Цукрові буряки

АгроЕкспедиція Цукровий буряк 2017. Тернопільська та Хмельницька області: Медобори і Сварог Вест Груп

АгроЕкспедиція «Цукровий буряк 2017» 30 жовтня 2017 249 0

Перший екіпаж АгроЕкспедиції уже четвертий день мандрує буряковою Україною. Зараз ми дізналися про секрети вирощування цукрових буряків у «Агрофірмі Медобори» , що входить до структури «Агрохолдинг 2012». Також ми заїхали у гості до корпорації «Сварог Вест Груп», компанії, у якій саме солодкий корінь став початком успіху.

Разом з нами за ще однією порцією солодких історій вирушили експерти з компаній Bayer, КВС-УКРАЇНА, «Бізон-Тех», Credit Agricole Bank та PEUGEOT CITROЁN UKRAINE.

Технологія вирощування цукрових буряків у «Агрофірмі Медобори»

Тернопільщина виявилась настільки гостинною, що ми вирішили ще трохи затриматись тут та відвідати ще одне цікаве агропідприємство, «Агрофірму Медобори». Воно долучилося до «Агрохолдингу 2012» у квітні цього року.

Земельний банк господарства становить 3300 га. Окрім рослинництва тут також займаються тваринництвом: мають 1000 голів ВРХ та комплекс на 50 свиноматок. Також є у господарстві й невелика власна пасіка на 30 бджолосімей. У компанії працює 206 робітників. У майбутньому планують вкласти кошти у технологічне переобладнання тваринницького комплексу.

Збір урожаю на полях підприємства «Агрофірма Медобори»

Половина земель підприємства відведена під зернові культури, інша половина — під олійні, технічні та кормові.

Цього року озима пшениця показала урожайність 6,6 т/га, ярий ячмінь 7,6 т/га, горох 5,7 т/га, соняшник 3,7 т/га, ріпак 3,4 т/га, соя 3,1 т/га. Вже почали збирання кукурудзи, запланована урожайність якої становить 12 т/га.

Підприємство уклало угоду про постачання цукрових буряків на завод компанії «Радехівський цукор». Цьогоріч буряки у господарстві займають площу 270 га.

Після теплого прийому та спілкування з керівництвом вирушаємо на поле разом із головним агрономом Анатолієм Коваленком. Тут ми більш детально обговорили технологію вирощування, яка застосовується на підприємстві.

Цукрові буряки підприємства «Агрофірма Медобори»

Попередником була озима пшениця, яку сіяли після гороху.

Обробіток ґрунту включає дискування та передпосівну культивацію. Після збирання попередника двічі виконали лущення стерні, потім глибоку оранку на 30-32 см. Далі вирівняли площі, а навесні провели закриття вологи боронуванням.

Сівбу розпочали 2 квітня, використали насіння гібриду Beta Seeds BTS 980. Норма висіву — 1,3 пос.од./га, густота до збирання склала 108-110 тис./га.

Система добрив. Восени внесли 50 т/га органічних добрив, а також 400 кг/га тукосуміші. Навесні внесли 200 кг/га нітроамофоски та 200 кг/га аміачної селітри.

Система захисту. Гербіцидний захист рослин проводився у три етапи:

  • 1 обробка — Бетанал Експерт 1 л/га та метамітрон 1,4 л/га;
  • 2 обробка (через 8-10 днів) — Бетанал Експерт 1 л/га та ленацил 0,3 л/га;
  • 3 обробка (через 8-10 днів) — Бетанал Експерт 1 л/га та ленацил 0,3 л/га.

Також, з огляду на стан посівів, може використовуватися проти злаковий гербіцид з д.р. пропахізафоп у нормі 0,9 л/га.

Відчутних проблем зі шкідниками цього року не спостерігалось. Фунгіцидний захист складався з обробки препаратом Сфера Макс 0,4 л/га та другої обробки тіофанат-метилом 0,6 л/га.

«З компанією Bayer співпрацюємо давно, відмінні препарати, котрі нас повністю влаштовують. На нашій території знаходиться Байєр АгроАрена, де вони випробовують свої препарати, ну й, звичайно, результати випробувань ми отримуємо першими та використовуємо в себе», — розповідає Анатолій Коваленко.

Анатолій Коваленко, головний агроном підприємства «Агрофірма Медобори»

Урожайність. Збирання цукрових буряків розпочали 12 жовтня, але ще не закінчили. На сьогодні викопали 240 га, прогнозована урожайність — 75-80 т/га. Цукристість становить 17,8%.

Разом з регіональним представником «КВС-УКРАЇНА» Михайлом Макухом та головним агрономом підприємства «Медобори» вирішили також заїхати на демо-ділянки Байєр АгроАрена. Тут були представлені гібриди різних виробників під гербіцидним захистом Bayer. Також нам більш детально розповіли про систему КОНВІЗО© СМАРТ, яка теж проходить тут випробування.

Технологія КОНВІЗО© СМАРТ — це спільна розробка Bayer та «КВС-УКРАЇНА», пояснив нам Михайло Макух. Вона створена для зменшення хімічного навантаження при вирощуванні цукрових буряків. Насіння представлене селекцією KWS, а гербіцидний захист — препаратом Конвізо 1 від Bayer.

«Бувають сезони, коли потрібно прибрати бур’яни, а у поле «залізти» немає можливості. Конвізо 1 дає змогу прибирати бур’яни у тій фазі розвитку цукрових буряків, коли препарати бетанальної групи використовувати вже не можна. І найцікавіше — немає ніякого пестицидного навантаження на буряк. Навіть якщо дати подвійну дозу за екстремальних умов, фітотоксичності на буряках не спостерігається. Що стосується урожайності, четверте покоління гібридів КОНВІЗО© СМАРТ вже конкурентоспроможне на ринку. На цих демо-посівах вдалося отримати урожайність 85 т/га. я вважаю, такі показники урожайності зацікавлять аграріїв», — каже Михайло Макух.

Михайло Макух, регіональний представник «КВС-УКРАЇНА»

Час на «ревізію» підприємства «Медобори» вичерпано, отож ми прощаємося та прямуємо на Хмельниччину.

Хмельницька область займає 11,8% загальноукраїнського виробництва цукрових буряків. Культура посідає 7 місце у регіоні за обсягами посівних площ.

Особливості виробництва цукрових буряків у поточному сезоні на Хмельниччині були такими:

  • Холодний початок. Весна у регіоні була холодною. У квітні вдарили морози, а на початку травня місцями пройшов невеликий сніг. Через це сходи отримали пізно. Ті культури, що вже встигли зійти до заморозків, трохи «пригальмували» у розвитку. Окрім того, така погода призвела до затримки вегетації на 2 тижні. На той момент агровиробники вже налаштувалися отримати урожай гірший, ніж у 2016 році.
  • Допомога з неба. Протягом 2015-2016 рр. Хмельницька область страждала від посухи. Цей рік нарешті порадував аграріїв дощами. З початку року тут вже випало 600 мм опадів, і саме вони врятували посіви, що постраждали від морозів.
  • Тепле літо. Те тепло, яке рослини недоотримали навесні, повністю компенсувало літо. Регіон не оминула аномальна спека, але негативних результатів не було. Навпаки: достатня кількість вологи та тепла дозволила аграріям зібрати гарні врожаї зернових та олійних культур.
  • Багато буряків, багато цукру. Незважаючи на те, що рік видався вологим, а період збирання цукрових буряків супроводжувався дощами, коренеплоди втримали у собі цукор. Зараз аграрії збирають у середньому 60-70 т/га, при цьому цукристість тримається на середньому рівні 17%.

Технологія вирощування цукрових буряків у корпорації «Сварог Вест Груп»

Обираючи, до кого б заїхати у гості в Хмельницькій області, ми не могли пропустити корпорацію «Сварог Вест Груп». Адже цей агрохолдинг 14 років тому починався з невеликого відділу з постачання сировини у структурі Шепетівського цукрового заводу. Ну хіба ми могли проїхати повз компанію з такою «цукровою» історією?

Тут нас зустріли Сергій Філюк, новопризначений виконавчий директор проекту рослинництва та член ради директорів корпорації, та Филимон Антонюк, головний агроном корпорації. До слова, Филимон Петрович приймає АгроЕкспедицію не вперше, але вперше ми приїхали сюди дивитись саме цукрові буряки.

Про історію корпорації нам розповідає Сергій Філюк.

«Корпорація починалась з Шепетівського цукрового заводу. Коли у 2003 році постало питання, де брати буряки для заводу, відділ із забезпечення сировиною прийняв рішення вирощувати коренеплоди самостійно. Тоді об’єднали 6 підприємств у одну структуру, а цукрові буряки стали пріоритетною культурою», — згадує аграрій.

Сергій Філюк, виконавчий директор проекту рослинництва та член ради директорів корпорації «Сварог Вест Груп»

За 13 років багато що змінилося. Сьогодні до корпорації входить близько 30 підприємств, а земельний банк нараховує до 80 тис. га. Цукрові буряки втратили позиції пріоритетної культури, проте все ще залишаються стратегічно важливими у виробництві. Цього року під них виділили 7,8 тис. га. Також тут вирощують озимі зернові, кукурудзу, пивоварний ячмінь, соняшник та сою, активно розвивають вирощування нішевих культур.

Окрім цього, у «Сварог Вест Груп» нещодавно зайнялися органічним землеробством. Поки що землі проходять сертифікацію. Цього року компанія вирощувала органічну пшеницю, льон, гречку, спельту, просо та гарбузи.

Але час вирушати на поле, щоб побачити, як тут вирощують цукрові буряки.

Обробіток ґрунту. Вирощуючи цукрові буряки, у корпорації робили спроби експериментувати з обробітком ґрунту. Проте поверхневий обробіток не дав бажаного результату, тому зараз цукрові буряки вирощують виключно по глибокій оранці. На полі, яке ми оглядали, після збирання попередника — озимої пшениці, провели лущення стерні, а потім глибоку оранку.

Сівба проводилась 8 квітня з нормою висіву 1,3 пос.од./га. Густота до збирання становить 102 тис./га. Сіяли гібрид Талтос селекції SesVanderhave.

Система добрив. За словами Филимона Антонюка, агрономи корпорації у вирощуванні цукрових буряків дуже серйозно ставляться до мінеральних добрив. Після оранки на поля вносять калійні (160 кг/га) та фосфорні (120 кг/га) добрива.

Крім того, цього року корпорація придбала спеціальні сівалки, що дозволяють вносити добрива локально: 5 см від рядка та 10-12 см в глибину. В рядок вносять стартове мінеральне добриво. Норма внесення азоту: діючу речовину вносять у два прийоми — 180 кг/га карбаміду та 300 кг/га КАС.

«Випробовували внесення діамофоски 10:26:26 по 300 кг/га. Локальне внесення не просто дозволило нам живити безпосередньо насіння, але й заощадити близько 30% добрив. Ми бачимо ефект на посівах та відчуваємо його економічно», — коментує Филимон Антонюк.

Филимон Антонюк, головний агроном «Сварог Вест Груп»

Система захисту. Після посіву на поле внесли ґрунтовий гербіцид, але його не заробляють. У фазі сім'ядоль вносили гербіцид і страхове за три внесення. За словами головного агронома корпорації, перерви між внесеннями залежать від погоди: сухо — 10-12 днів, йдуть дощі — 8-9 днів.

Фунгіцидну обробку проводили два рази профілактично. Другий раз через 18-20 днів після першого.

«Ми задоволені препаратами, хвороби не прогресують. Тут на полі є трохи церкоспорозу, але він не перевищує поріг шкодочинності і необхідності у третій обробці немає», — каже Филимон Антонюк.

Препарати та насіння корпорація вже 4 роки купує у компаній Bayer, Август, Strube, SesVanderhave і «Бізон-Тех».

«Наше співробітництво розпочалося більше 3 років тому з невеликих партій. Але разом з тим, як росли ми, розвивалося й наше партнерство. Зараз ми забезпечуємо компанію насінням, ЗЗР та мікродобривами. З такою корпорацією завжди приємно співпрацювати. Ви ж знаєте, у них рекордні показники урожайності не лише у регіоні, але й в Україні. Тут запроваджують інновації, дотримуються технологій і, найголовніше, мають розуміння усіх деталей та особливостей процесу», — розповідає про співробітництво Олег Кузченко, представник компанії «Бізон-Тех».

Урожайність. За підрахунками головного агронома, біологічна урожайність цукрових буряків на полі складає 72 т/га. Збирання вже завершують. У всій корпорації залишилось незібраними 1700 га, але за два тижні планують завершити. Буряки здають на 4 заводи: основна частина йде на Шепетівський цукровий завод, все інше везуть на Старокостянтинівський, Наркевицький та Радехівський цукрові заводи. Середня цукристість буряків — 17%.

Розпитавши про технологію, ми ще трохи пофотографувались на фоні солодких коренеплодів, вручили подарунки та вирушили в дорогу. На прощання пообіцяли приїхати ще, і то не один раз. Але це вже будуть зовсім інші польові пригоди. А поки що ми готуємось до фінального дня наших цукрових пригод, який проведемо на Кіровоградщині. Тож на вас чекають ще цікаві історії, а на нас — нові пригоди. До зустрічі!

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою