Silage Workshop 2022: яку врожайність кукурудзи вдалось отримати без опадів

Silage Workshop 2022: яку врожайність кукурудзи вдалось отримати без опадів

3 жовтня 2022 1592 0

Війна не скасувала проведення Silage Workshop 2022. Для тих, хто чує цю назву вперше, пояснимо: це проєкт компанії LNZ Group, який знайомить аграріїв з технологіями вирощування кукурудзи на силос лінійки UNIVERSEED. Другий рік поспіль для такої цілі були використані ділянки господарства «АФ Україна-О», що знаходиться в с. Катишин Гайсинського р-ну Вінницької обл.

Минулого року тут випробовували 3 гібриди силосної кукурудзи від UNIVERSEED. Експеримент був настільки вдалим, що цьогоріч у господарстві вирішили засіяти насінням UNIVERSEED всі відведені на силос площі та дещо вдосконалили технологію вирощування. Чи вдалось їм отримати кращу врожайність? Читайте в сьогоднішньому матеріалі Kurkul.com.

Посів силосних гібридів: як обробляти землю та скільки добрив вносити?

Висадка кукурудзи розпочалась 5 травня, а 24 травня гібридами засіяли більшу частину запланованих площ. Щодо насіння, то цьогоріч на полях «АФ Україна-О» представлена вся силосна лінійка бренду UNIVERSEED: S3825 (ФАО 380), S3909 (ФАО 390), S4210 (ФАО 420), S2610/EXPG600 (ФАО 260), S3477/EXPG601 (ФАО 340) та S4211/EXPG607 (ФАО 440). Загалом під кукурудзу виділили 112 га.

«Гібридом кукурудзи S4210\ФАО420 засіяли 77 га. Землю восени переорали та внесли 20 т/га перегною. Ранньою весною провели закриття вологи (ранньовесняне боронування ґрунту, яке руйнує утворені під час зими капіляри — ред.). Також внесли 130 кг/га карбаміду», — розповів менеджер з розвитку агротехнологій LNZ Group Леонід Чорний.

Він також додав, що безпосередньо перед посівом провели культивацію та внесли 35 кг/га NPK.

«Після закінчення висіву проводиться ще одна обробка страхувальним гербіцидом у фазі 5 листочків. Це була остання маніпуляція з кукурудзою», — поділився фахівець.

Моніторинг після 3 тижнів: кукурудза у відмінному стані

Тож під час моніторингу на 19-й день після висіву було зафіксовано, що кукурудза на полі вже повністю зійшла.

«Всі рослини зійшли, на ділянці довжиною 1,4 м ми маємо 7 рослин. Тобто в перерахунку на 1 га виходить 70 тис. паростків. Вони у відмінному стані», — повідомив Леонід Чорний. 

Кукурудза якраз перейшла у фазу двох повноцінних листків.

Читайте також: Економія на кормах: заготовляємо силос та відмовляємось від сіна

«Коли ми побачили перший заокруглений і другий листок із чітко вираженим комірцем, це говорить, що вже є повноцінні листки», — зауважив фахівець.

Також він пояснив, що на полі не спостерігались бур’яни. Тому внесення гербіцидів поки не планується.

2 місяці від висіву: ранні гібриди готові до цвітіння, а пізні чекатимуть ще 2 тижні

Після 2 місяців росту кукурудзи було здійснено детальний огляд кожного гібрида. І ось результати:

  • Ранній гібрид S2610\ФАО260. Рослина досить добре розвинулась: листки зелені, висота 2 м, добре розгалужена коренева система, яка проникла в нижні горизонти ґрунту. У пазухах листків вже сформувався качан. Цвітіння розпочнеться через 4-5 днів.
  • Пізній гібрид S3477\ФАО340. Листковий апарат потужно розвинутий — наявні 12 листків. Висота кукурудзи — 2,1 м. Коріння розгалужене. Також проникло в нижні горизонти та продовжує рости вниз. Качан є в пазухах листка, але рильця ще не сформовані. До цвітіння ще зарано, тому цю кукурудзу слід збирати у більш пізній період.
  • Середній гібрид S3825\ФАО380. Довжина — 2 м. Листки широкі, зеленого кольору. В рослини короткі міжвузля, між листками мала відстань. Цей вид гібрида має підвищену облиствленість. Ширина листкової пластинки — 11 см. Зі слів Леоніда Чорного, на цей термін це дуже потужний показник. Коренева система сильно розвинена, що і є особливою характеристикою даного гібрида. Коли ж сформується гарний корінь, тоді рослина почне набирати вегетативну масу, а коріння забезпечить необхідними поживними речовинами. Цвітіння передбачається ще не скоро, оскільки навіть не прощупуються вусики.

  • Пізній гібрид S3909\ФАО380. Зелене листя гарно розгалужене. Відсутні будь-які фізичні пошкодження. Коренева система правильної форми, сильно розгалужена, росте в ґрунт. Рослина в здоровому стані, її висота — 1,8 м, що характерно для цього виду. Качанчик уже сформований — він ще зовсім малий. До цвітіння надто довго. Паренхіма досить рихла. Кукурудза має широке, грубе стебло товщиною 3 см. Оскільки це пізній сорт, то рослина ще ростиме: збільшиться стебло та кількість листків.
  • Пізній гібрид S4210\ФАО420. Рослина розгалужена, з великою кількістю досить широких листків. Висота — 1,9 м. Коріння дуже велике, розгалужене, з великою кількістю кореневих волосків і основного коріння. Це свідчить, що рослина росте в належних умовах. Повітряні корені також сформовані. Листки великі, широкі. Вже з’являється качан: він досить великий, сформований та з рильцями. Цвітіння розпочнеться через 10-12 днів. Як розповів фахівець LNZ Group, ці гібриди характеризуються також підвищеною облиствленістю, м’яким і грубим стеблом та великою кількістю листків над качаном. Тому рослина має короткі міжвузля — по 14 см. Стебло гібрида має рихлу паренхіму. Така структура сприяє кращому засвоєнню тваринами силосу. Його товщина — понад 3 см, що є дуже добрим показником.
  • Пізній гібрид S4211\ФАО440. Рослина «забита» листям. Воно зелене, в гарному здоровому вигляді, без жодних пошкоджень. Висота рослини — приблизно 1,55 м. Це є нормальним показником для кукурудзи з таким ФАО. Коріння направлене чітко вниз по вертикалі в ґрунт, нарощує активно кореневі волоски, що допомагає рослині краще засвоювати поживні речовини та вологу. Повітряні корені також сформовані досить потужно. Ширина листкової пластинки — 13,5 см.

Качан ще не проглядається. До цвітіння ще мінімум 12-14 днів. Серединка стебла рихла, з тонкою паренхімою. Його товщина — не більше 3 см. Оскільки рослині ще довго вегетувати, вона збільшить об’єми стебла і кількість листків, як характерно для силосної кукурудзи UNIVERSEED компанії ЛНЗ.

Жнива: кукурудза вижила в аномальній спеці і принесла високу врожайність

Збір силосної кукурудзи розпочався 30 серпня. Вона перебувала у фазі молочно-мозкової стиглості. Кукурудза почала вистрілювати, а це свідчило про те, що її можна збирати.

На той момент рослинки кукурудзи сформували широкий лист, що є генетичною особливістю лінійки UNIVERSEED. Над качаном знаходиться 14 листків. Качан досить потужний.

Стан кукурудзи відмінний, враховуючи ті складні погодні умови, в яких вона росла. Нижні 2-3 листки почали підсихати. Але рослини стоять ще зелені, вони сформували повністю вегетативну масу і качан, що є основою для силосу.

«З висіву кукурудзи до збору в регіоні не було опадів. Лише 22-23 серпня випало 27 мм зливового дощу. Він якоюсь мірою допоміг ще доналити зерно, але кардинально ситуацію не змінив. Все ж, дивлячись на нашу кукурудзу,  ми бачимо, вона витримала навіть такі складні погодні умови. Ми маємо прекрасні рослини, качан, з якого будемо мати відмінний силос», — підсумував Леонід Чорний.

Щодо результатів врожайності, то найкращий показник приніс пізній гібрид S4211 з найвищим ФАО 440. Хоча під час двомісячного обстеження гібрид був найменш розвинутий, це є нормальним явищем. Також хорошу врожайність показали пізні гібриди S3909 та S4210. Саме на останній гібрид господарство зробило ставку, засіявши ним найбільші площі.

Назва гібрида ФАО Врожайність Вологість
S2610/EXPG600 260 28,6 т/га 70%
S3477/EXPG601 340 38,4 т/га 72%
S3825 380 35,8 т/га 71%
S3909 390 41,6 т/га 73%
S4210 420 41,2 т/га 75%
S4211/EXPG607 440 43,75 т/га 78%

На цьому фінішував збір силосних гібридів кукурудзи в ТОВ «АФ Україна-О». З ним завершився й Silage Workshop 2022. Але це не означає, що на цьому історія зібраної цьогоріч кукурудзи закінчилась. Ні, далі — найцікавіший етап: перетворення її на силос, а відтак і на молоко. Тому в наступному матеріалі ми познайомимо вас детальніше з «Україна ОК» та процесом закладання силосу.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus