АгроЕкспедиція Соя 2018: розкриємо нові соєві секрети

АгроЕкспедиція Соя 2018: розкриємо нові соєві секрети

АгроЕкспедиція Соя 2018 17 серпня 2018 870 0

Не встигли ми розпакувати валізи з попередньої АгроЕкспедиції, як знову вирушаємо у дорогу. АгроЕкспедитори вже рахують дні до початку нового кроп-туру ― АгроЕкспедиції Соя 2018. Вирушаємо вже 20 серпня і пробудемо у полях аж до 27 числа з перервою на святкування Дня Незалежності, звісно ж.

Ми вже заручились підтримкою спонсорів-експертів з «Бізон-Тех» та Credit Agricole Bank і готові мчати назустріч гостинним українським аграріям. Як і завжди, ми будемо працювати в режимі он-лайн і ви кожного дня матимете змогу дізнаватися найсвіжішу інформацію з нового регіону, а в кінці зробимо традиційний аналіз ринку сої в Україні.

Що ж було минулого року?

У той час коли світове виробництво сої росте, в Україні валовий збір бобової культури знижується. Так у 2017/18 МР зібрали 3,9 млн т, що в на 400 тис. т менше у порівнянні з минулим роком. На врожайності сої вкрай негативно позначилося посушливе літо. Середня врожайність української сої у 2017 р.і оцінюється в 1,96 т/га в порівнянні з 2,31 т га в 2016 р. У той же час збиральна кампанія 2017 р. по сої в Україні дуже затрималась, якщо порівнювати з темпами попередніх років.

Читати по темі: АгроЕкспедиція «Соя 2017»: шукаємо кращий біб України разом!

Відповідно Держстату у цьому році під сою було виділено 1709,4 тис. га, що є 85,5% від показників 2017 р. Топ-лідерів за посівними площами залишився практично незмінним. У трійці перших все ті ж Полтавська, Хмельницька, Київська області. Однак у порівнянні з минулим роком у всіх спостерігається невеличке скорочення площ в середньому на 14 тис. га.

А чи знаєте ви?

Цікаво, що для сої досить довго не могли знайти російську назву. Були запропоновані такі як олійний горох, олійний біб, боби Габерландта, і навіть чарівне латинське ім'я — гліцинія, проте все-таки визначилися на англомовному перекладі з японського, яким ми зараз і користуємося — соя. Ця назва закріпилося і вживається для позначення як самої рослини, також і зерна, борошна, олії та соусу.

А ще соя — єдина рослина, до якої люди ставляться неоднозначно: деякі наукові дослідження підтверджують корисні властивості сої — адже вона містить білка в 2,5 рази більше, ніж м'ясо; однак інші вчені констатують той факт, що соя може викликати може викликати незворотні зміни в структурі головного мозку і призвести до розладу репродуктивних функцій як чоловіків, так і жінок. Тож давайте разом дізнаємося про вирощування цієї цікавої культури.

Запрошуйте у гості!

Маршрут АгроЕкспедиції ще складається, тому будемо раді написати про вашу сою! Пишіть нам на електронну скриньку balas@latifundistmedia.com або залиште коментар під цим анонсом, і ми неодмінно завітаємо до вас.

Зовсім скоро ми анонсуємо наш маршрут, до зустрічі у полях!

Виконано за допомогою Disqus