АгроПолігон John Deere у підприємстві «ім. Суворова»

АгроПолігон John Deere — Інтенсивний захист пшениці у ПСП ім. Суворова

АгроПолігон «Джон Дір» 15 липня 2019 435 0

«АгроПолігон John Deere» заходить на друге коло. Ми знову повертаємося у поля, котрі відвідали раніше, щоби поглянути на ріст культур, їхній розвиток та проблеми. У підприємстві «ім. Суворова», яке розташоване у селі Прибужжя Доманівського району Миколаївської області, ми були 18 квітня й повернулися сюди 30 травня. Про перші відвідини читайте у матеріалі АгроПолігон John Deere. Озима пшениця у ім. Суворова: працювати з любов’ю.

Нагадаємо, що на полі 68 га посіяна озима пшениця селекції Журавка одеська. Попередником був соняшник, після збирання якого пройшлися подрібнювальним катком, далі провели дискування, а вже потім сіяли сівалкою John Deere 455, агрегатованою з трактором John Deere 8320R.

Після нашого приїзду в селі Прибужжя спочатку випало 35 мм опадів, а згодом іще 10 мм.

«Дефіцит вологи пшениця відчувала якийсь час, але потім трохи поповнився дефіцит, сьогодні вона вже йде в налив зерна, наступний етап — це активна молочна воскова стиглість. Температурні режими дозволяють їй рухатися у своєму вегетаційному періоді, тож ми сподіваємося, що вона нас не підведе. Ця селекція проявляє хороші показники щодо посухостійкості, щодо збереженню за нижньою межею, а також високий верхній потенціал», — розповідає директор підприємства «ім.Суворова» Микола Касімов.

Раніше директор зазначав, що у господарстві вже зіткнулися з неякісними вітчизняними добривами, а зараз це дало свої «результати».

Микола Касімов, директор підприємства «ім.Суворова»

«Треба сказати, що ми в цьому році маємо дещо підпалені кінчики листків — фахівці кажуть, що це результат неякісних добрив. Я сам не можу стверджувати, бо я не спеціаліст, тому користуюсь консультаціями різних експертів, але факт наявний. Ми маємо неякісне добриво з високим вмістом біурету. Інакше кажучи, тут потрібен контроль з боку держави за якістю добрив, і ми не знаємо, що робити. Використовуємо вітчизняний продукт, або ж виробництва Узбекистану, Туреччини, тому нам треба, щоби хтось гарантував якісне добриво і вміст там біурету. Якщо їх везуть насипом і фасують у портах, я не думаю, що це добриво буде гідної якості, тож ми чекаємо захисту від держави, ми хочемо, щоб вона нас “усиновила” як своїх дітей», — зазначає аграрій.

Ще однією проблемою, з якою зіткнулися у господарстві, стала смугаста плямистість прапорцевого листка. У зв’язку з різницею температур дня і ночі пшениця мерзла. Хворобу вдалося зупинити завдяки другій фунгіцидній обробці. Але препарат спрацював лише частково, на 100% прапорцевий листок захистити не вдалося.


Коли ми приїхали на поле, пшениця уже відцвіла, а колос перебував у фазі молочної зрілості. Наступною обробкою, на яку чекає поле, буде третя фунгіцидна.

Система захисту

1-ша фунгіцидна обробка восени Болівар Форте 0,6 л/га
2-га фунгіцидна обробка навесні стробілурин 0,5-0,6 л/га
3-тя фунгіцидна обробка навесні Тезис 0,5-0,6 л/га

 

«Третю фунгіцидну обробку ми влаштуємо для захисту самого колоса. Проводити її будемо Тезисом. Це простий і доволі ефективний препарат. Торік ми працювали Фальконом. Отримали непоганий результат, але краще будемо працювати з оригінальними препаратами, часу на експерименти немає, ніхто нам не гарантує якість. Нехай вийде дорожче, але це буде запорукою реалізації закладеного генетичного потенціалу», — говорить Микола Касімов.



Аграрій зауважує, що через дощі не вдалося вчасно провести захист рослин, тож хвороби почали розвиватися саме через це. Також припускає, що підбір препаратів був не надто вдалим. Якби у господарстві передбачили такий розвиток подій, то обрали б досконаліший фунгіцид, термін дії якого довший, і який мав би захист від більшого переліку хвороб. Але, через брак часу, детальнішу підготовку провести не вдалося.

Техніка для обприскування

Практично вся самохідна техніка господарства — це John Deere. Для внесення ЗЗР підприємство використовує самохідний обприскувач John Deere 4730. У техпарку господарства він з’явився 5 років тому, до цього поля обробляли причіпним обприскувачем.

Самохідний обприскувач John Deere 4730
Потужність двигуна 245 к. с.
Кліренс 154 см
Довжина штанги 30,5 м
Об’єм баку для розчину 3028 л

 

«Ми купили самохідний обприскувач, бо в умовах сучасного господарювання зростає питома вага витрат. Тому нам треба збільшити віддачу з гектару. Як це реалізувати? Потрібно з моменту посіву захистити увесь період вегетації. А самохідний обприскувач дає змогу зайти в поле по своїй колії і 10, і 20, і більше разів, якщо потрібно. Чесно скажу, ми не доросли до технологічної колії, у нас є роздроблені поля на багато шматочків, але, тим не менш, ми прагнемо до виконання на більш високому рівні інтенсивного землеробства, а без самохідного обприскувача це неможливо. Робота причіпними обприскувачем в принципі виключає якісне внесення. Тому, якщо хочемо реалізувати потенціал, закладений рослиною, безумовно варто мати високоінтенсивну й високоінтелектуальну техніку, яка дозволяє контролювати кожен процес і відповідати сучасним вимогам», — зазначає Микола Касімов.

Для внесення ЗЗР на пшениці штанга John Deere 4730 облаштована форсунками револьверного типу, які розраховані на велику краплю чи на аерозоль, а також на сильний вітер. Всього господарство використовує 5 типів форсунок.

Самохідний обприскувач John Deere 4730

За словами торгового представника компанії «Ландтех» Вадима Баланди, на самохідному обприскувачі встановлена система AutoTrac, що дає змогу рухатися зі швидкістю 25-30 км/год за можливості зміни рельєфу і похибкою до 3 см. Обприскувач на полях господарства практично завжди працює вночі. Для цього на John Deere 4730 встановлена система Boom Trac, яка дозволяє уберегти штангу від пошкоджень, а також дає можливість тримати однакову відстань від штанги до колоса. Система SectionControl запобігає повторному обприскуванню, відключаючи секції. Це дозволяє економити препарати, підвищує продуктивність машини і точність внесення. Також John Deere 4730 обладнано системою JDLink, яка надсилає інформацію на гаджет керівника про те, де працює машина, скільки вона зробила холостих проходів, тривалість роботи, витрати пального тощо.

Представник дилера зауважує, що перед покупкою техніки — чи трактора, чи самохідного обприскувача — компанія «Ландтех» проводить обов’язкове безкоштовне навчання операторів. Такі курси можна проходити як індивідуально у господарстві, так і на базі компанії.

Вадим Баланда, торговий представник компанії «Ландтех»

«Я вдячний компанії «Ландтех» за те, що вона дає можливість навчання, доносить нам інформацію, намагається пояснити, що ми не просто обприскуємо, а й ставимо завдання ефективно це зробити, шукаємо шляхи досягнення поставленої мети. Для цього налаштовуємо обприскувач, підбираємо форсунку залежно від операції: якщо це фунгіцидна обробка, то одна форсунка, якщо інсектицидна — то інша», — зазначає директор господарства Микола Касімов.

Тим більше, що від правильного налаштування залежить як подальший прибуток, так і витрати на ЗЗР. А самохідний обприскувач — техніка не з дешевих, тому його треба використовувати максимально ефективно. І до питання його окупності Микола Касімов ставиться особливо.

«Зазвичай рахують, скільки коштує гектар обприскування і за скільки років може окупитися цей обприскувач. Я вважаю, що це неправильний підхід. Ми просто маємо порахувати, яку прибавку урожаю можемо отримати. Припустімо, хвороби листа можуть забрати від 5 до 15% врожаю, а якщо там масове захворювання чи проблеми з шкідниками, то втрата врожаю може бути ще більшою. Якщо ми за рахунок своєчасного виконання робіт захистили культуру від хвороб і шкідників, то на 1 тис. га отримаємо 100 т надбавки, і це зовсім інший підхід до питання окупності, до питання його фондів віддачі. Так, John Deere 4730 дорогий, безумовно, все хороше не може бути дешевим, бо це багатофункціональна техніка і перед нею завдання стоять складні, але упущена вигода — те, чого ми не бачимо. Ми можемо мати колос, але він виявиться порожнім, а продовження вегетації за рахунок обробки дає значну прибавку, навіть ті 100 кг/ га, а на 1 тис. га — це 100 т, тому рахунок йде на мільйон. Тож особисто я вважаю, що за рахунок збільшення врожаю, за рахунок того, що ми не втратили потенційну врожайність, можемо говорити про окупність і ефективне використання самохідного обприскувача John Deere 4730», — розповідає про свій підхід директор господарства.

Самохідний обприскувач John Deere 4730

Також аграрій додає, що вже придивляється до новішої моделі самохідного обприскувача John Deere, яка має систему, що дає можливість відключати не лише секції під час роботи, а й окремі форсунки. Таким чином Микола Касімов хоче зробити обприскування ще ефективнішим. Але це поки у ймовірних планах. Поки ж на полі працює «старожил» John Deere 4730, у якого попереду ще одна фунгіцидна обробка пшениці.

На цьому наш другий візит до ПСП ім. Суворова завершується, наступного разу ми вже потрапимо у гарячу пору — жнива.

© Юрій Токмань, Kurkul.com, 2019 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою