АгроПолігон Арніка: у коморі вже пшениця, навіть льон та сочевиця

АгроПолігон Арніка: у коморі вже пшениця, навіть льон та сочевиця

АгроПолігон «Арніка» 3 вересня 2018 138 0

Минуло трохи часу — і настала пора відвідати вже знайомі поля агропромислової групи «Арніка»,  що на Полтавщині. Черговий виїзд припав на жнива. Першою під жатку комбайну потрапила пшениця.

Зустрічав команду АгроПолігону Борис Купенко, головний агроном господарства «Новомосковськ Агро», що входить до складу «Арніки». Спілкуватися довелось ледве не на ходу, бо під час жнив роботи в агрономів чимало.

Борис Купенко, головний агроном господарства «Новомосковськ Агро»

У минулому сезоні жнива почали 6 липня, цього ж року збирання пшениці стартувало на 2 дні раніше.

«Останній дощ був 30 червня. За весь червень випало 73 мм опадів, а в минулому році в цей період — 4 мм, тому різниця дуже відчувається», — прокоментував ситуацію з опадами агроном.

Читати по темі: АгроПолігон Арніка: Вирощування органічної кукурудзи

Під час наших відвідин на полі господарства працювало одразу 3 комбайни, що йшли один за одним майже поруч. Як тільки пилюка за комбайном осідала, на місці пшениці з’являлись цілі стада лелек, або, як їх називають механізатори, «бригадирів».

Як розповів агроном, після жнив на полі проведуть лущення стерні культиватором HORSCH. А потім, по мірі проростання бур’янів, будуть проводити боронування агрегатом McFarLane, щоб тримати поле в чистоті.

Збирали пшеницю з урожайністю 5 т/га, а щоб заповнити бункер комбайну, треба пройти 1,3 га, що є хорошим результатом для культури, яку вирощують за органічною технологією. Класність пшениці також висока — 2 клас.

Враховуючи те, що погода була бездощовою і теплою, навіть спекотною, вологість склала 13%.

«Якщо на зуб пробувати, то вологість зерна спостерігається до 14% біля країв і 13% ближче до центру поля», — з усмішкою розповів Борис Купенко.

Щодо втрат, то агроном регулярно стежить за кожним комбайном і говорить, що значних втрат не спостерігається. Пшениця суха, тому якість обмолоту хороша. Мають місце природні втрати, але до 3%, тобто в межах норми.

Що сіятимуть після пшениці — поки не знають, бо тільки налагоджують сівозміну.  

Сочевиця

Наступною культурою, що чекала на жатки комбайнів, стала сочевиця. Її збирали на кілька тижнів пізніше пшениці.

У господарствах агрохолдингу щодо сочевиці практикували кілька варіантів збирання — деякі застосовували пряме комбайнування, а дехто роздільне, спочатку складали у валки, а тільки після цього до бункеру.

Так відбувалось через підвищену забур’яненість, що є досить поширеною ситуацією для органічного землеробства. І хоча ротаційною бороною проходили тричі, небажані рослини все-таки мали місце.  

У минулому році урожайність сочевиці складала 1,2 т/га. Цього сезону вдалось отримати 1,5 т/га у загальному заліку. Хоча, за словами агрономів господарства, прогнози були більш оптимістичними. Недобір врожаю стався через те, що була волога весна, яка принесла високий відсоток хвороб на рослинах, через це сформувалось менше бобів.

Збирання сочевиці

Вологість культури під час збирання була в межах 14-15%, тому після очистки її практично не сушили.

Площі, де розміщувалась цього року сочевиця, на наступний сезон стануть «місцем проживання» озимої пшениці.

Льон

Третім на черзі став льон. Про його збирання розповів Сергій Трембач — головний агроном «Граніт-Агро», що також входить до складу агропромислової  групи «Арніка».

Льон тут збирають виключно роздільним способом. Косять самохідною косаркою MacDon, за словами агронома, таких агрегатів є всього 2 в Україні.

Далі складають у валки, а збирати їх починають не раніше, ніж через 2 дні, щоб скошене встигло добре просохнути. Тому льон потрапляє до бункерів вже з вологістю 8-9%.

 Врожайність культури — близько 2 т/га, що суттєво перевищує минулорічний результат — 1,3 т/га. Очікували більшу врожайність, але спочатку спека, потім затяжні дощі і знову спека змінили плани агрономів.

Збирання льону

 Після збирання льону на полі тюкуватимуть і забиратимуть солому.

«Солому ми на полі не залишаємо, тому що її важко подрібнити і вона довго гниє. Вона заважає в органічному виробництві», — зауважив Сергій Трембач.

Гуляти поле довго не буде, бо треба «бур’яни поганяти» й готувати ґрунт до наступного сезону, де до урожаю 2019 сіятимуть сочевицю.

А нам залишається чекати наступного виходу комбайнів у поле, бо вже через кілька тижнів «Арніка» розпочне жнива своєї основної культури — органічної сої.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою