АгроПолігон John Deere. Господарство «Кириченко М»

АгроПолігон John Deere. Соняшник у «Кириченко М»

АгроПолігон «Джон Дір» 23 травня 2019 643 0

Після південних Миколаївщини та Херсонщини, проект «АгроПолігон John Deere» їде на схід, до Харківської області.

Господарство «Кириченко М», розташоване в Боровій, ми відвідали 26 квітня, під час посівної соняшнику.

Варто зазначити, що директор підприємства Микола Кириченко керує одразу 20 невеликими господарствами із зембанком від 20 до 300 га, які в сумі дають 12 тис. га ріллі.

Поле господарства «Кириченко М»

Загальні відомості

Дата заснування 2009 р.
Земельний банк 12 тис. га
Ґрунти Чорноземи
Вирощувані культури Озима пшениця, ячмінь, овес, соняшник, кукурудза, озимий ріпак
Власні потужності зберігання Склади підлогового зберігання 30 тис. т, елеватор на 6 тис. т.
Зрошення Планується на кукурудзі

 

«У 2009 році було засновано підприємство. Це наш сімейний бізнес: я і мій брат — основні власники, а батьки нам допомагали. Ми виросли у селі, нам це з братом цікаво, тож вирішили заснувати власний бізнес на своїх паях. Дали нам по 50 га, а потім пішли родичі здавати паї, близькі, знайомі тощо.

Вирощуємо пшеницю, ячмінь, овес, соняшник, кукурудзу. Ріпак посіяли минулого року перший раз, раді, зараз сходить все добре. Зернових більше половини — 60%. Раніше бувало й 50/50, коли було важке фінансове становище, коли треба було техніку добирати. А зараз стараємося щоб у сівозміну вийти, щоб менше ґрунт виснажувати. Тому впровадили ріпак, озима пшениця буде після нього рости, і щоб соняшника менше сіяти. А ось кукурудзи збільшуємо посіви.

Плануємо зрошування запровадити, щоб іще більше кукурудзи додавати. Кукурудза — найрентабельніша за зрошування. Для цього у нас є 3 великих ставка, тож ми поблизу них облаштуємо системи зрошування. Для початку 300-400 га, а далі треба, щоб було не менш ніж 1000 га. Це наша страховка, що ми за будь-яких погодних умов отримаємо гарний урожай», — ділиться планами директор підприємства.

Микола Кириченко, директор господарства «Кириченко М»

За словами аграрія, ідея про зрошення з’явилася після поїздки на ферми в США, яку організував для своїх клієнтів John Deere.

«Пробували сіяти висoкоолеїновий соняшник, але якраз у той рік, коли не було надбавок до ціни. Зараз її повернули, тому знову спробуємо. Його слід окремо сіяти, потрібна просторова ізоляція, також окремий склад потрібен для його зберігання», — розповідає Микола Кириченко.

Соняшник: попередник, гібрид, сівба

На полі, яке ми відвідали в рамках «АгроПолігон John Deere» саме проводили сівбу соняшнику під керівництвом агронома Дмитра Хистєва. А в нього саме тоді був день народження.

Поле, яке оглядається  48 га
Культура  Соняшник
Гібрид  ЛГ 5631 КЛ
Сівба  26 квітня
Глибина висіву  3,5-4 см
Попередник  Озима пшениця
Сівалка  John Deere 1745

 Дмитро Хистєв, агроном господарства «Кириченко М»


«Поле площею 48 га. Попередником була озима пшениця. Зараз сіємо соняшник — гібрид ЛГ 5631 КЛ із нормою висіву 63-64 тис./га на глибину 3,5-4 см», — розповів агроном.

Сівба проводилася 16-рядною сівалкою John Deere 1745 в агрегатуванні з трактором John Deere 8335 R. За словами Дмитра Хистєва, висів відбувся з високою сингуляцією, без двійників та пропусків, насінини розкладені на однаковій відстані, у чому ми переконалися наочно.

Процес сівби 16-рядною сівалкою John Deere 1745 в агрегатуванні з трактором John Deere 8335 R

Підтвердив якість роботи техніки та правильний її вибір господарством сервісний інженер «АгріСтар» Євген Шматько.

«Сівалка John Deere 1745 дуже добре працює по вологому ґрунту, а тракторові John Deere 8335 R вистачає потужності, щоб агрегуватися з цією сівалкою. Для полегшення праці механізатора та економії витратних матеріалів встановлено систему автоматичного водіння AutoTrac та посекційне відключення рядів сівалки. Сівалка дозволяє проводити посів зі швидкістю до 14 км/год без втрати якості», — говорить експерт.

Євген Шматько, сервісний інженер «АгріСтар»

Агроном «Кириченко М» розповів, що посівну тимчасово зупинили дощі, які йшли майже протягом двох тижнів. Розпочинали посів соняшнику ще 8 квітня, а відновили якраз перед нашим приїздом.

«Через це посівна трохи затягнулася. Торік ми набагато раніше сіяли, та й погодні умови були кращими. Головне, щоб після дощу потім не було засухи», — вважає аграрій.

Соняшник: підготовка ґрунту, добрива та захист

Ґрунтообробні операції

Оранка Плуг Lemken Diamant 11
Передпосівна підготовка Зубова борона ЛКМЗ Ліра XL
Сівба Сівалка John Deere 1745

 Грунт на полі господарства «Кириченко М»

«Після збору попередника робили осінню оранку плугом Lemken, а потім — передпосівна підготовка бороною. З осені та весни нічого не давали, а сіємо із внесенням добрив — аміачна селітра з нормою 100 кг/га», — зауважує агроном.

Захист ще не проводили. Плануємо після того, як бур’ян зійде, проходити гербіцидом. З бур’янів можуть бути присутніми осот і вовчок, тому на цьому полі застосовуємо ЄвроЛайтнінг.

Будемо дивитися на наявність шкідників — це довгоносик, з'являється у фазі перших двох листків, а тоді працюватимемо інсектицидом. Фунгіцид теж застосуємо, якщо виявляться якісь хвороби.

Щодо конкретних препаратів та норм я нічого не можу сказати, це вирішується, так би мовити, на місці, спостерігаємо і потім замовляємо потрібні», — говорить агроном Дмитро Хистєв.

Техніка й обробіток ґрунту

«У нас 3 системи обробітку ґрунту: оранка, нульова та глибоке рихлення на 40-45 см, щоби зірвати плужну підошву. По пшениці використовуємо нульову систему обробітку ґрунту, нічого не дискуємо. По просапних культурах — оранка та глибоке рихлення. Після плуга й глибокорозпушувача робимо культивацію та боронування», — розповідає директор Микола Кириченко.

Технічний парк господарства

Трактор John Deere 8335 R
Трактор John Deere 8345 R
Чизель John Deere
Культиватор Case IH Tiger-Mate 200
Сівалка John Deere 1745
Причепні обприскувачі John Deere
Плуг Lemken Diamant 11
Зубова борона ЛКМЗ Ліра XL
Культиватор John Deere 2210
Комбайн John Deere T660
Комбайн Палессе
Комбайн Versatile Acros


«Спочатку наш єдиний трактор стояв у дворі, ремонтували у звичайній ямі. Потім ми купували стару техніку, та були раді і їй. Далі пішла нова типу МТЗ та ХТЗ Т-150, а після цього перейшли на John Deere. Перший придбали в 2014 році. Це був трактор John Deere 8335 R, купили разом із культиватором того ж виробника. Трактор у нас замінив одразу чотири Т-150», — згадує роки формування техпарку Микола Кириченко.

Трактор John Deere 8335 R

 За словами директора, у техпарку підприємства є повний набір техніки John Deere.

«У нас є весь набір: комбайн John Deere Т660, трактори 8335R, а в минулому році додали 8345 R з новою коробкою. І ми не помилилися! Можна заощадити на пальному, тому що там від 1 л/га до 2 л/га економиться. Сівалки John Deere, культиватори John Deere, глибокорозпушувачі John Deere, плуги John Deere, оприскувачі причіпні... Зараз плануємо самохідний придбати, John Deere плануємо брати також.

Чому John Deere? John Deere — це надійність, яку ми бачимо на фоні тракторів інших виробників. Ті, інші, частіше ламаються, а вживаними продаються дешевше, ніж John Deere. Після 5-10 років експлуатації ми можемо John Deere продати дорожче, ніж б/у-аналоги. Trade-in не користуємося, бо техніка John Deere користується хорошим попитом навіть після 25 років експлуатації.

До речі, придбали одне господарство, а коли «заходили» до нього, то там стояли 2 сівалки John Deere. Їм вже було майже по 30 років, та вони досі працюють, і на невеличких шматочках поля ми ними сіємо. Поміняли підшипники там, ланцюги, всі вузли такі, що можна було замінити, а все решта працює нормально. Дуже довговічна техніка. До речі, цікаво, що деякі запчастини є універсальними і для старої, і для нової техніки», — ділиться враженнями директор.

Сівалка John Deere 1745

Техпарк намагаються оновлювати завдяки кредитним та лізинговим програмам.

«На оборотні кошти купуємо добрива, бо їх же ніхто не дасть ні в лізинг, ні в кредит. А техніку беремо на 3-5 років і оплачуємо прийнятні відсотки щодо техніки. От ми John Deere брали в Credit Agricole Bank за 12-13% у гривні. Це дуже хороші умови», — вважає Микола Кириченко.

Прощаємося з гостинним господарством вже під вечір, а наступного разу відвідаємо соняшник у Боровій за кілька тижнів. Далі за планом — центральні регіони України...

© Андрій Губін, Kurkul.com, 2019.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою