АгроЕкспедиція Посівна 2018: Не завдяки, а всупереч

АгроЕкспедиція Посівна 2018: Не завдяки, а всупереч

АгроЕкспедиція «Посівна 2018» 18 квітня 2018 706 0

Цього року весняні польові роботи суттєво затрималися через несприятливі погодні умови. Березень сміливо можна зараховувати до зимових місяців, тож з приходом тепла сільгоспвиробники всієї країни не гаяли часу і швидко взялися до роботи в полях. Так само чекали доки зійде сніг і ми, адже щороку в цей час у нас уже спрацьовує рефлекс — збиратися в АгроЕкспедицію, інспектувати посіви, аналізувати ситуацію в полях разом із агрономами та керівниками господарств.

Тож змахнувши пил із заздалегідь зібраної польової валізи ми оголошуємо старт сезону АгроЕкспедицій 2018!

А відліковою точкою традиційно є АгроЕкспедиція Посівна, куди цього року ми вирушаємо разом із партнерами з компаній «Август-Україна», «Бізон-Тех» та «Credit Agricole Bank».

Морозний і сніговий початок весни одразу дав аграріям зрозуміти, що цього року посівна буде напруженою і часу на експерименти не дасть — ситуація вимагатиме чітких і зважених дій. Зокрема, фермери зазначали, що треба буде сіяти все і одразу. І хоча запас вологи і стрімке потепління дає шанс на швидкі і рівномірні сходи, це провокує побічний ефект — засилля бур’янів.

Читати по темі: Вітчизняних сільгоспвиробників чекає складна посівна — думка

Але складність цієї посівної не лише в тривалій «заминці» на старті, а й у проблемах, зумовлених різкою зміною температури у деяких областях. Наприклад, внаслідок раптового потепління на полях Вінниччини за добу випаровується понад 10 т вологи. Як наслідок — фермери вимушені одночасно висівати майже всі культури: ранні зернові, горох і навіть соняшник та кукурудзу.

Читати по темі: Через нестачу вологи вінницькі фермери змушені одночасно висівати всі культури

За офіційними даними Мінагрополітики цього року посівна компанія відбувається на площі 27,2 млн га. За прогнозом, площі під технічними та кормовими культурами скоротяться трохи більше, ніж на 2%, а посіви зернових, картоплі та овочів залишаться практично без змін.

Зокрема, експерти ринку вже прогнозують цього року конкуренцію між посівами культур, у зв'язку з тим, що строки сівби ранніх і пізніх ярих збіглися.

За даними «УкрАгроКонсалтингу» посівні площі під ячменем у цьому році скоротяться, урожай становитиме близько 7,7-7,8 млн т, а в разі, якщо аграрії встигнуть виконати план із сівби ячменю, урожай може становити 8 млн т проти 8,3 млн т у 2017 р. Урожай кукурудзи прогнозують на рівні 26 млн т, у разі збільшення посівних площ — 28 млн т, проти 24,1 млн т у 2017 р. У зв'язку зі збільшенням посівів пшениці очікується, що врожай цієї культури буде на рівні не нижче минулого року — 26 млн т.

Станом на 16 квітня ранні ярі зернові та зернобобові культури посіяно на 1,2 млн га, що складає 51% до прогнозу. Окрім цього вже посіяно:

  • ярого ячменю — 828 тис. га (52%);
  • вівса — 67 тис. га (32%);
  • пшениці — 70 тис. га (40%);
  • гороху — 265 тис. га (63%);
  • цукрових буряків — 86 тис. га, (28%);
  • соняшнику — 211 тис. га (4%).

Читати по темі: Олдскул чи хардкор? Якої посівної чекати фермерам

Зазирнемо в історію

Ми вирішили порівняти, як змінювалися площі під різними культурами протягом останніх років. Спочатку згадаємо минулорічну статистику.

А також «копнули» більш глибоко, щоб подивитися, як змінювалися площі під різними культурами з 90-х і до сьогодні.

Як бачимо, незмінно протягом кількох десятиліть найбільше площ українські сільгоспвиробники віддають під зернові.

 У той час як площі під цукровим буряком стрімко зменшуються, сягнувши  у минулому сезоні мінімальної позначки за останні 25 років.

Так само невтішну динаміку демонструють і кормові культури, площі під якими з 90-х і до сьогодення скоротилися у шість разів.

Відносну стабільність можна побачити, проаналізувавши кількість площ під картоплею та овочами. Хоча минулого сезону аграрії все-таки дещо скоротили площі майже на 200 тис. га.

Стабільний і стрімкий ріст вгору демонструють лише площі під соняшником. З 1992 року і дотепер вони зросли у 3.5 рази — на 4,3 млн га.

А з якими показниками закінчимо сезон-2018 читайте у АгроЕкспедиціях протягом року і стежте за змінами разом із Kurkul.com.

Станьте нашим героєм!

Ми завжди раді новим знайомствам і готові приїхати й на ваше господарство. А поки ж ми визначаємося із областямикроп-туру та компаніями, чиї поля будемо «витоптувати», ви можете написати нам і запросити до себе в гості. Гарантуємо, що разом із собою привеземо заряд позитиву і вдачу на весь сезон!

У АгроЕкспедицію Посівна-2018 ми вирушаємо вже 23 квітня і пробудемо в полях до 27 квітня. Тож ви ще можете встигнути покликати нас до себе, написавши на електронну адресу balas@latifundistmedia.com. До того ж не забувайте, що приїжджаємо ми не самі, а з експертами, у яких ви матимете нагоду проконсультуватися з будь-яких питань, що вас цікавлять.

А нас же цікавить, як фермери пристосувалися до таких погодних умов, чим доведеться (чи вже довелося) пожертвувати у підготовці до посівної, в обробці, захисті тощо. Розпитаємо, які прогнози роблять самі аграрії, з огляду на ситуацію, яка вже склалася у їхньому регіоні.

Сумніваєшся чи запрошувати? Будь самсобіагроекспедицією!

Для тих, хто не встигне покликати нашу команду до себе в гості, чи в разі, якщо ми з якихось причин не зможемо заїхати до вас, влаштуйте власну АгроЕкспедицію.

Хто не знав чи забув, нагадуємо, що ви можете взяти участь у флешмобі: сфотографувати власні поля і посіви, описати ситуацію, розповісти про технологію, яку обрали цього року, дати прогноз і оприлюднити це в Facebook з хештегом #СамСобіАгроекспедиція. Ми обов’язково побачимо такий пост і включимо його у наш блог! Тільки не забудьте вказати ваші координати і назву господарства.

Всі учасники флешмобу отримають приємні сувеніри від магазину стильних аграрних штучок LatifundiMag.com.

А на цьому поки все. Більше інформації, маршрут нашої поїздки та решту деталей чекайте вже скоро на Kurkul.com!

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою