Алгоритм роботи з зерновим рукавом, або як не зіпсувати свій врожай

Алгоритм роботи з зерновим рукавом, або як не зіпсувати свій врожай

9 грудня 2022 707 0

Зернові рукава — це та альтернатива, яку запропонував уряд та світова спільнота українським аграріям. Саме таким чином влада намагалась розв'язати проблему з нестачею потужностей для зберігання зерна. Для цього Міністра аграрної політики та продовольства України в співпраці з ФАО навіть запустили програму з видачі безкоштовних рукавів. Заявки на отримання можна було заповнити в Державному аграрному реєстрі. Відтак українські фермери отримали понад 30 тис.таких рукавів. Місткість кожного — 200 т. 

За підрахунками міністерства, програма забезпечила зберігання для 30% збіжжя від загальнонаціональної потреби. Деякі аграрії не чекали допомоги держави й самостійно обирали такий варіант.

Але отримання рукавів — це тільки пів справи. Щоб зерно всередині не зіпсувалось потрібно дотриматись правил користування цими засобами зберігання. Тому сьогодні Kurkul.com пропонує Вам покрокову інструкцію від компанії Агротека про те, як правильно працювати з рукавами для зерна.


Тож, зберігання зерна в рукавах складається з чотирьох основних етапів:

  • Підготовка майданчика;
  • Закладання рукавів;
  • Контроль під час зберігання;
  • Вивантаження;

Зараз ми поговоримо детальніше про кожен з них.

Крок 1. Підготовка майданчика для зберігання зерна

Перше, що повинен зробити фермер, який буде використовувати зернові рукави, — це обрати місце. Фахівці рекомендують ставити їх на невеликому схилі у 3-5%, для того, щоб дощова чи тала вода могли самостійно відходити. По-друге, ділянка має бути чистою — без грудок, які можуть пошкодити плівку та залишків врожаю, що приваблює гризунів. Якщо є така необхідність, можна провести дискування та коткування для ущільнення землі. Аналогічно рукава можна встановлювати й на іншому покритті — асфальті чи бетоні.

«Найкраще розміщувати сховок з півночі на південь. Таким чином сонце буде рівномірно прогрівати рукав», — наголошують фахівці компанії Агротека. 

Крок 2. Закладання зерна

Закладка зерна в рукави здійснюється спецтехнікою — зернопакувальниками. Якщо така техніка відсутня, її можна орендувати або ж замовити послуги компанії, яка здійснює цей вид робіт. Процес відбувається таким чином, що вантажівки підвозять збіжжя, а спеціальні агрегати перевантажують його в рукав.

На цьому етапі важливо спостерігати, щоб завантаження рукава відбувалась в однаковому помірному темпі. Це дозволить зерну рівномірно розійтись площею конструкції. Слід уникати розтягнень рукава, згинів та залишків повітря.

Щодо культур, то тут обмежень немає. Традиційно в рукавах зберігають пшеницю, ячмінь, кукурудзу, соняшник, сою. Також туди можна помістити силос чи зелену масу. Як правило, збіжжя має мати базисну вологість, оскільки функцією досушування рукава не оснащені.

«На цьому етапі важливо щільно закрити рукав, щоб створити перешкоди потрапляння повітря та вологи всередину», — зазначають спеціалісти.  

Крок 3. Контроль зберігання

Традиційно огляд рукава здійснюється раз на тиждень. Головні проблеми з якими стикається фермер при такому виді зберігання — це пошкодження матеріалу гризунами чи птахами, а також вода та повітря всередині. Тому рекомендується щотижнево проводити контроль якості зерна. 

Читайте також: Kramp: ми зробили все, щоб спростити доставку запчастин під час війни

Якщо ж рукав прорвано чи пошкоджено, то потрібно терміново провести ремонт. Його здійснить без складнощів й сам аграрій за допомогою спеціальної клейкої стрічки чи монтажної піни.

Щоб уникнути механічних розривів птахами чи гризунами, деякі аграрії розкидують отруту на невеликій відстані від рукава. Від птахів застосовують звукові відлякувачі. Також потрібно стежити, щоб при завантаженні чи контролі біля рукава не залишилось розсипаного зерна, що буде приманкою для шкідників. Якщо таке сталося, потрібно ретельно його зібрати залишки.

Після здійснення контролю необхідно знову ж щільно закрити рукав.

Скільки оптимально може зберігатись зерно в рукаві? — Тут однозначної відповіді не має. Оптимальний строк, якщо дотримано всю технологію зберігання, 6 місяців. Проте є такі види, які дозволять збільшувати термін до 1 року.

Крок 4. Вивантаження зерна

Процес вивантаження зерна може бути здійснений, як спеціальною технікою — вивантажувачем так і самотужки за допомогою скребкового підбирача, пневмопилососа чи ковшового навантажувача.

Слід добре продумати, як буде відбуватись вибірка, щоб якомога швидше зібрати зерно з відкритого простору й убезпечити від дощів чи вологи.

«Правильна тактика виїмки зерна з рукава дуже важлива, оскільки мінімізує кількість пошкоджень», — зазначили в Агротек.

Починати виймати зерно слід з того кінця, де ви закінчили завантаження. Щоб полегшити процес вивантаження, фахівці рекомендують при закладці ділити рукав навпіл або на 3 частини. В результаті об’єм рукава буде дещо менший, але виймати зерно буде легше.

Сам процес відбувається схоже до завантаження, тільки навпаки — спецтехніка вивантажує зерна, яке вантажать у вантажівки та вивозять. 

Якщо вивантаження було правильним — рукав не має надто розтягнутись. Тому його можна використовувати в наступному сезоні.

Нове у ДАР: Фермери можуть отримати послугу завантаження/розвантаження рукава безкоштовно

Мінагро та ФАО запустили нову програму, яка передбачає можливість отримання послуги завантаження/розвантаження рукавів для зберігання зерна.

«З 4 по 15 грудня у ДАР отримувачі зернових рукавів від ФАО можуть подати заявку на послуги із заповнення отриманих рукавів та обрати зі списку компанію-оператора, що, на їхню думку, повинна отримати техніку, а також зазначити кількість рукавів для завантаження обраним оператором», — повідомляє міністерство.

Читайте також: Дефіцит енергії в агросекторі — як фермери здобувають енергонезалежність

Для того, щоб взяти участь в програмі необхідно:

  • Бути зареєстрованим у ДАР та зайти у власний кабінет.
  • У розділі «Доступні програми» обрати — «Вибір отримувача (оператора) техніки — надавача послуг із завантаження рукавів для зберігання зерна».
  • Знайти оператора з яким ви б хотіли працювати. Можна вказати від 1 до 3 надавачів послуг.
  • Заповнити заявку та вказати  кількість рукавів для заповнення.
  • Підписати форму електронним ключем.
  • Якщо заявку буд схвалено — наступні інструкції надійдуть на електронну пошту.
  • На жаль, подання заяви не є гарантією отримання комплекту техніки.

Тож, як зазначив заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Маркіян Дмитрасевич проблем зі зберіганням зерна в Україні немає. Завдяки підтримці Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) та міжнародних донорів аграріїв забезпечили засобами тимчасового зберігання зерна. Але чи вдасться зберегти в них якісне зерно — це все залежатиме від правильного використання зернового рукава та дотримання технології зберігання.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus