АгроПолігон Арніка: Жнива пізніх культур на фінішній прямій

АгроПолігон Арніка: Жнива пізніх культур на фінішній прямій

АгроПолігон «Арніка» 11 жовтня 2018 181 0

Агропромислова група «Арніка» майже завершила збирання врожаю усіх своїх семи культур, тому команда АгроПолігону вирушила дізнаватись, наскільки ж заповненими виявились бункери комбайнів.

Уже не за горами завершення сільськогосподарського сезону 2018. У кожному господарстві поступово підбивають підсумки проведеної роботи: узагальнюють урожайності, рахують витрати і прибутки та планують, що ж робити під час «зимових канікул».  

От і у «Арніці» склади вже майже заповнені цьогорічним урожаєм. Більш детально про кожну культуру читайте далі.

Кукурудза

Яке найперше питання ставлять агрономові під час жнив? Як вродило, правда ж? Коли ми запитали про урожайність кукурудзи цього року шеф-агронома підприємства Сергія Середу, він широко всміхнувся і сказав, що у нинішньому сезоні вона не може не радувати. На кращих полях вдалось отримати більш ніж 12 т/га і варто зауважити, що це за органічною технологією вирощування.

Сергій Середа, шеф-агроном агропромислової групи «Арніка»

«Ці цифри значно більші, якщо порівнювати з минулорічними показниками. У сезоні 2017 посуха була, а тепер ситуація значно краща, тому й урожай відповідно інший отримаємо», — зауважив Сергій Середа.

Читати: АгроПолігон Арніка: Кукурудза та озима пшениця в сівозміні органічного господарства

Збирали між дощами, але з вологістю 15-16%, тому просушувати довелось буквально на 1-2%.

Під час минулого АгроПолігону ми зазначали, що на посівах кукурудзи, для регулювання ситуації зі шкідниками широко застосовують трихограму, на той момент її збирались вносити двічі, або тричі, але ситуація дещо змінилася і комах розкидували 4 рази.

Соя

За словами агронома, серпень цього року видався незвичним. Жнива почались на кілька тижнів раніше, ніж зазвичай. Перш за все це стосується сої, вона дуже швидко достигла. Тому в господарстві інтенсивно збирали урожай бобової.

Минулого року найвища урожайність сої була 1,8 т/га. Найкращі поля цього сезону показали результат в 3,5 т/га. Отримали рівномірне достигання, без бур’яну і з хорошою вологістю — тому питань немає.

Нут

Нут в «Арніці» сіють тільки 2 рік, минулого сезону він займав 200 га площ, цієї ж весни засіяли 2 тис. га.  Досвід вирощування поки не великий, але на підприємстві вже розповідають про особливості культури, які для себе визначили:

«Це дуже цікава культура, але я б її назвав також дуже важкою. По-перше, дуже легко піддається хворобам, а по-друге нерівномірно достигає», — зауважив агроном-насіннєвод підприємства Олександр Омельченко.

Для того, щоб захистити культуру від хвороб, тут застосовували біопрепарати, але вони не працювали так, як хотілось би, тому пошук найбільш ефективного захисту поки триває.

Читати: АгроПолігон Арніка: органічне вирощування сої, нуту, сочевиці

Для даної культури застосовували пряме і роздільне комбайнування. Розпочали жнива нуту останніми днями серпня, деякі площі скосили, поклали у валки, а через кілька днів, після того як рослини просохли уже безпосередньо збирали.

Тривав процес майже місяць, завершили в кінці вересня, через те, що початок осені відзначився рясними дощами.

Урожайність на різних полях різна, якщо брати середні показники, то близько 2,2 т/га.

Аби мати якомога більш точні дані, стосовно урожайності, на комбайнах поставили датчики урожайності. Тому агрономи звичайно виділяють середню урожайність, вона складає 2,2 т/га, а також знають, на яких площах і коли вдалось отримати максимальні для цього сезону показники – 3,4 т/га.  

Вологість також була різною, десь 10, місцями 12, а зустрічалось і 14%.

Збирання врожаю нуту агропромислової групи «Арніка»

 

Зважаючи, знову ж таки на те, що культуру вирощують недавно, підлаштовуються під строки посіву, визначаються, коли краще сіяти. Цього року упевнились, що більш пізні терміни найбільш оптимальні. На урожайності це не відображається, а от з бур’янами боротись простіше.

Коноплі

Почали жнива 15 вересня і поки не завершили, бо культура має свої особливості у збиранні. Вона потребує спеціалізованої техніки, перш за все мова про жатки. Крім того, є питання з вивезенням, адже у рослин дуже велика маса, через те, що волоті багато вони важко розбираються. Як тільки урожай доставляють на тік, моментально потрібно робити очищення, щоб ту волоть забрати.

Читати: АгроПолігон Арніка: органічна технологія вирощування льону та технічних конопель

Жатку для збирання конопель цього року Харківський завод зробив спеціально під замовлення «Арніки». Раніше використовували стандартну, але не вистачало висоти, тепер її підняли, що позитивно вплинуло на ефективність збирання.

Урожайність зерна за три роки вирощування була дуже різною, перший рік вийшло 1,3 т/га вороху, а після очистки близько 0,7 т/га. Найменша урожайність в чистому вигляді за роки вирощування складала 0,3 т/га.

Вологість після збирання в основному близько 20%, тому зерно подається на сушарки. На певних площах 16%, в такому разі його просто розстеляють в складах і воно підсихає самостійно. Найкраща кондиція — 9%.

Коноплі – розсадник шкідників, на посівах багато гусені. Їх приманює аромат культури.  Від шкідників на коноплях, так само як і на інших культурах застосовують трихограму – вносили 3 рази з нормами 150 тис./га.

Посіви конопель агропромислової групи «Арніка»

Крайніх чітких термінів збирання культури тут не визначають, головне не дотягти до моменту, коли зерно почне осипатися.

Поки в «Арніці» завершують жнива конопель, ми завершуємо сезон АгроПолігону у даній компанії. Наразі господарства агропромислової групи вже посіяли озиму пшеницю, її прощі займають близько 1 тис. га, де отримали задовільні дружні сходи.

© Анастасія Аврамчук, Kurkul.com, 2018 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою