АгроПолігон John Deere — Сівба кукурудзи в «Криниці» на Вінниччині

АгроПолігон John Deere — Сівба кукурудзи в «Криниці» на Вінниччині

АгроПолігон «Джон Дір» 3 червня 2019 471 0

Завершує перший етап — посівної — нашого АгроПолігону John Deere Вінниччина. Побувавши у всіх регіонах нашої країни, 13 травня ми завітали до центрального. Як і в попередній, Київській області, тут сіяли кукурудзу. У фермерському господарстві «Криниця» нас зустрів його засновник Дмитро Рижмань.

Загальні відомості

Дата заснування 2003 р.
Земельний банк 1,1 тис. га
Ґрунти Сірі, темно-сірі опідзолені
Вирощувані культури Озима пшениця, кукурудза, соняшник, соя
Власні потужності зберігання Планують встановити 4-5 силосів по 3 тис. т


Фермерське господарство «Криниця» Дмитро Рижмань заснував у 2003 р. Нині підприємством керує його донька — Людмила. Засновник обраний депутатом Вінницької облради, але допомагає у господарстві, адже у минулому був і агрономом, і директором агропідприємства. Починали господарювати із зембанку 860 га, а виросли до 1100 га. До 2009 р. окрім рослинництва займалися і тваринництвом. Дмитро Рижмань не відкидає того, що до нього ще повернуться, адже й інфраструктура є, і досвід теж.

Дмитро Рижмань, засновник господарства «Криниця»

Найбільше у господарстві сіють озимої пшениці — 400-450 га, соняшнику та кукурудзи — по 300-350 га. І найменше сої — 100-150 га. 3 роки тому ще сіяли ріпак, але від нього відмовилися, віддавши перевагу більш рентабельним культурам.

Кукурудза: попередник, сівба

Засновник господарства зауважує, що з посівом кукурудзи спізнилися і почали з 11 травня. Причиною цього стало перезволожене поле, яке не давало зайти вчасно.

Поле, яке оглядається 98 га
Культура Кукурудза
Гібрид ДКС 4541
Сівба 13 травня
Глибина висіву 3-4 см
Норма висіву 80 тис. насінин/га
Попередник Озима пшениця
Сівалка Vaderstad Tempo F 8

 Посів кукурудзи

«Увесь технологічний процес посіву розподілено на 3 етапи. На першому етапі вноситься мінеральне добриво за допомогою трактора John Deere 6135B, який агрегатований із розкидачем Sulky Х40+. Даний розкидач оснащено системами точного землеробства, зокрема він може диференційовано вносити мінеральні добрива, а також працює система посекційного відключення. На другому етапі відбувається зароблення мінеральних добрив і підготовка посівного ложа, працює трактор John Deere 8295R із передпосівним культиватором Farmet К 800. І третій етап — безпосередньо сам посів, у нас працює на полі 2 пари. Перша пара — це трактор John Deere 6195M із сівалкою Vaderstad Tempo F8, яка обладнана системою E-Services з можливістю посекційного відключення. Друга пара — трактор John Deere 8335R із сівалкою також Vaderstad Tempo F8. Обидва трактори діють на автопілотах, інакше кажучи, працює система навігації, посекційне відключення, сівба ведеться з середньою швидкістю 16-17 км на годину, на глибину 3-4 см, з одночасним внесенням 100 кг мінеральних добрив на га», — розповідає про етапи посіву менеджер «РДО УКРАЇНА» Тарас Гапчак.

Тарас Гапчак, менеджер «РДО УКРАЇНА»

Варто зазначити, що представник дилера John Deere добре обізнаний у всіх технологічних процесах, які відбуваються в господарстві та в яких бере участь техніка, котру постачає «Криниці» компанія «РДО УКРАЇНА».

Кукурудза: підготовка ґрунту, добрива

Живлення

Під основний обробіток ґрунту Нітроамофоска 150 кг/га
Під сівбу Нітроамофоска 100 кг/га, карбамід 300кг/га

 

Передпосівна підготовка компактором Farmet K800

Ґрунтообробні операції

Оранка Плуг Lemken EuroDiamant 10
Закриття вологи Дисковий лущильник Vaderstad Carrier 650
Передпосівна підготовка Компактор Farmet K800
Сівба Сівалка Vaderstad Tempo F 8

 Сівалка Vaderstad Tempo F 8


«Після того, як ми зібрали озиму пшеницю, відразу розкидали мінеральне добриво й запустили Vaderstad Carrier 650. Щойно ґрунт трохи відпарився, провели оранку плугом Lemken EuroDiamant 10, вирівнявши площу до зими. Потім мали внести аміак, але не вийшло, поки домовилися з постачанням, ударили морози. Навесні також не було часу його вносити, бо цьогоріч весна мало того, що холодна, так ще й волога, тому зайти відразу в поле було не так просто. Тож ми й затрималися з термінами посіву», — зазначає Дмитро Рижмань.

Технічний парк господарства

Трактор John Deere 8335 R
Трактор John Deere 6195 M
Трактор John Deere 8925 R
Плуг Lemken EuroDiamant 10
Сівалка Vaderstad Tempo F8 - 2 шт.
Сівалка Vaderstad Rapid
Комбайн Claas Lexion 600
Компактор Farmet
Дисковий лущильник Vaderstad Carrier 650
Причіп-перевантажувач Unverferth 1138
Телескопічний навантажувач JCB 535.95
Причіпний обприскувач John Deere M732

«Коли ми засновували господарство, тоді, як і всі, починали працювати з МТЗ-82, «Кіровцем», ДТ-75. Було багато такої техніки, про яку ми вже й забули. Це історія, але повертатися до неї нам не хотілося б. Зараз техніка у нас набагато краща. Для того зембанку, який у нас є, я вважаю, що техпарк у нас хороший. Маємо 3 трактори John Deere: 8335R, 8295R та один 6195M. І надійніших тракторів я не знаю», — розповідає засновник господарства.

Також говорить, що й серед сівалок теж обрав собі фаворита.

«Вважаю, що сівалки Vaderstad — це одні з найкращих. Ми взяли у минулому році одну зернову і одну для кукурудзи. Згодом ми взяли ще одну точного висіву. Вони надійні, претензій ані до них, ані до сервісу в нас немає. А це дуже важливо. Ми працюємо з дилером John Deere «РДО УКРАЇНА» і вони нас не підводять: якщо треба, то оперативно приїжджають, діагностують, регулюють, налаштовують», — зазначає Дмитро Рижмань.

 Парк техніки господарства «Криниця»

«Плануємо купувати самохідний обприскувач John Deere, причіпний у нас є, але ним не можна обробити кукурудзу у фазі утворення качана, бо він низький і ламатиме стебло. Тому кліренс має бути хоча б 1,3 м чи 1,5 м висоти, щоби можна було вносити мікродобрива. Плануємо взяти самохідний обприскувач уже цього року. З весни його не придбали, але гадаю, що після жнив обов’язково візьмемо», — говорить про розширення техпарку аграрій.

На цьому перший етап «АгроПолігону John Deere» завершений. Ми повернемося на поля, які відвідали, згодом на внесення ЗЗР і подивимося за розвитком рослин. Чекайте вже скоро другий етап.

© Ігор Мирончук, Юрій Токмань, Kurkul.com, 2019 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою