Йенс Моска: LEMKEN може зробити мільйон плугів і кожен буде відрізнятись від інших

9 грудня 2021 1281 0

Йенс Моска, експортний менеджер компанії LEMKEN

На Blue Innovation Day, що відбувся в німецькому Альпені 18–19 листопада, компанія LEMKEN представила оновлену лінійку своїх агрегатів та поділилася баченням ґрунтообробної техніки майбутнього. Наш фоторепортаж із цієї події ви, найімовірніше, вже бачили.

Окрім огляду техніки, Kurkul.com поспілкувався також з експортним менеджером компанії, який відповідає зокрема і за український ринок, Йенсом Москою. Найцікавіші тези цієї розмови ми зібрали в окремому матеріалі.

Про глобальні виклики для фермерів

Дуже важливий чинник, який впливає на всіх — зміни клімату. Тому потрібно шукати нові підходи до ведення агробізнесу. Ми вважаємо, що утримання вологи в ґрунті — це найголовніше завдання сьогодні. Це також змінює і технічні вимоги до машин, тож LEMKEN активно працює в цьому напрямі.

Крім того, відчутно зменшується наявність робочої сили в сільській місцевості ЄС і не тільки. Молоді люди йдуть, все менше людей з необхідною кваліфікацією. Тож техніка має стати ще продуктивнішою, зручнішою та інтуїтивно зрозумілою в експлуатації.

Про зміни в компанії

LEMKEN — це компанія, яка прийшла з напряму інтенсивного обробітку ґрунту. В Німеччині зазвичай вологи вистачало. Тож максимізація ефективності в нашому розумінні — це був більш акуратний, ретельний обробіток ґрунту та створення оптимальних умов для росту рослин.

Дивитись за темою: Що показали LEMKEN на Blue Innovation Day: огляд нових агрегатів

Демонстрація нового трьохбалкового культиватора Karat 10 на Blue Innovation Day

Найбільш помітні останні зміни в компанії — це припинення виробництва обприскувачів та водночас початок виготовлення просапних культиваторів. На нашу думку, таке рішення відповідає потребам європейської спільноти.

Для України це теж актуально, як більш екологічний та технологічний варіант виробництва. Сьогодні вже багато господарств взялися ретельно рахувати, що буде вигідніше саме для них — просапні культиватори чи традиційний хімзахист. Або ж це може бути поєднання цих двох способів обробітку, що дає також відмінні результати.

Про український ринок сільгосптехніки

Відчутних відмінностей у роботі на українському ринку я не бачу. Головний виклик тут — залишатися лідером серед компаній, що пропонують інноваційні рішення. Ми маємо серйозних конкурентів, які пропонують теж гарну продукцію, тож наша мета — завжди пропонувати кращі рішення. І добре, що конкуренція є, адже це — постійний стимул до вдосконалення нашої техніки. Я впевнений, що ми впораємося з цим завданням.

Про критичний погляд та випробування техніки

LEMKEN пропонує лише ту техніку, що пройшла випробування на «відмінно». Тут інколи виникає проблема подолання внутрішнього спротиву, адже іноді ми дуже критичні до власних розробок і не приймаємо швидкі рішення. В цілому це добре, але не коли йдеться про незначні допрацювання та дрібні проєкти.

Читати також: Сергій Ходор: Якщо потрібен плуг на полі ― це має бути LEMKEN

Про варіативність

LEMKEN — це компанія, яка дає найширший вибір плугів. Жодна інша компанія нічого подібного не може запропонувати, це факт. В теорії, ми могли б зробити понад мільйон плугів, кожен з яких буде відрізнятися від свого сусіда. З цієї кількості орієнтовно половина — 500 тис. можуть спокійно застосовуватися в реальних польових умовах і знайдуть свою нішу.

Загалом же LEMKEN за рік випускає приблизно 5 тис. плугів у тисячах варіацій на замовлення. Дилер разом із клієнтом конфігурує плуг, враховуючи ґрунт, модель трактора, сівозміну тощо. Такий підхід відображає неоднорідність ґрунтів та умов не тільки тут, у Німеччині, а й по всьому світу, де використовують наші агрегати. Чи не кожен аграрій стикається зі своїми, унікальними труднощами.

Про відмінності України та Німеччини

На відміну від Німеччини, Україна може похизуватися величезними територіями з достатньо однорідними ґрунтово-кліматичними умовами. Тож підхід до механізації у господарствах також подібний. Так можна купити, скажімо, восьмикорпусний Diamant і закрити проблему. Подібна ситуація також у деяких регіонах Російської Федерації. Та загалом, для решти світу це нетипово.

В Німеччині, особливо в західній її частині, здебільшого дрібні сімейні фермерські господарства з невеликими інвестиційними можливостями. Проте вони більш індивідуальні та значно вимогливіші до техніки. Власник господарства сам виконує всі роботи, тож знає усі тонкощі й вельми критичний до можливих опцій. З такими дуже непросто вести розмову про продаж техніки.

Читати ще: Віктор Лемкен: Моя життєва необхідність — кожного дня робити внесок у розвиток Lemken

Йенс Моска, експортний менеджер компанії LEMKEN

В Україні вимоги до техніки не менш високі, і тут ми дійсно здобули репутацію німецької компанії, що забезпечує якісне виконання роботи. Звичайно, що в силу технологічних та економічних умов ту ми не можемо запропонувати весь асортимент нашої техніки в такому ж співвідношенні як у Німеччині, але тим не менше, поряд із широкозахватними агрегатами завод отримує замовлення на виробництво агрегатів «традиційно» німецьких розмірів і модифікацій. Таку техніку замовляють невеликі господарства, які переконані в якості наших агрегатів та впевнені, що навіть на невеликих площах використання  недешевого «Лемкена» буде економічно вигідно.

Про найближчі плани

Наступний рік буде цікавий тим, що таки відбудеться перенесена Агрітехніка 2022. У рамках виставки ми представимо машини, які показали на LEMKEN Blue Innovation Day, але до цього переліку неодмінно додамо ще новинок. Тож буде цікаво! Очікуємо, що наступний рік буде таким же позитивним для компанії, як і поточний, зокрема й в Україні.

© Андрій Яцина, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus