Солодка технологія: як отримати максимум від цукрових буряків?

Солодка технологія: як отримати максимум від цукрових буряків?

КВС-Україна 17 квітня 2018 535 0

Цукрові буряки недарма вважаються однією із найскладніших сільськогосподарських культур, тож не дивно, що питання агротехніки завжди викликають чимало питань. Не дивно й те, що далеко не на всі питання легко дати однозначну відповідь. Спробуємо відповісти на деякі з них.

Орати чи рихлити без обороту пласта? Проблеми підготовки грунту

Однозначної відповіді на питання: «Що краще — орати чи чизелювати?», — немає. Практикують як перший, більш традиційний метод — оранку, так і глибоке розпушування. Переваги і недоліки є в кожного з них. Зрештою, кожен фермер враховує всю масу факторів та робить свій вибір. Беззаперечним є одне — під цукрові буряки глибокий обробіток грунту треба робити обов’язково. Досить часто за посушливої осені провести якісну оранку важко — плуг вигортає великі брили, які за малосніжної та безморозної зими не встигають зруйнуватися і залишаються важким завданням для весняного передпосівного обробітку.

Нерідко на полях із цукровими буряками можна спостерігати певне пригнічення цієї культури, особливо в жарку погоду. Часто власник на цьому й зупиняється — мовляв, що ж ви хочете, при такій-то спеці. Але проблема криється в буквальному розумінні «глибше» — якраз на глибині оранки можна побачити так звану солом’яну подушку — шар соломи, восени при оранці перегорнутий плугом з поверхні поля донизу. Ця подушка створює механічну перешкоду як для подальшого росту коренеплоду (буряк, доростаючи коренем до цієї подушки, не може прорости далі вглиб і утворює т.з. «павуки» — деформується), так і для правильної циркуляції води в грунті. Але проблема тут не в оранці, а у правильній роботі з пожнивними рештками під час збирання попередника — пшениці.

Мало хто звертає увагу на якість подрібнення соломи комбайном та розподілу соломи за комбайном. Тому солома ріжеться довгими пучками, після комбайну ці «снопи» нерівномірно розподіляються по полю — інколи солома лежить ніби валками. Потім плуг перегортає валок на глибину оранки 25 см, і справа зроблена: пучок соломи надійно й надовго прикиданий грунтом.

Що робити для уникнення? По-перше, регулярно проводити заточку і заміну ножів соломоподрібнювача у комбайні. По-друге, якщо розподілювач соломи в комбайні працює нерівномірно, після комбайна потрібно провести додаткову операцію — штригельними (з пружинними зубами) боронами під кутом 30-45° пройти по полю, рівномірніше розтягнути утворені валки соломи. Операція ця не вельми затратна, але допоможе уникнути набагато більших збитків від недобору врожаю через поганий розвиток кореневої системи буряків.

Час посіву

Ловити перші теплі дні і ризикувати тим, що температура знизиться і насіння «вклякне» у холодній землі на довгі тижні і зійде, нарешті, дуже ослабленим, чи чекати стабільного тепла, спостерігаючи, як пересушується грунт? Щовесни над цим питанням ламають голови як агрономи великих холдингів, так і власники фермерських господарств.

Для оптимального посіву буряків грунт має бути фізіологічно стиглим і достатньо теплим — на глибині 10 см мати температуру 6-7 °С. При достатньо високому рівні технічного озброєння (маючи власну сівалку) невеликий фермер тут у більш виграшному становищі — він має більше шансів провести посівну за пару днів в оптимальні терміни і отримати сходи вже через 10-14 днів.

У великих холдингах посівна зазвичай розтягується на декілька тижнів, тому розпочинається раніше і закінчується пізніше оптимальних строків. Важливість раннього посіву полягає ще й у тому, що ранні сходи цукрових буряків отримують більше сонячної енергії і, відповідно, мають можливість сформувати більше цукру. Це вже досить давно зрозуміли насіннєві компанії, пропонуючи фермерам спеціально оброблене насіння, що забезпечує швидкі і дружні сходи — в компанії KWS ця технологія має назву EPD (Early Plant Development — ранній розвиток рослини).

Інше питання, яке турбує фермера — густота посіву. Правильна відповідь на нього залежить від декількох чинників: звичайної (або ж краще сказати очікуваної) кількості опадів, рівня агротехніки, рівня загрози від шкідників, досвіду у вирощуванні цукрових буряків та якості насіння. На Західній Україні кращі господарства висівають наше насіння із густотою 1,2 посівних одиниць на гектар.

При правильній підготовці грунту, якісному посіві, хорошій інсектицидній обробці насіння та нормальній кількості опадів ми не маємо великих втрат при польовій схожості (сходить практично кожна посіяна насінина), і формуємо густоту до збирання 95-100 тис рослин на 1 гектар. В середньому ж, якщо умови вирощування та рівень агротехнологій близькі до нормальних, використовується норма висіву 1,35 посівних одиниць на гектар.

Насіння

Зараз на ринку України достатньо пропозицій високоякісного насіння від провідних світових виробників. Звичайно, залишається певна частка і для тіньового ринку, тому спокуса купити «майже таке, як фірмове, але дешевше» завжди присутня. Однак професійні фермери на власному досвіді переконалися, що економія на насінні обертається і недобором врожаю в поточному році, і додатковими збитками у майбутньому. Погана схожість та енергія, неякісне протруєння, що призводить до зріджених та нерівномірних сходів, невисока продуктивність самих гібридів — це зворотна сторона дешевого насіння, яку ви побачите негайно.

Є проблеми менш помітні, але не менш шкодочинні: у регіонах зі значними площами під цукровим буряком за останні роки наростає проблема падалиці цукрових буряків. Причин цієї проблеми декілька: це й суто біологічна (здатність рослини розмножуватись), і технологічна (легковажне ставлення до появи «цвітухи» на посівах), і, знову ж таки, «економічна», тобто намагання зекономити, посіявши дешеве насіння. Справа в тому, що повністю виключити появу цвітушних рослин неможливо. Але провідні виробники насіння приділяють цьому питанню дуже багато уваги, зводячи появу таких рослин до практично можливого мінімуму. Постачальникам же дешевого насіння такі «дрібниці» взагалі не цікаві. Результатом є те, що з роками на полях починають з'являтися зарості самосійних, падаличних буряків, що фактично мають такий же ефект, як і бур’яни. З тією різницею, що боротися із таким бур’яном за допомогою класичної технології контролю неможливо — разом із самосійним знищимо і посіяний буряк.

Заходи боротьби з падалицею передбачають в першу чергу контроль та вчасне механічне видалення поодиноких цвітушних рослин. У гіршому випадку — ручне просапування. Щойно з’явився й новий, ефективніший засіб — система КОНВІЗО® СМАРТ , яка серед багатьох інших своїх переваг ефективно бореться із самосійними буряками.

Система КОНВІЗО® СМАРТ

Система КОНВІЗО® СМАРТ є новим словом у селекції цукрових буряків, справжнім проривом у технології вирощування цієї культури. Розроблена система двома провідними компаніями — лідером селекції цукрових буряків компанією KWS та лідером ринку засобів захисту рослин компанією Bayer.

Складається із двох компонентів — гербіциду класу ALS-інгібіторів КОНВІЗО® 1 від компанії Bayer та гібридів цукрових буряків, стійких до дії цього гербіциду, від компанії KWS. КОНВІЗО® СМАРТ відрізняється своєю простотою і зручністю. Cуть системи полягає в тому, що контроль бур’янів здійснюється внесенням всього 1 (одного!) літру гербіциду КОНВІЗО® 1 на сезон, рекомендовано це робити 2-ма внесеннями по 0,5 літра, щоразу з використанням прилипача МЕРО®. Таким чином, всього за дві обробки ми боремось із практично всім спектром бур’янів на цукрових буряках, знищуємо вже згадану падалицю цукрових буряків, яку на посівах цукрових буряків неможливо знищити іншим хімічним способом.

Оцінити всю зручність і легкість системи зможуть агрономи, які добре знають, скільки обробок доводиться робити класичною гербіцидною системою, скільки разів техніка при цьому їздить по полю, який ризик помилки при кожному внесенні. Не кажучи вже про екологічне навантаження (об’єм внесених гербіцидів) на гектар.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою