянки в інших господарствах — також цікаво. Особливо, якщо їх «курують» безпосередньо фахівці компанії, яка займається селекцією. Можна також придивитися, як спрацьовують засоби захисту. А то в нас цього року через погоду не дуже вдало спрацювали гербіциди. Тож мав нагоду обговорили цю проблему з колегами. А ще — порівняти свої товарні посіви гібридів із представленими тут. Наприклад, нам подобаються гібриди ДКC 3511 і ДКC 4795 — дуже підходящі для наших ґрунтів, дають стабільні врожаї і мають хорошу вологовіддачу».

До слова, у проекті ДК АМБАСАДОР закладено 10 таких полігонів у різних агрокліматичних зонах України. За словами Вадима Волинця, це не просто лінійка, висіяна для порівняння з конкурентами. Ця лінійка випробувань дає змогу господарству зрозуміти суть дослідів. І, відповідно, зробити для себе правильні висновки, обрати ту технологію, яка принесе йому найкращий результат.

© Алла Гусарова, Kurkul.com, 2017

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою