Кукурудза полетіла на Київщину
Kurkul.com

АгроЕкспедиція Кукурудза 2017. Вінницька область: Відродження, ФГ Салій і Агрошляхбуд

АгроЕкспедиція «Кукурудза 2017» 29 вересня 2017 434 0

Третій день Агроекспедіціі по кукурудзі перший екіпаж планував почати з підприємства «Калинівський Агрохім» компанії «Кусто Агро». Але через вибухи на складі боєприпасів в Калинівці маршрут в терміновому порядку довелося міняти. І якщо напередодні ввечері були надії поїхати на підприємство, вікна, що дрижать від ударної хвилі розсіяли всі сумніви.

Проте кукурудзяна подорож триває. Разом з нашими партнерами - Bayer, «Бізон-Тех», «Лімагрейн Україна», Credit Agricole Bank, PEUGEOT CITROЁN UKRAINE - ми побудували не менш цікавий маршрут по Вінничині. Поїхали!

Але для початку давайте розберемося, що ж являє собою вінницька кукурудза.

  1. Кукурудза займає друге місце в області по площі, лише трохи поступаючись озимій пшениці.

  2. За результатами 2016 р Житомирська область займала 6-е місце серед регіонів по площі і 2-е - по врожайності.

  3. У 2017 році загальна площа посівів кукурудзи в сільськогосподарських підприємствах області становить 307 тис. Га, що майже на 14% перевищує минулорічний показник.

  4. З 2016 року обсяги виробництва кукурудзи в регіоні склали понад 2,1 млн т (середня врожайність майже 8,8 т / га).

Тенденції кукурудзяного сезону на Вінничині

  1. Область за впогодними умовами і грунтами практично ідеально підходить для вирощування кукурудзи. Навіть в погані роки тут «знімають» по 6 т / га. В цьому році, незважаючи на зачепившись регіон весняні заморозки і що послідувала спеку, врожайність істотно не знизиться. У багатьох підприємств потенціал — 10-12 т / га.

  2. У нинішньому сезоні шкідники особливо не «буйствували», за винятком совки і кукурудзяного метелика. Боролися з ними переважно за рахунок внесення трихограми.

  3. Деякі підприємства сіяли кукурудзу в травні, наче «передчували» заморозки. Хоча самі це пояснюють старим правилом, що заморозки можуть вдарити аж «до 9 травня».

  4. Частина підприємств області пересівалось. Одні через побоювання, що кукурудза не виживе після заморозків, інші - через неякісне насіння.

  5. Погодні умови по області сильно різняться. У середній смузі - Тетіївському, Вінницькому, Немирівському, Іллінецькому, Оратівському районах переважно не було проблем з опадами. Наприклад, в Немирівському районі, коли наливалося зерно, випало 40 мм, в серпні — 45 мм, у вересні — 60 мм. На півночі області теж були непогані дощі. У Липовецькому районі з 1 квітня до сьогоднішнього дня випало 250 мм опадів. А, наприклад, на півдні — в Чечельницькому районі — з травня і до сьогодні випало всього 14 мм опадів.

  6. Цілком логічно, що в цьому сезоні багато вінницьких аграріїв зосередились на засухостойких гібридах кукурудзи.

Кукурудзяне «відродження» зі східним акцентом

Перший пункт призначення - ФГ «Відродження» в Немирівському районі. Коли українців лякають, що після відкриття ринку землі її скуплять китайці, в районі іноді жартують, що тут вони це зробили ще 20 років тому. Тут, в Немирівському та Вінницькому районах, на площі 4 тис. га працюють три агропідприємства ФГ «Відродження», «Ромашка» і «Воловодівка», якими володіють вихідці з Китаю - брати Геннадій та Дмитро Вайни.

Їхній батько Ю Чен і мати Етто Фітелінг познайомилися в невеликому містечку Чугучак на кордоні Китаю і Казахстану. Після смерті батька сім'я переїхала до Казахстану, а потім частина родичів перебралася на батьківщину матері - Немирівщину. Тоді ж брати вирішили зайнятися сільським господарством. Почали домовлятися з головами колгоспів району про оренду землі. Серед них тоді був і зустрічаючий нас головний агроном трьох підприємств Василь Ткаченко.


Василь Ткаченко, головний агроном підприємств «Відродження», «Ромашка» і «Воловодівка»

«У той час одиниці йшли в сільське господарство, а вони якось відразу відчули його потенціал. Я ж був головою колгоспу в селі Сподахи. Вони приходили, запитували про землю. Так що вже тоді допомагав Вайнам підніматися. А бачите як вийшло, пройшли роки і став у них — посміхається Василь Степанович.

На підприємствах вирощують ярий ячмінь, озиму пшеницю, ріпак, сою, пшеницю і кукурудзу. Кілька років тому відмовилися від цукрових буряків.

Василь Степанович не без гордості підкреслює, що грунти в їхньому районі найкращі — чорноземи і підзолисті. Відсоток гумусу варіюється між 3,8 і 4,5.

Технологія вирощування кукурудзи в ФГ «Відродження»

Гібриди. Що стосується кукурудзи, в цьому році посіяли, як і в минулому - 650 га. Працюють з трьома гібридами - ЛГ 3258, Адевей (обидва Limagrain) і Люціус (Syngenta).

Раніше сіяли Монсанто, DuPont Pioneer, а також українську селекцію. За словами агронома, імпортні гібриди непогано себе зарекомендували, хоча і поступаються Limagrain і Syngenta. А ось вітчизняні гібриди засмутили.



За словами Василя Ткаченка, начебто і підняли врожайність, але вологовіддача - шалена. Треба багато витрат, щоб висушити зерно.
 Олександр Лірник, керівник Вінницького структурного підрозділу «Бізон-Тех»

«Гібрид Адевей цікавий також своєю властивістю« стей грін ». Завдяки чому можна «вбити двох зайців одночасно» - і зібрати хороший урожай по зерну, і отримати високоякісний силос. Так як в період зрілості качан вже сухий і готовий до збирання, а стебло при цьому залишається зеленим », — додав Олександр Лірник, керівник Вінницького структурного підрозділу« Бізон-Тех ».

На підприємствах є власна сушилка потужністю 200 т / добу. Працює на газу. Під сушилку підлаштовуються і під час збирання — намагаються прибирати не більше 200 т в день. Для цього достатньо одного комбайна. До речі, під кукурудзу спеціально купили Case IH 3883. Решту комбайнів — наймають.


Посіви кукурудзи ФГ «Відродження»

Заходимо на поля, де посіяли гібрид ЛГ 3258. У ряді місць кукурудза виламана. Василь Степанович жартує:

«Не дарма ж Хрущов говорив, що кукурудза — народна культура. Ну, хоче людина зварити дитині пару качанів або качок в господарстві хоче погодувати. Ось, ми і взяли квадрокоптер, щоб відстежувати розкрадання, але, в принципі ще нікого не штрафували ».


Василь Ткаченко показує кукурудзу ФГ «Відродження»

Агроном бере в руки початок і оцінююче примружується. Каже, що з цього гібриду розраховують на 10,5-11 т / га. А судячи з деяких качанів, потенціал врожайності доходить і до 14 т / га. Коли були заморозки, кукурудза посиніла, думали, що будуть пересівати. Але гібрид гідно витримав негоду.

Технічний експерт компанії «Лімагрейн Україна» Дмитро Мосійчук підтверджує прогноз врожайності.



Посів.
Сіяли кукурудзу на початку квітня — 15-го завершили посів. Норма висіву — 75 тис. / Га, глибина — 3-4 см.

Захист рослин. На підприємствах захищають рослини ще на рівні закупівлі насіння — намагаються купувати тільки протруєне. Коли кукурудза була висотою в 1,5 м, вносили інсектицид з діючою речовиною тіаметоксам, оскільки виникали проблеми з луговим метеликом. Крім того, виконали одну гербіцидну обробку Майстер Пауер. Агроном задоволений, як спрацював гербіцид. З посмішкою говорить, що навіть в якісь моменти було «нецікаво дивитися на кукурудзу» — поле було ідеально чисте.


Качан кукурудзи, пошкоджений луговим метеликом

Регіональний представник у Вінницькій області Bayer Дмитро Бандрівський розповідає, що на відміну від інших гербіцидів Майстер Пауер достатньо внести один раз.



Добрива.
З осені давали 150 кг нітраммофоски, діаммофоски 10:26:26. Навесні внесли 4 ц / га КАСу.

Василь Степанович всім своїм виглядом і настроєм уособлює любов до своєї роботи.

«Якщо людина любить свою роботу, а за неї ще платять, хто буде незадоволений? Особливо, якщо вкладаєш і душу, і гроші, і надію, а потім отримуєш результат — це вдвічі приємніше », — каже фахівець.


Кукурудза в полі ФГ «Відродження»

Єдине, що його засмучує — кваліфікація молодих агрономів. Хоча попит на них великий, навіть в їхньому підприємстві.

Ну, і вже перед прощанням Василь Ткаченко поділився деякими агрономічними ритуалами. Важливі операції — ні посів, ні прибирання — ніколи не починає в понеділок. Каже, це традиція ще з часів СРСР. Крім того, сіяти завжди починають до села, а не від села. Сподівається, що його секрети допоможуть іншим агрономам :)


АгроЕкспедитори в полі ФГ «Відродження»

Сподівається і вся команда АгроЕкспедиторів. Але час не чекає — попереду наступне підприємство.

ФГ «Салій»: на прохання трудящих

У першій компанії ми надихнулися професіоналом, який мало не з дитинства знав, що агрономія — це його доля. А в наступному господарстві нам пощастило познайомитися з людиною, яка ще років 10 тому навіть не думала, що шляхи-дороги приведуть не просто в сільське господарство, а в лідери серед аграріїв свого району.

Як з водія тролейбуса стати успішним фермером — розповів нам Анатолій Салій, директор і засновник однойменного фермерського господарства.

Анатолій Салій, директор і засновник фермерського господарства «Салій»

Його землі розташовані в Оратівському районі Вінницької області. Почалося все з того, що земельні паї, що належать родині Саліїв, виявилися найбільшим наділом в межах однієї з сільських рад. І односельці, які побоювалися віддавати свої наділи «чужакам», буквально вмовили його взяти під свою «відповідальність» і їх землю. І Анатолій Вікторович цю відповідальність реалізував сповна.

«Хотів довести, що можна досягати результату, якщо ти землю любиш, вдень і вночі готовий на ній працювати», — відповів Анатолій Салій на наше запитання про те, як же він зважився на такі зміни в житті.

Навчався всьому сам. Коли прийшов до господарства, фахівців там, по суті, не було. Через два роки, коли вже додавалися нові паї, і з'являлася техніка, взяв на роботу бригадира. І вже через 4 роки — агронома. Але до сих пір вникає в усе сам, не перестаючи вчитися і розвиватися.


Кукурудзяне поле ФГ «Салій»

Сьогодні у ФГ «Салій» в обробці 1100 га. З них 450 га — під ріпаком, 400 га — під зерновою групою. Кукурудзи і соняшнику — по 220 га, цукрових буряків — 60 га. А ще у господарства є своя молочна ферма. Її історія почалася з кількох придбаних корів і бичка — просто, щоб дати людям роботу. Тепер це окремий напрямок бізнесу. У господарстві 180 голів дійного стада і 95 нетелей. Допомагають в цьому відведені 100 га землі під кормову групу культур.



Землі фермерського господарства дісталася різні — і чорноземи, і глинисті грунти. Тут вважають, що для таких полів найкраща система обробки — оранка.

І насіння, і засоби захисту, і добрива намагаються купувати у перевірених компаній. Як розповів нам Анатолій Салій, на початку свого фермерського шляху він не мав достатньо обігових коштів, тому звернувся до декількох компаній з проханням придбати ЗЗР з відстрочкою платежу. Відразу погодилися тільки в «Бізон-Тех». З того часу їх співпраця триває на такій же незмінній довірі.

«Може, іноді тут трохи дорожче, зате я впевнений і в якості, і в своєчасних поставках. Та й сам намагаюся їх не підводити. Якщо беру щось в кредит, то осінь почалася, продукцію реалізуємо, і я завжди пам'ятаю, що потрібно відразу зробити виплати для «Бізон-Тех», — відверто розповів Анатолій Вікторович.


Анатолій Салій

Вирощування кукурудзи в ФГ «Салій»

Посів. У цьому господарстві кукурудзу сіють в першій половині квітня. Поле, яке показав нам Анатолій Вікторович, якраз розташовувалося на тих самих наділах, з яких починалася історія підприємства. На ньому посіяли два гібриди кукурудзи, але основні площі займає гібрид Адевей (Limagrain). Попередник — соняшник.

Цього року холодна весна дещо зіпсувала види на майбутній урожай. А потім додалася спека саме в період зав'язування кукурудзяних качанів. Але, як вважає господар підприємства, навіть з урахуванням цих проблемних факторів і того, що земля тут глиниста, попередніми оцінками врожаю він в цілому задоволений. Особливо тим, що вдало вибрав гібрид. І, звичайно, постаралися дотриматися всіх правил технології.

Сіяли і з густотою 85 тис. / Га, сівалкою Gaspardo, даючи в рядки 170 кг / га нітроамофоски і 80 кг / га селітри.

Система захисту. Після сходів обробили посіви препаратом Майстер Пауер в нормі 1,5 л / га. Ми переконалися, що гербіцид спрацював ефективно — поле було чистим. Хоча Анатолій Салій стверджує, що це поле проблемне: рясніє і мишієм, і пирієм, і мар'ю білою, і осотом польовим. Раніше в господарстві намагалися боротися з ними різними препаратами —генериками. Цього року вирішили спробувати «фірмовий» засіб. Результатом задоволені і в майбутньому планують використовувати тільки оригінатор.


Кукурудза ФГ «Салій»

Оцінив чистоту посівів і наш експерт — регіональний представник по Вінницькій області компанії Bayer Дмитро Бандрівський. Підтвердив, що із застосуванням даного препарату у господарства ніяких проблем з перерахованими бур'янами тепер не буде.


Дмитро Бандрівський, регіональний представник по Вінницькій області компанії Bayer

Крім гербіциду, інших захисних засобів не використовували. Так як не бачили в них потреби. Але наші експерти помітили на кукурудзі небажаного «гостя».

«Більше з'явилося стеблового кукурудзяного метелика. Швидше за все, тому що були високі температури, що дало можливість шкіднику розвиватися. Думаю, ми все-таки прийдемо до того, що на кукурудзі будемо застосовувати інсектициди. Хоча на даний момент економічного порогу шкодочинності немає, але раніше стеблового метелика практично не спостерігалося. А зараз — все більше і більше », — зауважив Анатолій Легкий, менеджер з продажу компанії «Бізон-Тех ».


Анатолій Легкий, менеджер з продажу компанії «Бізон-Тех»

ФАО. Анатолій Салій сказав, що в цьому році вони на своїх полях провели невеликий моніторинг і виявили, що показники вологості гібридів з ФАО 350 були на рівні 24-25%, тоді як у гібридів з меншим ФАО вологість була в середньому 20%. А до збору врожаю при цьому залишалося ще багато часу. Зробили висновок, що нинішні погодні умови цілком дозволяють вирощувати в цьому регіоні кукурудзу з більш високим ФАО і отримувати більш високу врожайність.



Урожайність.
Це невелике фермерське господарство має одні з кращих показників в районі. Так, рапс в цьому році зібрали з врожайністю близько 4 т / га на круг. Соняшник - також 4 т / га. А з кукурудзи з року в рік отримують в межах 10 т / га. У минулому році на одному з полів зібрали навіть 14 т / га.

Хотілося ще багато про що розпитати Анатолія Вікторовича, але нас уже чекали в наступному господарстві. Тому, вручивши подарунки і зробивши, хоч і прощальне, але веселе фото, АгроЕкспедитори рушили в дорогу


Фото в поле ФГ «Салій» на пам'ять

«Агрошляхбуд»: шляхи зниження ризиків

Коли ми вперше почули назву господарства, в яке їдемо, то дещо здивувалися. Чуєш «Агрошляхбуд» — і уявляєш собі снують вантажівки з щебенем і грейдери, які укладають асфальт десь на «автобані» Оратів-Іллінці. Насправді підприємству, що сьогодні обробляє 1000 га землі в тому ж Оратівському районі, назва дісталася у спадок. І воно вже добре відомо в регіоні, хоч і не найбільше.



Агронома господарства Олександра Лошака ми відірвали від дуже важливої справи — як раз в цей час відбувалася збирання цукрових буряків.


Олександр Лошак, агроном господарства «Агрошляхбуд»

Крім цукрових буряків, під які тут було відведено 150 га, в господарстві ще вирощують озиму пшеницю (150 га), ріпак (150 га), кукурудзу (300 га), трохи сої (20 га), а ще соняшник, частку якого в сівозміні зменшуватимуть. Натомість збільшать площі під кукурудзою. Так як в минулому році ця культура була для них найбільш рентабельною — вдалося отримати майже 11 т / га на круг. Хочуть розвинути цей успіх і в подальшому.

 

Обробіток грунту. З грунтами підприємству пощастило. У цьому районі, в основному, типові чорноземи, з вмістом гумусу до 4% з близькою до нейтральної кислотністю. Відповідно тут застосовують оранку і при — культивацію.

Гібриди. Поле, на яке приїхала АгроЕкспедіція, займало 220 га, включаючи демо-ділянки. Раніше в господарстві сіяли гібриди селекції компаній DuPont Pioneer і Syngenta. А зараз вирішили звернути увагу на Limagrain. Оглянута командою агроекспедиторов демо-ділянка — спільний проект «Агрошляхбуд» з компанією «Лімагрейн Україна». Тут висіяно відразу 9 гібридів (8 зернових і 1 силосний) з ФАО від 210 до 380.


Зараз в господарстві вирішили звернути увагу на гібриди селекції Limagrain

«Під кожен гібрид виділено по 0,2 га. Оскільки випробувальна ділянка знаходиться в однакових умовах з промисловим посівом гібрида іншого виробника, після збирання врожаю можна буде чітко побачити недоліки і переваги кожного », — зауважив Дмитро Мусійчук, агротехнолог компанії «Лімагрейн Україна ».


Дмитро Мусійчук, агротехнолог компанії «Лімагрейн Україна»

Посів. Попередником був соняшник. Як ми побачили, це звичайна практика для більшості вінницьких аграріїв.

«Ми пробували по соняшнику сіяти озиму пшеницю, але прийшли до висновку, що краще все-таки по ньому сіяти кукурудзу. Хоча є поля, де вже 3 роки поспіль сіємо кукурудзу по кукурудзі. Особливих негативів не побачив, але все-таки як основний метод застосовувати його не будемо », — говорить Олександр Лошак.


Кукурудзу тут сіяли 22 квітня. Хоча багато господарств в районі проводили посів на початку квітня. Олександр Миколайович вважає, що вони надто поспішають.

«Як нас вчили, сіяти кукурудзу треба так, щоб сходи з'явилися 9 травня. Чому так? Тому що в нашій зоні, в тому ж Оратівському районі, період ймовірних заморозків, закінчується саме в цей календарний день. Так навіщо сіяти 10 квітня, якщо попереду ще місяць, коли залишається ризик заморозити сходи?», — пояснює свою позицію Олександр Лошак.


Кукурудза «Агрошляхбуд»

Густота посіву. Олександр Миколайовича вважає, що «економити» на цьому не варто. На демо-полі кукурудзу сіяли з густотою 87-92 тис. / га. Вибирали норми не «по каталогу», а з особистого досвіду.

«Ми, бувало, і більше сіяли. У минулому році, наприклад, практикували і по 100 тис. / га. До речі, і з ріпаком на інших не рівняємося. Всі сіють по 500 тис. / га, а ми по 700-750. І результатом задоволені », — уточнює головний агроном.

Система добрив. Під кукурудзу вносять карбамід — восени і навесні приблизно по 300 кг / га. А потім під посів в рядки вносили нітроамофоску 16:16:16 по 150 кг / га. 8-рядна сівалка Masio Gaspargo дозволяє проводити посів з одночасним внесенням добрив.

Система захисту. Як і в попередніх господарствах, в «Агрошляхбуд» особливих загроз з боку хвороб і шкідників для кукурудзи поки не відчули. Тому обходяться покупкою вже протруєного насіння (в даному випадку — фунгіцидом Пончо компанії Bayer). Якщо виявляють на посівах шкідників, проводять обробку інсектицидами.

А ще розкидають з дельтаплана трихограму — 2 рази по 100 тис. / га, а якщо вже рослини викинули волоті, то 150 тис. / га.

Прогнозувати врожай на демо-ділянках Олександр Лошак поки не зважився, зате наші експерти визначили, що навряд чи якийсь із висіяних гібридів дасть менше 9 т / га.

При цьому головний агроном вже пригледів собі новий гібрид для товарних посівів на наступний рік. Як він нам зізнався, це Адевей. Він виділив його серед інших не тільки за видами на врожайність, а й за його посухостійкість.

На традиційне запитання агроекспедиторов про найулюбленішу культуру Олександр Лошак, звичайно ж, відповів — кукурудза!

За його словами, серед всіх культур виробництво кукурудзи найменш ризиковане. Наприклад, ріпак чи пшеницю може град вибити, знищивши весь урожай, і праця піде нанівець. А кукурудза — більш стійка до будь-яких стихійних лих. Крім того, вона більш стабільна в плані врожаю. І вал зерна дає більше, і фінансовий результат зазвичай радує, — пояснив головний агроном свої культурні уподобання.


Василь Білозерських, заступник директора Департаменту підтримки Агро Бізнесу Credit Agricole Bank

«Був приємно здивований, що Вінниччина, яка завжди асоціювалася з великими агрохолдингами, це ще і фермерський регіон. В Оратівському районі, як ми побачили, працюють досить успішні фермерські господарства. І при цьому вони показують приголомшливі результати, наприклад, по кукурудзі 14 т / га, по ріпаку 4-5 т / га і по іншим культурам », — поділився своїми враженнями Василь Білозерських, заступник директора Департаменту підтримки Агро Бізнесу Credit Agricole Bank.

Агроекспедитори на третій день маршруту вже й самі перейнялися ніжними почуттями до цієї культури. Напевно, не останню роль зіграли люди, які зустрічалися нам на шляху. Тому повні вражень, прощаємося з Поділлям і готуємося до нової точки — Полтавщини!


Фото на пам'ять

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою