Мінагропрод провів аналіз роботи за рік з моменту приходу нової команди

Рік роботи Мінагропроду: як його оцінюють експерти

Служба новин 22 грудня 2015 269 0

Міністерство аграрної політики і продовольства України провело докладний аналіз своєї роботи за рік з моменту приходу нової команди, в ході аналізу було проведено експертне опитування на тему: «Ефективність роботи Міністерства аграрної політики та продовольства».

В опитуванні взяли участь 21 респондент: генеральный директор Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Тарас Висоцький, президент Української зернової асоціації Володимир Клименко, радник правління з питань сільського господарства в ПАТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК» Жан-Жак Ерве, аграрний експерт, колишній генеральний директор Української аграрної конфедерації Сергій Стоянов та інші відомі діячі аграрного бізнесу України.

Анкета містила 28 питань, з яких Kurkul.com вибрав 10. В них наведена оцінка експертів, щодо питань, які стосуються реформ і політики проведеної Мінагропродом стосовно фермерів.

1. Оцінка роботи Мінагропроду за останній рік

Звітуючи про підсумки роботи за рік в Кабінеті Міністрів України, міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко, оприлюднив головні результати Мінагропроду за рік роботи:

  • 238 підприємств отримали дозвіл постачати продукцію на ринок Євросоюзу;

  • вдалося відкрити ринки 9 країн для понад 80 підприємств м'ясо-молочної галузі;

  • Україна в 3,5 рази зменшила експорт аграрної продукції до РФ, і сьогодні він становить тільки 2%;

  • підготовлено та передано до Фонду державного майна України більше 10 ДП;

  • розпочато масштабну інституційну реформу;

  • розпочато аудит усіх державних підприємств;

  • скасовано 14 сертифікатів, 6 ліцензій та внесено більше 50 змін до законодавства;

  • впроваджено децентралізацію фінансування – прозорі конкурси на обласному рівні;

  • у 2014/2015 маркетинговому році вдалося досягти рекордного експорту зернових за роки Незалежності – майже 35 млн т;

  • докорінно змінено рівень корупції у сільському господарстві;

  • проведено понад 246 конкурсів на посади керівників ДП;

  • розпочато реформування рибної та лісової галузі;

  • скорочено час надання інформації громадянам від 30 до 3 днів;

  • здійснено кадрову оптимізацію Міністерства.

Відповідно до результатів озвучених міністром, експертам було надано можливість оцінити їх ефективність.

Експерти позитивно оцінили роботу Мінагропроду

Загалом експерти позитивно оцінили роботу Мінагропроду. 52% опитаних експертів вважають роботу Міністерства «доброю» або «відмінною», ще 38% — задовільною (загалом – 90%); й лише 10% — оцінили її «незадовільно» чи «провально».

2. Ефективність реформ АПК за період 02.12.2014 р. і на сьогодні.

З точки зору 34% експертів галузь рослинництва була реформована найкраще. Високий показник отримала і харчова промисловість — 23% респондентів. Також, на думку опитуваних вдало була реформовані державні підприємства у сфері управління Мінагропроду (15%).

Ефективність реформ АПК

Найгірший показник отримав пункт про формування середнього класу на селі, що є відлунням кризової соціально-економічної ситуації в країні. На думку експертів, саме ця галузь потребує негайних реформ.

3. Сфери аграрного сектору, що потребують першочергових реформ

Відповідно до відповідей експертів, аграрна галузь України потребує, перш за все, введення системи пільгового кредитування, процедур спрощення ведення бізнесу для малих та середніх підприємств, міжнародної стандартизації української продукції для виходу на міжнародні ринки та покращення інвестиційного клімату в АПК. Результати відповідей на запитання щодо переліку необхідних в агросекторі реформ демонструють важливість системних змін у діяльності міністерства.

Сфери аграрного сектору, що потребують першочергових реформ

За даними відомства, обсяг пільгового кредитування для аграріїв у 2015 р. склав 4 млрд грн.

«300 млн грн, передбачених на часткове здешевлення кредитної ставки, будуть розподілені, в першу чергу, серед дрібних і середніх виробників з річним оборотом до 10 млн грн. Бюджетну допомогу зможуть отримати 3,6 тисяч підприємств», — повідомив Олексій Павленко.

За словами міністра, у державному бюджеті передбачено 250 млн грн на підтримку тваринництва. Головними одержувачами стануть фермери, оскільки в цьому році зняті обмеження по потужності виробництва.

Але, за результатами опитування, можна зробити висновок, що цих коштів не достатньо.

4. Ефективність діяльності у сфері спрощення ведення бізнесу для малих і середніх аграріїв

Ефективність діяльності у сфері спрощення ведення бізнесу для малих і середніх аграріїв

Ефективність спрощення бізнесу для малих і середніх господарств експерти оцінили на 3 (задовільно) – 43%, однак зміщення залишкових голосів показує все ж більш позитивну оцінку діяльності. 9% опитуваних відмінно оцінили діяльність у сфері спрощення ведення бізнесу. Не менш важливим є негативний показник — 24%, що вказує на існуючі проблеми у діяльності Мінагропроду у даній сфері.

5. Ефективність діяльності щодо сприяння розвитку малих фермерських господарств

Оцінки експертів розділились майже рівномірно між показниками незадовільно (52%), задовільно (29%), що свідчить про негативну позицію експертів щодо ефективності діяльності Мінагрпроду в сфері підтримки малих фермерських господарств. Як видно на графіку, ніхто с опитуваних не поставив оцінку відмінно.

Ефективність діяльності щодо сприяння розвитку малих фермерських господарств

В Україні сьогодні існує близько 4 млн індивідуальних фермерських господарств і 56 тис. представників малого і середнього бізнесу. Але на сьогодні не створені правові, економічні та соціальні передумови трансформації особистих селянських господарств у сімейні фермерські господарства з набуттям статусу юридичної особи чи фізичної особи. Тому негативна оцінка більшості опитуваних є очевидною.

6. Першочергові реформи, які потребують малі фермерські господарства

Першочергові реформи, які потребують малі фермерські господарства

Відповіді на запитання щодо першочергових заходів стимулювання розвитку малих фермерських господарств продемонстрували необхідність комплексного реформування цієї сфери. В цьому випадку експертне середовище рекомендує: забезпечити функціонування системи пільгового кредитування (22%) та пільгового оподаткування (19%) в меншій мірі – спростити реєстрацію земель сільськогосподарського призначення (полегшити обіг такої категорії земель) – 14%, запустити механізми пільгового агрострахування (12%).

7. Реформи для поліпшення забезпечення продовольчої безпеки країни

На думку експертів діяльність Мінагропроду в сфері забезпечення продовольчої безпеки повинна бути зосереджена навколо: сприяння ефективному розвитку малих та середніх агропідприємств (29%), а також збільшення продукції українського виробництв на внутрішньому ринку (16%), що в принципі є взаємозалежними факторами.

Реформи для поліпшення забезпечення продовольчої безпеки країни

Також експерти рекомендують: покращити взаємодію органів влади та виробників в дистрибуції агропродукції на внутрішньому ринку в тому числі й через інструмент «ярмарок» (18%), знизити податковий тягар на підприємства (16%). В той же час посилення регуляторної політики підтримує найменший відсоток експертів (4,8%).

8. Ефективність діяльності Мінагропроду у сфері регулювання цін на ринку продовольства для населення

З точки зору експертів ефективність Мінагропроду в регулюванні цін на ринку продовольства є переважно задовільною (40%), ще 25% назвали її доброю або відмінною. Однак, показово, що негативно оцінили діяльність міністерства у цій сфері 35% опитаних.

Ефективність діяльності Мінагропроду у сфері регулювання цін

Департамент продовольства Мінагрополітики не бачить загрози для зростання цін на харчові продукти в період осені-зими 2015 року, за винятком цін на продукти, надходження яких на ринок має сезонний характер. Про це повідомив директор Департаменту продовольства Мінагрополітики Дмитро Шульмейстер.

«Наповнюваність ринку продовольства є достатньою, тому в умовах стабільної макроекономічної ситуації підстави для зростання цін на продукти харчування відсутні», — зазначив він.

Статистика цін

Відповідно до статистичної інформації, врожай 2015 року є достатнім для забезпечення «борщового набору» населення України.

9. Які реформи повинні стати першочерговими для Мінагропроду для сприяння виходу української продукції на ринки ЄС

Експерти вважають, що першочерговим завданням для Мінагропроду у процесі сприяння виходу української агропродукції на європейський ринок має стати введення європейських стандартів щодо агропідприємств усіх форм власності (24%) та стандартів якості агропродукції (21%). Також можливим вектором має стати залучення іноземних інвестицій (21%).

Які реформи повинні стати першочерговими для Мінагропроду

Експерти також привели свої варіанти відповідей: «У нас досить непогані стандарти в галузі продукції АПК та продуктів харчування, потрібно просто налагодити належний контроль за їх дотриманням і посилити відповідальність за недотримання», «Відхід від продажу сировини. Налагодження продажу готової продукції», «створення системи «аграрного лобізму» в профільних органах ЄС».

10. Позитивні і негативні здобутку у діяльності діючого міністра аграрної політики і продовольства України Олексія Павленко

Експерти вважають найважливішими досягненнями Мінагропроду: встановлення діалогу з бізнесом та громадськістю (81%), налагодження комунікацій з іноземними партнерами (71,4%) та дерегуляцію аграрної сфери (61,9%). Найменше здобутків у Мінагропроді визначають у сфері підтримки малих та середніх агропідприємств (4,8%), роздержавлення підприємств (9,5%), й кадрова політика й загальна реформа АПК (по 19%).

Недоліки діяльності міністерства, на думку експертів, стосуються, в тій чи іншій мірі, більшості сфер діяльності. Однак, з іншого боку, однорідність графіку та коливання всіх показників від 30% до 40% показують факт того, що експерти не виділяють сфери, корті зовсім не були реформованими. Показовим є те, що найбільшим недоліком респонденти визначають відсутність підтримки малих фермерських господарств (47,6%) та повільні процеси приватизації та протидії корупції. Цей показник повністю корелює з усіма попередньо отриманими результатами дослідження.

Єлизавета Кудиненко, Кurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою