АгроПолігон КВС-УКРАЇНА: Врожай жита вже на елеваторі

АгроПолігон КВС-УКРАЇНА: Врожай жита вже на елеваторі

АгроПолігон «КВС-УКРАЇНА» 30 серпня 2018 143 0

Україна жнивує. Жнивують і господарства, за чиїми полями ми спостерігали у рамках проекту АгроПолігон «КВС-УКРАЇНА». Дійшла черга і до збирання жита, тож прямуємо на завершення нинішнього сезону на Сумщину, в ФГ «Талісман-Агро».

4 серпня, у день запланованого візиту, синоптики обіцяли в цих краях дощі і грози. Але нам пощастило. Поле з посівами гібридного жита БРАЗЕТТО, що було нашою метою, грозові хмари обійшли стороною, зачепивши лише «хвостом» із дрібних крапель. Тож комбайни сміливо вийшли на обмолот. 


Господар підприємства, Дмитро Лощаков, зробивши два кола в кабіні з комбайнером, залишився задоволеним, і з готовністю відповів на наші запитання.

Дмитро Лощаков

За його словами, від останнього нашого візиту (5 червня) на цьому полі він був лише «спостерігачем». Посіви більше не потребували ніяких обробок. Бура листкова іржа, яку ми помітили на окремих листках рослин, далі так і не розвинулась. А під час цвітіння погода була сприятлива, колос налився добре. Хоча надалі погодні умови почали псуватись. Розпочалися тривалі дощі, які вже не дуже-то були й потрібні для зернових культур. Тож на Сумщині до певної міри повторилися умови, що склалися в цьому сезоні і в інших регіонах північної частини країни. Посушлива весна, а потім — тривалі надмірні опади в період дозрівання озимини.

Тенденцію підтвердив і Руслан Круподеря, торговий представник в Чернігівській, Сумській та Харківській областях компанії «КВС-УКРАЇНА».

«Цьогоріч у цьому регіоні, а саме в Чернігівській та Сумській областях, досягнути врожайності більше 6 т/га мало кому вдасться. Особливо на пісках, та ще й якщо сівба була пізньою і посіви в зиму заходили нерозкущеними. Адже навесні через різке підвищення температур ґрунт пересох і жито не змогло сформувати нормальну кореневу систему, а відповідно — і не змогло взяти необхідну кількість азотних добрив. Це спричинило скидання продуктивних пагонів. А коли ж пішли рясні дощі, то на урожайність вони уже не вплинули», — зазначив експерт.

Руслан Круподеря, торговий представник в Чернігівській, Сумській та Харківській областях компанії «КВС-УКРАЇНА»

Втім, оглянувши посіви на полі, яке ми відвідали, експерт констатував, що тут ситуація більш оптимістична.

«Як бачимо, посіви вже перебувають в оптимальній фазі для збирання. Вилягання чи осипання не спостерігається, хоча в останні тижні тут тривали значні опади. Так само відсутнє і проростання», — додав Руслан Коуподеря.

За словами Дмитра Лощакова, минулого року жито розпочали молотити в цей же день — 4 серпня. Хоча нинішнього сезону воно вже дозріло трохи раніше, але завадили дощі та необхідність у першу чергу зібрати пшеницю, яка не могла довше чекати.

Зерно з першого ж бункера відразу заміряли на предмет вологості. Вологомір показав рівень 15,3%.

Визначення вологості зерна

«При огляді зерна вже в машині ріжок виявлено не було. Саме в цьому одна з основних переваг гібриду БРАЗЕТТО. Адже він створений із системою Pollen Plus — спеціальною системою захисту жита від ріжок. І вона спрацювала на відмінно. Помітили хіба що незначну зморшкуватість зерна, але це спричинено тривалою нестачею вологи. Рослини використовували переважно зимову вологу, а продуктивної весняної чи літньої, на жаль, не було», — поділився враженням після обстеження збіжжя у вантажівці Руслан Круподеря.

До слова, в день нашого приїзду, жито на відвіданому нами полі дозбирати не вдалось. Працювали одним комбайном New Holland, бункер швидко заповнювався, а тут ще грозові хмари, які не зачепили жито, зате загрожували посівам люпину, який господарство також вирощує... Тож остаточну врожайність нам вдалося дізнатись пізніше — вже разом із даними щодо якості, наданими з елеватора.

«Отримали врожайність 5,31 т/га. Думаю, для нинішніх погодних умов досить непогано, хоч і менше, ніж минулоріч. Тому озиме жито сіятимемо і на наступний сезон. Ціни на нього поки що немає — зараз у «фаворі» пшениця. І тому дехто може жито обійти увагою. Але ми думаємо наперед, тож наступного року це може бути якраз виграшний варіант», — зазначив Дмитро Лощаков.

 Оцінюючи врожайність, Руслан Круподеря нагадав, що посіви були значно пошкоджені сніговою пліснявою. Тож певна частина рослин поскидала пагони, тому запланованої врожайності досягти не вдалося. Зате з якістю культура не підвела. Показники числа падіння сягнули 260-340, натура — 750 г/л, а вологість зерна на елеваторі вже зменшилась до показника 14%.

«Зараз значно підвищилась ціна на пшеницю, пов’язано це, насамперед, зі зниженням її врожайності через посуху в Європі. Що ж до ринку жита, то загалом така ситуація прогнозована — на час збирання зазвичай ціни не підвищуються. Також відомо, що жито в деяких європейських країнах в цьому році також страждає від посухи і там буде неврожай, відповідно, вони закуповуватимуть зерно зовні, зокрема, і в Україні. А в них не настільки розмежовані ринки жита і пшениці, тож можна припустити, що цьогоріч експорт нашого жита також виросте. Як і ціна на нього», — наголосив Руслан Круподеря.

Збирання жита озимого гібриду Бразетто

Отже, шлях пройдено — разом з експертами «КВС-УКРАЇНА» ми від минулої осені спостерігали за посівами жита БРАЗЕТТО на полі господарства «Талісман-Агро» в Сумській області. Раділи гарним сходам, переживали, коли їх пошкодила снігова пліснява і мучила посуха, але знову раділи, коли бачили, що посіви перемагають незгоди, гібрид намагається реалізувати свій потенціал, показує найкращі свої сторони. Що ж — жито зібрано, сезон завершено, але точка на Карті АгроПолігону — залишається. Як і отриманий досвід.

© Алла Гусарова, Kurkul.com, 2018 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою