АгроПолігон John Deere. Озима пшениця у ім. Суворова: працювати з любов’ю

АгроПолігон John Deere. Озима пшениця у ім. Суворова: працювати з любов’ю

АгроПолігон «Джон Дір» 20 травня 2019 414 0

У рамках проекту «АгроПолігон John Deere» ми вже побували у господарствах Херсонщини і Тернопільщини, наступним стало «ПСП ім. Суворова», розташоване у селі Прибужжя Доманівського району Миколаївської області.

До господарства команда прибула 18 квітня, щоб оглянути поле озимої пшениці. Посівна пізніх культур, як сказав нам Микола Касімов, директор «ПСП ім. Суворова», ще не розпочалася, проте підготовка до неї вже йде повним ходом.

Поля «ПСП ім. Суворова»

Загальні відомості

Дата заснування 2006 р.
Земельний банк 3200 га
Ґрунти Слабогумусні, змиті; південні чорноземи
Вирощувані культури Горох, кукурудза, соняшник, озимий ріпак, озима пшениця, ячмінь
Поле, що оглядається 68 га
Культура Озима пшениця
Сорт Місія одеська, Одеський селекційно-генетичний інститут НААН
Попередник Соняшник
Сівба Початок вересня
Норма висіву 220-240 кг/га

 

«Ми багато пробували, експериментували, вирощували нішеві культури, такі, як льон, сорго, але економіку на них не побудуєш. Нішеві культури в нашій зоні невиправдані. Тож на сьогодні зупинилися на 6-пільній сівозміні. Зараз вирощуємо горох, кукурудзу, ріпак, ячмінь, пшеницю, соняшник. Ми розташовані в зоні слабого зволоження, зоні ризикованого землеробства, вона такою і залишалась. В цьому році активної вологи у нас уже недостатньо. 120 мм, 150 мм — вологи не вистачає», — розповідає директор господарства.

Микола Касімов, директор «ПСП ім. Суворова»

Озима пшениця: попередник, сорт, сівба

Найкращим попередником під озиму пшеницю, як каже Микола Касімов, є горох. Але комерційна сівозміна та щорічні коливання з переукладанням угод на оренду землі вносять свої корективи.

«Треба сказати правду, що у зв’язку зі щорічними переукладаннями угод, входом і виходом пайовиків, ми все ж частину пшениці сіємо на попередник-соняшник. Саме це поле засіяне після соняшнику, але ж він вирощений за нормальною цивілізованою технологією, з любов’ю. Він з першого до останнього дня був захищений ґрунтовим захистом, без післядії, ми не працюємо із ацетохлором, не працюємо з імідазолінонами, бо відійшли від них. Той же імазапір накопичується в ґрунті, а потім знижує урожай наступних культур, особливо за дефіциту вологи. Тому ми не працюємо з «тяжкою артилерією», щоб сьогодні заробити, а завтра якось буде. Ні, ми думаємо про завтрашній день. Тому, хоч у нас там був соняшник, але це була класика — соняшник Тунка селекції Limagrain: чистий, з високим вмістом основного живлення, захищений, без хвороб. Це дозволило нам на цьому полі з двома операціями зайти і посіяти», — каже пан Микола.

 

«Технологія вирощування озимої пшениці у нас постійно допрацьовується. Ми вже декілька років підряд не могли отримати в оптимальні строки сходів, не могли вкластися в оптимальні терміни сівби. Минулого року в перших числах вересня, тобто в середині оптимальних строків, пройшов дощ. Увесь серпень у нас стояла висока температура 30-32°С, спека, потім випав дощ. І завдяки тому, що в нас була високоефективна техніка, трактори John Deere з навігацією й усіма системами допоміжними, високоефективна сівалка  John Deere 1890 і інші трактори, ми за 6 діб добової роботи посіяли практично всю пшеницю та почали сіяти ячмінь.

Трактор John Deere 8320R

Тут маємо поле 68 га озимої пшениці, селекція одеська, використовуємо виключно її.  Тому що вона районована, вирощена в умовах високих температур, які працюють на зміцнення кореневої системи в перших фазах життєдіяльності. І потім у період, коли на легких ґрунтах волога йде із зони кореневої системи, пшениця проводить капілярне всмоктування вологи з 9-9,5 м. Для цього і потрібна розвинена коренева система. Ми користуємося виключно одеськими сортами: Нива одеська, Місія одеська, це хороші сорти. Цьогоріч додали ще декілька сортів, заклали насіннєві ділянки, намагаємося паралельно відслідковувати врожайність в умовах кожного року й обираємо напівінтенсивні, інтенсивні. Та найголовніший критерій для нас – стійкість до посухи і вміст клейковини з високим індексом деформації клітковини. Інакше кажучи, ця хлібопекарська якість повинна бути високою в умовах засухи», — зауважує директор.

Обробіток ґрунту

«Під пшеницю ми не оремо. Оскільки попередником був соняшник, ми після його збирання пройшли подрібнюючим котком «Первомайського ливарного заводу», потім провели дискування бороною Lemken Rubin 9, а потім уже сівбу сівалкою John Deere 455, агрегатованою з трактором John Deere 8320R. Хоча у нас сівалка «нульова», вона має високий потенціал, у неї питомий тиск 208 кг, та це деталі, а насправді рослині треба створити комфортні умови, створити так зване ложе, тому ми спершу задискували. Вважайте, провели півтори операції. А якби поле було забруднене, то довелося б проводити 2-3, а то й більше операцій», — розповів Микола Касімов.

Живлення та захист

Система захисту

Протруювання насіння, проводилося у господарстві Інсектицидно-фунгіцидний протруйник, протруювач С-20
Гербіцидна та фунгіцидна обробки восени  Болівар Форте 0,6 л/га
Інсектицидна обробка
Профілактично, препаратом групи синтетичних  піретроїдів


У захисті пшениці, як розповів директор «ПСП ім. Суворова», донедавна застосовували дві фунгіцидні обробки — на початку або в середині кущення та по прапорцевому листку. Тепер же, каже він, уже є необхідність у третій обробці по колосу, передусім проти фузаріозу. Максимально намагаються спрацювати з осені: внести основні добрива, провести надійний гербіцидний захист, профілактичну обробку інсектицидом.

Удобрення

Під основний обробіток ґрунту Діамофоска 10:26:26
Під сівбу Нітроамофоска, діамофоска
Під захисні обробки 3 кг/га NPK, 150 г/га Еколайн, 150 г/га фульвіо-гумінових кислот

 

«Ми надаємо перевагу внесенню основного живлення під основний обробіток, щоб воно стало доступним на момент споживання, тобто на початку вегетаційного періоду рослини. Завдяки високоефективній техніці John Deere, маємо змогу обробити ґрунт з одночасним внесенням туди добрив у доступній формі. Цього року ми проводимо дослід: сіяли з додаванням нітроамофоски та діамофоски, взяли продукти бельгійської компанії ROSIER S.A — Розасоль, Розаферт. Також є в нас добрива компанії Yara. І кажучи про добрива, хочу зауважити, що ми сьогодні зіткнулися з неякісними добривами — нашими, вітчизняними, коли привозять їх заводські, а там немає потрібної кількості азоту, і взагалі він не тієї форми. Дуже багато випадків, коли привозять неякісні КАСи, ми не завжди знаємо, що купуємо, в цьому нас держава не захищає», — зауважує Микола Касімов.

Технічний парк

Технікою господарство забезпечене повністю, вкладати кошти в оновлення та розширення технічного парку не лінується. Наприклад, майже весь прибуток минулого року пішов на закупівлю нових одиниць техніки.

Техніка підприємства «ім. Суворова»

Наявна в господарстві техніка

Назва, модель Виробник
Трактор 8345R John Deere
Плуг Rubin 9 Lemken
Сівалка 1890 John Deere
Трактор 6125М John Deere
Трактор 8310R John Deere
Самохідний обприскувач 4730 John Deere
Комбайн Т660 John Deere
Комбайн S770 John Deere
Сівалка 455 John Deere


«Немає нічого того, що ми не можемо зламати, або через своє нерозуміння, або ж воно саме ламається через якийсь збій. Але тут важлива тісна співпраця з компанією, яка не тільки продала техніку, але й обслуговує. Я завжди можу подзвонити до нашого партнера «Ландтех»(офіційний дилер John Deere) і знаю, що представник компанії швидко буде тут. Команда сервісу буде розбиратися з проблемою скільки потрібно — до її вирішення. Ми цінуємо компанію «Ландтех» за те, що вони завжди поруч. Ми поступово взяли курс на оновлення нашого машинно-тракторного парку: придбали, як нам і радив наш менеджер із компанії «Ландтех», John Deere 8310R, котрий перевершив усі наші очікування по своїй надійності. І коли я сказав: «Хлопці, бережіть його, давайте не навантажувати», представник «Ландтех» заперечив: «Завантажуйте його в три зміни, нехай працює», —  «Він же зламається?», — «Ні. Працюйте, а там подивимося». Трактор працював щодобово, відпрацював за нашим уявленням неймовірний ресурс із високим ступенем надійності. Після чого ми придбали ще один John Deere 8320R», — розповідає про особливості роботи з технікою директор господарства.

Федір Карамавров, керівник відділу продажів компанії «Ландтех»

Ну, що ж, ми бажаємо ПСП ім. Суворова успішного початку нового аграрного року, а головне — якнайбільше вологи. А ми стежитимемо за полем озимої пшениці та результатами вирощування й надалі.

P.S.

«Ми зрозуміли, що треба просто працювати з любов’ю, з повною віддачею до кожної культури. Помилка була в тім, що радянська країна не виховувала господаря на землі, а от сьогодні вже в умовах нашого ринку потрібен господар», — Микола Касімов.

© Юрій Токмань, Kurkul.com, 2019.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою