АгроПолігон КВС-УКРАЇНА: Озиме жито

АгроПолігон КВС-УКРАЇНА: Озиме жито входить у зиму

АгроПолігон «КВС-УКРАЇНА» 11 грудня 2017 210 0

Ось і зима. Поля переходять у режим «сну». А фермери й агрономи об’їжджають свої угіддя, щоб проінспектувати — в якому стані входять їхні посіви озимих культур у цей важливий для них період, що розтягнеться на довгих 3 місяці. Отже, й команді Kurkul.com слід навідатися до об’єктів, які взяли під своє спостереження у рамках проекту АгроПолігон.

Нагадаємо, що в цьому сезоні разом із фахівцями «КВС-УКРАЇНА» ми слідкуємо за кількома полями в різних областях України. Зокрема, з посівами озимого жита селекції KWS у Сумській та Житомирській областях. Востаннє ми побували на цих полях наприкінці другої декади жовтня. Цього разу дізнаємося про стан посівів перед входженням у зиму.

Озиме жито у ФГ «Талісман-агро», Сумська область

Одне з полів розташоване в Сумській області, Шосткинському районі біля с. Погребки. Площа поля — 115 га, сівбу проводили 5 вересня, гібрид — БРАЗЕТТО селекції KWS. Попередник — овес. Уперше ми побували тут 19 жовтня, а тепер навідалися 27 листопада.

Посіви озимого жита в ФГ «Талісман-агро»

За час, який минув з останнього візиту, жито вже додало у рості, сходи трохи вирівнялися.

«Жито перебуває у фазі від 4 до 8 пагонів. Тобто, це ВВСH 25-26, що, в принципі, оптимально для передзимового періоду. Рослини накопичили цукри та, по суті, вже повністю готові до заходу в зиму», — уточнює Руслан Круподеря, торговий представник із зернових культур компанії «КВС-УКРАЇНА».

Станом посівів цілком задоволений і Дмитро Лощаков, директор підприємства «Талісман-агро». Та й погода, за його словами, не підвела.

«Протягом останнього місяця-півтора опадів у нашій місцевості було досить багато. Тож нестачі вологи посіви не відчували. Хоча, якщо чесно, така осінь зустрічається у нас не так часто. У попередні роки було значно сухіше. Також цьогоріч уже трохи й підморожувало, але озиме жито морозів не боїться. Думаю, цей гібрид і -30 °С витримає», — зазначив Дмитро.

Дмитро Лощаков, директор підприємства «Талісман-агро»

З ним погоджується і Руслан Круподеря. За його словами, якщо говорити про зимостійкість, немає різниці, чи це звичайне сортове жито, чи гібридне. Особливо, якщо в зиму рослини входять саме в оптимальній фазі. Тоді жито витримає навіть 25-градусні морози упродовж 2 тижнів і без снігового покриву. Тому терміни сівби — дуже важливі.

«У «Талісман-агро» дослухалися до наших порад, зробили усе вчасно, посіявши жито на початку вересня. Але бувають ситуації, коли в деяких господарствах жито заходить в зиму перерослим. Тобто у фазі 10-12-16 пагонів (це ВВСH 29-30), коли в рослині вже з’являється конус наростання. Це дуже небажано, адже вміст цукрів зменшується і якщо упродовж зими складуться умови, сприятливі для розвитку снігової плісняви, то підприємство матиме проблеми з ураженими посівами», — ділиться досвідом представник «КВС-УКРАЇНА».

Руслан Круподеря, торговий представник із зернових культур компанії «КВС-УКРАЇНА»

За період з останнього нашого візиту на посівах не проводили жодних обробок, бо не помітили ні хвороб, ні шкідників. Хоча під час обстеження поля Руслан Круподеря знайшов поодинокі пошкодження рослин злаковою мухою, та вони не завдадуть посівам відчутної шкоди.

Крім того, у деяких місцях впадало в око, що на окремих рослинах видно пожовклі нижні листочки. Представник «КВС-УКРАЇНА» оглянув їх уважніше і визначив, що це ознака нестачі азоту.

«У регіоні рано похолодало. А оскільки попередником був овес, то на полі залишилося багато соломи. До того ж у господарства була можливість внести лише по 50 кг/га аміачної селітри. Це трохи замало, щоб вистачило і на розкладання соломи, і на достатнє живлення рослин. В такому разі оптимальною кількістю було би 100 кг/га. Із розрахунку 10 кг діючої речовини на тонну соломи», — пояснив експерт.

Втім, за його словами, це не дуже вплинуло на загальний стан посівів. Адже верхні листочки — зелені, нестачі азоту не відчувають, самі рослини в непоганому стані.

А щодо вівса, то він дає про себе знати ще й кущенням пророслої падалиці. Та, за словами фахівця, також турбуватися не варто — тут її небагато, і в разі трохи більших морозів вона просто «відпаде».

Читати по темі: АгроПолігон КВС-УКРАЇНА: Озиме жито в господарстві Тетірське, Житомирська область

Хоча, якби навіть падалиця занадто поширилася, зараз є спеціальні гербіциди, які добре справляються з цією проблемою. За словами Руслана Круподері, це такі, як, наприклад, Пума Супер.

Отже, як ми переконалися, посіви озимого жита гібриду БРАЗЕТТО в зиму увійдуть у досить доброму стані.

«Наразі потенціал посівів нас дуже обнадіює. Будемо сподіватися, що зима не принесе сюрпризів. І розраховуємо на хороший урожай», — зазначив Дмитро Лощаков.

Проросла падалиця вівса у посівах жита

З ним погоджується і Руслан Круподеря. Зауважує лише, що на зиму посіви можна залишити у спокої, але навесні слід не запізнитися і підживити рослини — ще по мерзлоталому ґрунту.

«Бажано заходити працювати в жито будь-яке — гібридне чи звичайне — якомога раніше, тому що воно відновлює вегетацію за +3 °С. При цьому озима пшениця — за +5 °С, озимий ячмінь — за +6 °С. Тож якщо господарство вирощує ці культури, то варто у відповідному порядку проводити їх весняне підживлення, щоб рослинам саме в критичний момент дати оптимальну кількість азоту. Тоді вчасно відбудеться весняне відновлення вегетації. До того ж краще використовувати ті  добрива, де азот перебуває в нітратній формі, таким чином він одразу буде використовуватися рослиною», — радить експерт

Холодний пронизливий вітер свідчив про наближення зими. Ми побажали полю та його господарям доброї перезимівлі. І тільки-но випаде нагода, знову навідаємося сюди, щоб «проінспектувати» стан посівів.

Тим часом на візит команди АгроПолігону чекало наступне поле жита з гібридом селекції KWS.

Озиме жито в СТОВ «Тетірське», Житомирська область

Наступний ранок АгроПолігону почався на Житомирщині, на землі СТОВ «Тетріське». Тут уже відчувається близька зима, бо поля вкриті тонким шаром снігу.

Нагадаємо, що спостерігаємо за гібридом ГУТТІНО компанії «КВС-УКРАЇНА», який було посіяно 22 вересня на площі  22 га. Попередник — жито.

Про стан озимих і їхню готовність до зими розповів Дмитро Тарасюк, директор господарства «Тетірське»:

«Усі озимі сьогодні в гарному стані, особливо житом задоволені. Пшениця Кубус стоїть трохи гірша, бо через дощі вчасно посіяти не вдалося, закінчували аж 22 жовтня. Тому на більшій частині поля пшениця вже має 3-4 листочки, а на меншій — лише 1-2».

 Дмитро Тарасюк

Осінь видалась дуже дощовою, тому переживати про забезпечення вологою не варто. А тим більше, якщо снігу побільшає, і пролежить він усю зиму, на що розраховують у господарстві.

За словами пана Дмитра, з останнього нашого візиту на полі вже не проводилося жодних робіт, адже жито в задовільному стані й не потребувало додаткових дій.

З моменту останнього спостереження за полем ситуація змінилася. Місяць тому жито перебувало у фазі 2 листків. А на сьогодні неозброєним оком уже помітно початок кущення. Окремі рослини мають навіть по 4 пагони.

Читати по темі: АгроПолігон КВС-УКРАЇНА: Озиме жито в господарстві Тетірське, Житомирська область

Свою професійну думку висловив Святослав Гриневич, торговий представник компанії «КВС-УКРАЇНА» відділу зернових культур у Західній Україні.

Святослав Гриневич

«Основною проблемою на цьому полі була глибина посіву. Через  легкі ґрунти, бал бонітету яких становить 19, неможливо було посіяти на оптимальну глибину (місцями заглиблення сягає 5 см). Саме тому маємо зараз строкату фазу розвитку, від трьох листків до чотирьох пагонів», — зауважив Святослав.

У зв’язку із заглибленням, на даному полі спостерігається зрідження посівів. Оптимальна густота має становити 2 млн рослин/га, тоді як тут — 1,4-1,6 млн. На момент збирання врожаю, враховуючи особливість ґрунтів, важливо мати 5,5-6 млн продуктивних пагонів. Тобто кожна рослина має дати 3, подекуди 4 гарно розвинені пагони.

Ранньою весною на полі планується внесення азотних добрив, а також аміачної селітри у фізичній вазі 200 кг/га для того, щоб стимулювати кущення. Адже 2 пагони буде недостатньо для того, щоб сформувати врожай понад 5 т/га.

Цього року жито ГУТТІНО краще входить у зиму, ніж минулого. Торік воно було у фазі шильця, тоді як зараз спостерігається фаза кущення.

Сходи озимого жита гібриду ГУТТІНО

Зважаючи на те, що поле вкрите снігом, для жита вже почалася зима. Тепер воно чекатиме весни. І всі роботи проводитимуться вже по мерзлоталому ґрунту.

Саме тоді команда Kurkul.com.com у рамках АгроПолігону знову завітає до знайомих господарств і розкаже, як минула зима на Сумщині та Житомирщині.

Алла Гусарова, Анастасія Аврамчук, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою