АгроПолігон Штирійський гарбуз: примхливий, але корисний

АгроПолігон Штирійський гарбуз: примхливий, але корисний

АгроПолігон «Сварог Вест Груп» 27 серпня 2018 463 0

Зазвичай ми у рамках АгроПолігону відслідковуємо тонкощі технології вирощування основних сільськогосподарських культур. Проте, побачивши як цвіте на полях корпорації «Сварог Вест Груп» штирійський гарбуз, вирішили розповісти про цю мало вирощувану, нішеву, але дуже цікаву та корисну культуру.

Якщо ви колись замислювались про введення до сівозміни «чогось новенького», якщо маєте бажання вирощувати олійні гарбузи, що користуються попитом, але не маєте досвіду — зазирніть разом з нами до «внутрішньої кухні» компанії «Сварог», шеф-кухар якої, він же за сумісництвом головний агроном Филимон Петрович Антонюк, докладно розповість про штирійські гарбузи та їхні «примхи».

Про підприємство

Корпорація «Сварог Вест Груп»  має земельний банк близько 80 тис. га та об’єднує підприємства, які розташовані в Хмельницькій, Чернівецькій та Житомирській областях. Основні напрями діяльності агрохолдингу: рослинництво, тваринництво, садівництво та переробка.  Умовно територія діяльності корпорації поділяється на Північний, Південний та Центральний регіони. Зважаючи на кліматичні умови кожного регіону, обираються відповідні культури, які при оптимальних затратах дають максимальний результат.

Филимон Антонюк

Ґрунти на полях підприємства — типові для лісостепової та степової зон України. значну частину площ становлять чорноземи.

Основні традиційні культури: соняшник, цукровий буряк, кукурудза, озима пшениця, соя, ячмінь ярий та інші.

Основні нішеві культури: льон, голонасінний гарбуз, квасоля.

Середня врожайність озимої пшениці на полях корпорації «Сварог Вест Груп» у 2017 році склала 7,7 т/га (7,5 т/га у заліковій вазі). Врожайність сої 2017 року становить 2,8 т/га, цукрового буряку — 62 т/ га (60,9 т/га у заліковій вазі), пивоварний ячмінь — 8 т/га.

Про ґрунти та обробіток

Цього року у компанії під голонасінний штирійський гарбуз відведено 605 га.

Цвітіння гарбуза

«Як відомо, штирійський олійний гарбуз найкраще вирощувати на добре провітрюваних ґрунтах, багатих на поживні речовини, перегній. Необхідно дотримуватися умов зовнішнього середовища в період вегетації. Цей вид гарбуза любить сонячні захищені від вітру місця і не витримує ущільнених ґрунтів, де накопичується надлишок вологи. Враховуючи найменші тонкощі процесу посадки, вирощування і догляду, фахівці аграрного напрямку компанії обрали найбільш сприятливе місце  для «штирійки» — с. Вербівці, Шепетівського району, Хмельницької області — Північний регіон. Найпридатніший ґрунт для культури — легкосуглинковий чорнозем із рН 6,0–7,0, саме такий і є джерелом якісного зростання «сварожого» гарбуза», — розповідає Филимон Антонюк.

Попередниками штирійського гарбуза сорту Gleisdorfer були озима пшениця, кукурудза та цукрові буряки. Як зазначає головний агроном, цей вид гарбуза є досить пластичним щодо сівозміни.

«Для одержання гарного врожаю з усіма потрібними якостями овочу, компанія дотримується польової сівозміни. Минулого року на цих полях зростала озима пшениця, кукурудза та цукровий буряк — найкращі ділянки-попередники. Корпорація «Сварог Вест Груп» у 2017 році вирощувала ранньостиглий гібрид олійного голонасінного гарбуза Beppo та сорт Gleisdorfer. У цьому році на наших полях зростає гарбуз сорту Gleisdorfer», — уточнює головний агроном.

Обробіток ґрунту під культуру проводиться такий: дискування поля одразу після збирання попередника, оранка восени на глибину 25-27 см, ранньовесняне закриття вологи. Филимон Антонюк пояснює, що перед оранкою фахівці компанії відбирають зразки ґрунту й визначають вміст елементів мінерального живлення з метою подальшого коригування елементарного балансу, розрахунку потрібної кількості добрив.

Після закриття вологи проводиться потрійне боронування полів, далі — передпосівна культивація. І вже наступним етапом є безпосередньо сівба з одночасним внесенням органічних та фосфорно-калійних добрив.

«Загалом цей корисний овоч не потребує великої кількості елементів живлення. З нашого власного досвіду, ефективним є внесення комплексних добрив YaraMila. Окремо хочу наголосити, що осінній обробіток ґрунту — важливий та серйозний етап усієї системи польових робіт, не слід створювати занадто дрібногрудкувату структуру верхнього шару ґрунту. Обробіток ґрунту —  базис технології вирощування сільськогосподарської культури, зокрема і штирійського гарбуза. Полегшити трудо- та енергомісткий процес обробітку полів допомагає  техніка таких світових брендів, як John Deere,  Lemken, Unia. Технологія вирощування гарбузів не відрізняється від традиційної. Головна відмінність — потреба у спеціальній техніці, яка більш делікатно витягує ядро. Для цього маємо власні комбайни виробництва австрійської компанії Moty», — каже Филимон Антонюк.

Тонкощі сівби

Зазвичай терміни посівної для гарбузів залежать від погодних умов, що складаються для конкретного року. Цьогоріч, розповідає головний агроном, сіяли у першій декаді травня. А взагалі сівбу гарбуза розпочинають за температури ґрунту приблизно +12 °С.

Сіють гарбузи з міжряддям 1,2-1,4 м та нормою висіву 18-20 тис./га. Глибина загортання залежить від крупності насіння, механічного складу та вологості ґрунту і становить близько 4-5 см.

«Серед профілактичних способів захисту рослин обов’язковими є застосування здорового та очищеного від бур’янів посівного матеріалу, якісне збирання врожаю попередника, своєчасне знищення рослинних решток, знищення бур’янів на посівах, узбіччях. Найважливіший агротехнічний захід захисту — кваліфікований обробіток ґрунтів, догляд за рослинами за допомогою рихлення міжрядь», — пояснив нам Филимон Петрович.

Саме тому одразу після сівби на полі провели рихлення міжрядь.

Незважаючи на непрості та непередбачувані погодні умови у регіоні, агрономи відзначили хороший стан культури на даному етапі розвитку. Зараз агрономічна служба спостерігає за процесом дозрівання гарбузів, фахівці регулярно проводять об’їзди полів. Вони докладуть усіх зусиль, щоб зібрати урожай гарбузів вчасно та без втрат. А плани на врожай тут мають серйозні: якщо минулого року у Корпорації «Сварог Вест Груп» збирали гарбузи із середньою урожайністю 1,5 т/га, то цьогоріч планують отримати не менше 2 т/га.

«Технології, які дозволяють досягати високих показників врожайності базуються на головних принципах: якісне використання посівного матеріалу, впровадження точного землеробства, застосування сучасної техніки. Великою перевагою є те, що ми маємо технологічну лінію з доробки гарбузового насіння. Поточний рік має принести кількісні та якісні результати», — підсумовує головний агроном.

Що ж, будемо сподіватися на гарний результат вирощування штирійських гарбузів та разом з вами слідкувати за процесом.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою