Урожайність органічного жита на Київщині сягнула 5,6 т/га

23 серпня 2018 125 0
Посіви жита
Ua.depositphotos.comПосіви жита

Завдяки органічній технології вирощування ПСП «ім. Шевченка» у Київській області отримало 5,6 т/га жита, 3 т/га сої та 1,7 т/га сочевиці. Для порівняння, в середньому по Україні жита зібрали при традиційному способі вирощування 2,6 т/га, сої — 2,3 т/га. Про це повідомляє Асоціація аграріїв України.

За словами агронома господарства Галини Кротевич, цим фактом можна спростувати міф про те, що при переході на органічне виробництво знижується продуктивність культур.

Врожайність 5,6 т/га жита отримали не від гібрида, а на сортосуміші. Її насіння придбали в Інституті рослинництва.

Такого результату господарство отримало завдяки агротехнології. У перехідний період протягом двох років жита збирали 3 т/га, потім показник збільшувався.

Галина Кротевич розповідає, що з гербіцидами працювати легше. При органічному ж виробництві агрономові доведеться згадати про борону і каток.

Одразу після посівної кампанії на полях проводять обробку. Щоб уникнути великої кількості бур’янів, на четвертий день після висіву на сою і сочевицю пускають штригель-борону. Після сходів — повторюють. За потребою проводять ще раз боронування через тиждень. Зайвих культивацій намагаються не проводити, щоб не втрачати вологу.

Технологія вирощування жита починається з осіннього вирівнювання ґрунту: оранка, передпосівна культивація. Навесні посіви обробляють ротаційною бороною.
Проти хвороб застосовують цілий комплекс заходів: відмова від власного насінництва, дотримання сівозміни, тощо.

Зі шкідниками нічого не поробиш, каже агроном господарства. Цього року на полях був помічений хлібний жук, потім він перелетів до сусідів. Від шкідників на сої і сочевиці врятувала трихограма, яку розкидали з безпілотника.

Виконано за допомогою Disqus