Відміна соєвих правок негативно вплине на агросектор України — думка

15 січня 2020 729 0
Відміна соєвих правок негативно вплине на агросектор України — думка
Kurkul.comВідміна соєвих правок негативно вплине на агросектор України — думка

Скасування «соєвих правок» негативно позначиться на розвитку агропромислового сектора економіки та може підірвати довіру інвесторів. Про це Kurkul.com повідомив завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш.

За його словами, «соєві правки» визначають особливий порядок оподаткування ПДВ операцій з експорту соєвих бобів з України.

Леонід Тулуш також повідомив, що в результаті прийняття «соєвих правок» у 2017 р. обсяги переробки цієї культури в Україні піднялись до найвищого показника за останні десять років — 33,6% у 2018/2019 МР. Ввели ж їх за критично низького рівня — 18,7%  з метою стимулювання розвитку переробки.

«Скасування «соєвих правок» відкине галузь на 3-5 років назад. У разі прийняття Верховною Радою цього рішення Україна знову «скотиться» до сировинної моделі на ринку сої, забезпечуючи збільшення доходів транснаціональних компаній —– трейдерів та завантаження закордонних виробничих потужностей», — зазначив Леонід Тулуш.

За його словами, в Європі під сою відведені зовсім незначні площі посівів. Навіть у країнах–лідерах ЄС з вирощування цієї культури — Італії, Румунії та Франції — соєю засівають лише сотні тисяч гектарів, а не мільйони, як в Україні. Це пояснюється дуже низьким показником вартості продукції в розрахунку на гектар угідь і відповідно низькою доданою вартістю. Через це більшість європейських країн або повністю відмовляються від вирощування сої, або сіють її на незначних площах.

Читайте також: Цього тижня депутати мають скасувати соєво-ріпакові правки

 Експерт пояснив, що шляхом запровадження «соєвих правок» народні депутати минулого скликання намагались збільшити створювану додану вартість від вирощування сої за рахунок забезпечення її переробки в Україні.

«Продукція переробки — соєва олія та соєвий шрот — теж характеризується невисоким рівнем доданої вартості, проте забезпечує її приріст у порівнянні із експортом соєвих бобів», — зазначив Леонід Тулуш.

На його думку, замість скасування, державі варто забезпечити реалізацію стимулюючих заходів на даному ринку.

«З одного боку, слід посилити експортні можливості дрібних сільгосптоваровиробників — виробників сої шляхом запровадження європейських практик щодо розвитку системи дорадництва на селі, компенсації частини витрат на оплату послуг залучених експертів з просування експорту, стимулювання розвитку кооперації при формуванні товарних партій продукції переробки сої тощо», — запропонував Леонід Тулуш.

До реалізації цих заходів, вважає він, доцільно залучити Укрзалізницю як державного оператора, передбачивши певні квоти для перевезення продукції, вирощеної малими сільгосптоваровиробниками.

«З іншого боку, необхідно стимулювати розвиток переробки сої шляхом дотування виробників, які здійснюють поставку даної продукції на переробку, зокрема, за рахунок механізму ПДВ »,  — зауважив експерт.

Виконано за допомогою Disqus