АгроПолігон John Deere у господарстві «ім.Суворова»

АгроПолігон John Deere: збирання соняшнику у ПСП ім. Суворова

АгроПолігон «Джон Дір» 16 вересня 2019 838 0

До господарства «ім.Суворова» ми повертаємося вчетверте у межах проекту АгроПолігон John Deere. Це наш передостанній візит. З самого початку ми досліджували поле пшениці, яке зібрали на початку липня. Про попередні виїзди можна почитати тут:

АгроПолігон John Deere. Озима пшениця у ім. Суворова: працювати з любов’ю

АгроПолігон John Deere — Інтенсивний захист пшениці у ПСП ім. Суворова

АгроПолігон John Deere: жнива у господарстві ім. Суворова

Та оскільки наш проект присвячений роботі техніки John Deere, черговий візит був під час збирання соняшнику. Допомагали нам у поїздці представники John Deere та компанії-дилера «Ландтех».

Збирання соняшнику комбайном John Deere S670i

Знайомство з полем

На полі площею 90 га посіяно гібрид соняшнику Субаро. Директор господарства Микола Касімов пояснює цей вибір тим, що в умовах динамічної зміни клімату цей гібрид є доволі посухостійким. Сівбу проводили 16 квітня.

«На сьогодні я можу сказати, що ми трохи помилилися. Цей рік показав, що нам треба брати не 110-115, а 105-110 днів вегетації. Але ніхто не обіцяє, що й наступний рік буде аналогічним, а використовувати потенціал сорту й напрацьовані технології можна буде і в більш короткий період вегетації. Цьогоріч ми не змогли реалізувати потенціал через низку причин, але і нижче нижньої межі теж не опустилися. В умовах критичної температури — це не найгірший результат, але хвастатися нічим», — розповідає аграрій.

Микола Касімов, директор господарства «ім.Суворова»

Збирати соняшник почали 22 серпня. На цей момент, говорить Микола Касімов, стебло й шапка соняшника були зеленими, а насіння вже було сухим. Тобто відбулося різке скорочення періоду вегетації, різке дозрівання у зв’язку з високими температурами. Вологість зерна на момент збирання становила близько 5%. Пояснює, що у класичному вигляді дозрівання мало йти знизу вгору, а вийшло навпаки через аномальні погодні умови.

«Сьогодні в господарстві ми намагаємося відпрацювати схему, за якої хочемо мінімізувати витрати щодо підготовки ґрунту й отримати максимальний урожай. Для цього ми беремо хороше насіння, протруюємо його, працюємо з бором, мікроелементами і, звісно, критичним фактором залишається волога. Тому сьогодні ми зменшуємо площу під соняшником, збільшуємо посіви пшениці, ячменю, ріпаку. Швидше за все, будемо мати 4-5-пільну сівозміну з максимальною компенсацією, тобто поверненням добрив на різних фазах розвитку з урахуванням потреб рослин», — ділиться планами Микола Касімов.

Соняшник у ПСП «ім.Суворова»

Культура Соняшник
Гібрид Субаро 
Сівба 16 квітня
Густота посіву, насінин 60 тис./га
Збирання 22 серпня
Вологість 4,5-5,5%
Урожайність 2,5 т/га


Техніка для збирання

На збиранні соняшнику працюють два комбайни — John Deere S670i і John Deere S770i. Першому — 3 роки, а другому всього рік. За технічними характеристиками вони ідентичні. Потужність двигуна 431 к. с. Об’єм зернового бункера — 10600 м³. Обидва мають роторну систему обмолоту, діаметр ротора становить 762 мм. John Deere S770i від свого попередника відрізняється лише збільшеною зоною сепарації. Жатки для збирання соняшнику на комбайнах від компанії Bicchi Sunbi.

«Ці жатки рекомендовані компанією John Deere. Вони добре регулюються, піднімають мотовило. Жатка відрізає шапку і трохи стебла, тобто у нас немає зайвих енергозатрат на обмолот стебла і ми не забруднюємо весь урожай», — зазначає аграрій.

Розвантаження зернового бункера комбайну John Deere S670i

Витрата пального комбайнів становить близько 9 л/га. Це на 2 л/га менше, ніж у комбайнів іншого бренду, які також працюють на збиранні соняшнику. До того ж, Микола Касімов запевняє, що і якість зерна у комбайнів John Deere краща за рахунок збільшеної площі сепарації.

«Правильно налаштований комбайн і правильно підібрана швидкість регулювання гарантують хорошу якість зерна. Завдяки цьому цього року ми практично не робили додаткову очистку зерна, а відразу здавали його на елеватор у межах нормативних значень», — говорить аграрій.

Збирання соняшнику у господарстві «ім.Суворова»

Микола Касімов також розповідає, що у цьому році в господарстві почали впроваджувати технології точного землеробства. Завдяки функції документування дисплеїв CommandCenter, якими облаштовані комбайни, господарство отримає картографію урожайності, вологості ґрунту, щоб у наступному році провести диференційований посів або внесення добрив.

«Після збирання соняшнику чи іншої культури ми одержимо дані щодо врожайності й побачимо зони, які найменш продуктивні. Виходячи з отриманих цифр, можна буде створити карту диференційованого внесення і виконати внесення добрив або посів за цими даними. Тим самим ми збільшимо продуктивність найменш продуктивних зон. А для зон, які найбільш продуктивні, ми можемо зменшити норму висіву або ж навпаки збільшити, використавши весь потенціал цих ділянок. Тим самим господарство може заощадити на посівних матеріалах або добривах, а також вирівняти зони за продуктивністю і збільшити врожайність», — пояснює спеціаліст із точного землеробства компанії «Ландтех» Єгор Калашніков.

Єгор Калашніков, спеціаліст із точного землеробства компанії «Ландтех»

Фахівець зазначає, що спочатку спеціалісти «Ландтех» провели аналіз паркової техніки щодо доукомплектації необхідними активаціями, дисплеями, антенами і модулями. Далі обладнали сільгосптехніку всім необхідним. Після цього провели навчання операторів, як налаштовувати документування, SectionControl, автоматичний розворот на краю поля, як задавати лінії навігації. Третім етапом став початок роботи, під час якої занесли всі кордони полів до системи «Центр операцій».

«Завдяки мобільному додатку MyOperation директор чи агроном може віддалено підключитися до дисплея, який знаходиться в кабіні комбайна, і в реальному часі побачити, які виставлені налаштування, а також побачити врожайність. Якщо оператор недосвідчений і не знає, як правильно налаштувати комбайн, що може призвести до втрат вище від норми, то агроном може зі свого телефону змінити налаштування, відправити їх на комбайн, а операторові залишається їх лише прийняти. Після цього налаштування зміняться автоматично. Також у центрі операцій можна виставити геокордони. Якщо комбайн виїде за них, то на телефон прийде сповіщення. Можна теж виставити час запуску двигуна. Якщо це відбудеться не в зазначений час, то додаток сповістить про це директора», — розповідає Єгор Калашніков.


Фахівець зазначає, що компанія «Ландтех» проводить навчання перед збиральною кампанією. Працівникам господарства пояснюють, як правильно відкалібрувати всі дані, виставити налаштування. Це займає близько доби. Надалі спеціалісти компанії можуть надавати консультації по телефону 24/7. Єгор Калашніков зауважує, що у новій техніці John Deere закладено інтелект, потенціал, який часто не використовують оператори і не виконують ті налаштування. Компанія «Ландтех» контролює дотримання всіх інструкцій та налаштувань.

Збирання соняшнику комбайном John Deere S770i

Таким видався передостанній візит до компанії ім.Суворова. Варто також сказати, що у господарстві соняшник — це найпізніша серед всіх висіяних культур. Тому після його збирання закінчиться й збиральна кампанія. Але робота на полі не припиниться, тож у наступному матеріалі ми розкажемо вам про боронування ґрунту після збирання соняшнику бороною John Deere 2623.

© Юрій Токмань, Kurkul.com, 2019 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою