Жнива у господарстві ім. Суворова

АгроПолігон John Deere: жнива у господарстві ім. Суворова

АгроПолігон «Джон Дір» 14 серпня 2019 591 0

Третій етап АгроПолігону John Deere знову починаємо з півдня України, а саме — з Миколаївщини. У підприємство «ім. Суворова», яке розташоване у селі Прибужжя Доманівського району Миколаївської області, ми прибули 5 липня, у самий розпал жнив. Про перші відвідини цього господарства, під час яких ми дізналися про вихід озимої пшениці з зими та догляд за культурою, читайте тут

Разом із нами до господарства прибули представники John Deere та компанії-дилера «Ландтех», які допомагали нам розбиратися в технічних аспектах збору врожаю.

Комбайн John Deere на полі підприємства «ім. Суворова»

Нагадаємо, що на полі 68 га посіяна озима пшениця селекції Журавка одеська. Попередником був соняшник, після збирання якого пройшлися подрібнюючим катком, далі провели дискування, а вже потім сіяли сівалкою John Deere 455, агрегатованою з трактором John Deere 8320R. Навесні провели 3 фунгіцидні обробки за допомогою самохідного обприскувача John Deere 4730.

Читати за темою: АгроПолігон John Deere. Озима пшениця у ім. Суворова: працювати з любов’ю

Директор підприємства «ім.Суворова» Микола Касімов говорить, що третя фунгіцидна обробка спрацювала не так, як хотілося. Саме в той період почалася плямиста смугастість прапорцевого листка, яку фунгіцид не зміг зупинити. Це вплинуло на урожайність, адже через захворювання зменшився термін наливу зерна.

«Сьогодні ми зробили висновок з урахуванням минулого року, що варто брати інший фунгіцид, із більш стабільним і тривалим періодом. Ми хочемо захистити прапорцевий листок, адже за високої маси та надмірної вологи відбувається зараження листової маси, тож наше завдання — зберегти цей листок зеленим. Бо що довше він зелений, то довше відбувається налив колоса. Саме тому нам потрібен фунгіцид, який охопить більший спектр хвороб і тим самим забезпечить кращу якість», — зазначає Микола Касімов.

Микола Касімов, директор підприємства «ім.Суворова»

Через те що не вдалося довше захистити прапорцевий листок, який відповідає за налив, директор господарства говорить, що не задоволений на 100% тим, як колос увійшов у фазу збирання. Жнива розпочалися 10 червня зі збирання ячменю. Пшеницю почали збирати через тиждень, 17 червня.

«Ми вчасно зайшли в поле, та все одно цей рік виявився унікальним — почали збирати ранні зернові на 15 днів раніше, ніж зазвичай. Традиційно починали жнивувати 25 червня. Наше підприємство розташоване в прибережній зоні річки Південний Буг, де ґрунт не має високий вміст гумусу чи хорошу здатність утримувати вологу. До того ж, треба вчасно заходити в поле, як для сівби, так і для жнив. У нас в цьому році вдало вийшло і те, й інше», — зазначає аграрій.

Поле, яке оглядається 68 га
Культура озима пшениця
Сорт журавка одеська
Вологість 9%
Врожайність 5,9-6 т/га
Жнива 5 липня

Господарство ім. Суворова не має власного елеватора. Після збору пшениці зерно потрапляє до підлогових складів, частину з яких організували на місці колишньої ферми, а частина — це нові ангари. Загалом вони дають змогу зберігати до 6 тис. т. Та, як зазначає Микола Касімов, стільки зерна намагаються не тримати, бо через неможливість забезпечити вентилювання та знезараження таке зберігання не можна назвати якісним, а незначні втрати відбиваються на кінцевому прибутку. Сушать зерно за допомогою мобільної сушарки, продуктивність якої становить 150 т за добу.

Техніка для збирання

Коли ми прибули на поле, там працювали два комбайни John Deere S670i і John Deere S770i. Перший господарство придбало 3 роки тому, а другий — рік тому в компанії «Ландтех».

«Між комбайнами різниця в оновленні — 1 рік. Модель S770i дещо сучасніша, цей комбайн має додаткове автоматичне регулювання обертів барабану. Коли комбайн рухається в один бік, вітер під одним кутом, а коли повертається в загонці й їде у зворотному напрямку, змінюються умови аерації в зоні сепарації внаслідок потоку вітру і комбайн сам автоматично регулюється за рахунок додаткових лопатей, тим самим забезпечуючи більш високу якість обмолоту. Крім того, після комбайнів John Deere ми практично не робимо додаткової очистки зерна й можемо відразу його продавати», — розповідає про особливості зернозбиральної техніки John Deere Микола Касімов.

Також зазначає, що перед заходом в поле в одного з комбайнів почули стук у двигуні. Тому на господарство прибули сервісні інженери «Ландтех», які за 2 доби демонтували двигун і ліквідували несправність. Завдяки такій оперативності жнива розпочалися вчасно.

Комбайн John Deere S670i John Deere S770i
Потужність двигуна, к. с. 431 431
Об’єм зернового бункера, м³ 10600 10600
Система обмолоту Роторна Роторна
Діаметр ротора, мм 762 762
Жатка John Deere 630F John Deere 630R
Ширина жатки, м 9 9

 

«В обох комбайнах однороторна система обмолоту, діаметр ротора 762 мм, що дозволяє обмолочувати зерно за 200 об./хв. Це знижує витрати потужності, зберігає якість зерна і соломи. Також, завдяки функції швидкого розвантаження, 120 л/с бункер об’ємом 10,6 тис. л може розвантажитися трохи більше ніж за хвилину. Це впливає на логістику, дозволяючи використовувати менший парк техніки. Крім того, обидва комбайни можуть розвантажуватися під час роботи, що важливо, коли треба зібрати урожай у короткі терміни», — говорить про переваги комбайнів торговий представник компанії «Ландтех» Вадим Баланда.

Директор господарства зазначає, що завдяки технології JDLink він може на відстані контролювати на відстані робочу швидкість, карту урожайності, втрати, скільки бункерів відвантажено тощо.

«Я бачу цю всю інформацію і можу запитати в оператора, чому там такі втрати чи така швидкість. Функціонал сучасних комбайнів, звісно, вражає, але для досягнення результату має бути ще й талант людини, яка на ньому працює. І завдяки курсам і навчанню, яке проводить компанія «Ландтех», наші оператори стають справжніми професіоналами», — зазначає Микола Касімов.

Вадим Баланда додає, що курси для операторів проводяться як під час купівлі комбайна, так і за подальшої експлуатації машини. Перед жнивами на господарство приїжджали спеціалісти «Ландтех», допомагали налаштовувати комбайни та проводили необхідний інструктаж для працівників підприємства ім. Суворова. Фахівець додає, що сервісний інженер може приїхати й під час жнив, якщо того потребує господарство.

Вадим Баланда, торговий представник компанії «Ландтех»

Жнива — гаряча пора, тому довше поспілкуватися у нас не вийшло, бо й Микола Касімов, і Вадим Баланда поспішали до інших справ. До господарства ми повернемося вже згодом, стежте за новими випусками АгроПолігону John Deere.

© Юрій Токмань, 2019, Kurkul.com

 

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою