agricultural smartphone

Смартфон-помічник: мобільні додатки для управління господарством

Agrohub 26 березня 2018 1456 0

Управління господарством через телефон — це вже давно не новина. Аграрії поступово впроваджують інноваційні технології у свої будні, а маркетологи і програмісти тим часом не «сплять» — створюють нові технологічні рішення. Автор американського видання AgriTechTomorrow Лен Калдерон підрахував, що фермери регулярно і активно користуються 26 мобільними додатками. Що ж це за програми, які їхні функції? Читайте далі у блозі Agrohub.

Дослідження поля

У iSOYLscout можна «ввести» своє поле і проводити моніторинг, облік і аналіз проблем на ньому. Фотографії зі смартфона та камери з дрона, інформація про скупчення бур'янів, внесена вручну, місця з надлишком вологи, «пролисини» — все збирається в цьому додатку. iSOYLscout вказує точне місце розташування проблемних зон на полі за допомогою GPS і передає дані через wi-fi в хмару.

FarmLogs допомагає аграріям детально описати поле: позначити межі, збирати, зберігати та обробляти інформацію про нього в режимі реального часу. За допомогою GPS у мобільному пристрої FarmLogs передає фермеру точну інформацію про те, що відбувається на полі. Завдяки супутниковим знімкам додаток аналізує поля по всій території, попереджаючи аграріїв, коли виникне якась проблема, та відправляючи всі дані на його аккаунт.

Розпізнавання рослин

Щоб пестицид спрацював якісно, потрібно знати, з яким бур'яном маєш справу. У цьому допоможе додаток ID Weed. У ньому є база даних безлічі рослин, за рахунок чого додаток може визначити бур'ян за набором характерних ознак, включаючи середовище проживання, тип листя, колір, кореневу систему і т.д. Бібліотека бур'янів ID Weed містить 140 видів з повним описом кожного з них. Через додаток можна завантажувати фото і визначати вид бур'яну.

Такий же функціонал має додаток LikeThat Garden — необхідно сфотографувати рослину, завантажити фото в додаток, що прожене його через свою базу даних. LikeThat Garden дасть детальну інформацію про ідентифіковану рослину, і це стосується не лише бур'янів.


Точне внесення

Додаток eKonomics — це спеціальний онлайн-калькулятор, який дозволяє розрахувати точну кількість добрива. Також з його допомогою можна оцінити придатність ділянки для конкретної сільськогосподарської культури.

Таке ж завдання у Simplot Spray Guide: швидко розрахувати обсяг речовини, необхідного для захисту рослин. Додаток дає можливість користувачу зберігати всі свої дії і згенеровані дані та передавати їх на інші мобільні пристрої.

Командна робота

Додаток Sirrus «знає» межі полів і підключається до платформи agX, де може використовуватися разом з іншими фермерами, обмінюватися даними, приймати спільні рішення.

Yates My Garden — соціальна мережа з чатами для садівників і городників. Після реєстрації створюється персональна сторінка, на якій можна публікувати фотографії поля і врожаю. Завдяки додатку, можна поспілкуватися з кваліфікованими садівниками і отримати безкоштовні поради по садівництву.

Управління технікою

AgVault від Sentera — це платформа для управління фермою прямо з офісу. Додаток не вимагає підключення до Інтернету, тому користувачі можуть у режимі оффлайн переглядати карти полів і налаштовувати їх. AgVault обробляє дані знімків, зроблених дроном (фермер може навіть «політати» на Ag Drones над полем) і може передавати їх іншій техніці. AgVault Mobile відстежує стадії росту посівів, бур'яни, ущільнення грунту, урагани і багато іншого.

AgDNA Precision Ag допомагає фермерам збільшити врожайність, зменшити витрати і максимізувати рентабельність ферми. Це рішення, що дозволяє автоматично комбінувати планування ферм, управління запасами, агрономічні ідеї, погоду, оптимізацію обладнання, створення рецептів і фінансову звітність.

За допомогою мобільного додатку Hello Tractor фермери відправляють представнику компанії, в розпорядженні якої перебувають трактори, смс-повідомлення. Той складає графік і направляє наявну в розпорядженні техніку, щоб зорати поле, перевезти вантаж або зібрати урожай.

Торгівля

Додаток Mandi Trades допомагає фермерам продавати продукцію на локальному рівні без посередників. Фермера просять опублікувати свій сільськогосподарський продукт із зображенням, відео, аудіо, додати ціну і кількість. Покупець може напряму подзвонити продавцеві.

NaPanta допомагає брати в оренду сільськогосподарську техніку і продавати сільгосппродукцію. У режимі реального часу додаток надає інформацію про ціни на більш ніж 3,5 тис. торгових майданчиках країни. У користувачів є можливість простежити ціновий тренд на продукцію протягом останніх трьох років.

Мобільні додатки відстежують інформацію про погоду, моніторять стан посівів та грунту, допомагають фермерам продавати і накопичувати дані. Вони допомагають приймати правильні рішення. Адже управління агрокомпанією — складний процес, який вимагає знань і відваги перед обличчям дощів, хвороб, посухи та комах. І чим більше будуть розвиватися нові технології, такі як інтернет речей і штучний інтелект, тим більше мобільних додатків-помічників буде з'являтися.

*За інформацією Agrohub, задля розвитку інноваційної культури в українському агробізнесі, Kurkul.com, 2018

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою